- Home
- Social
- ALBA IULIA, (20.05.2017, 23:05)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Noaptea Muzeelor a început cu PROTEST, la Alba: Călătorie în timp şi paradă cu personalităţi istorice
Zeci de personalităţi istorice, între care Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, Regii Maria şi Ferdinand, „au participat”, sâmbătă seara, la o paradă organizată de Noaptea Muzeelor, la care au asistat peste o mie de localnici şi turişti. Înainte de eveniment angajaţii Muzeului Unirii au protestat.
Urmărește
714 afișări
GALERIE FOTO Noaptea Muzeelor a început cu protest la Alba: Călătorie în timp şi paradă cu personalităţi istorice
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Noaptea Muzeelor se desfăşoară, la Alba Iulia, sub conceptul ”Istoria prinde viaţă”, iar localnicii şi turiştii care participă la acest eveniment pot comunica cu personalităţi ale istoriei, călătorind astfel în timp. La paradă au asistat peste o mie de persoane, între care foarte mulţi copii şi familii tinere.
Primul personaj care a deschis parada a fost omul preistoric, îmbrăcat în piei de animale. Acesta a avut un comportament nemanierat, iar prezentatorii, istoricii Tudor Roşu şi Liviu Zgârciu, care i-au întruchipat pe împăratul Hadrian şi pe Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia, au spus, în glumă, copiilor, că pot să-l şi lovească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În faţa oamenilor au defilat, rând pe rând, cronologic epocii în care au trăit, mai multe personalităţi, majoritatea care au legătură cu municipiul Alba Iulia. Una dintre ele a fost Regina Isabela, înmormântată în Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, ea fiind una dintre cele mai frumoase şi cultivate femei ale epocii sale.
Citeşte şi: NOAPTEA MUZEELOR 2017: Sute de oameni, la coadă ca să viziteze Muzeul Antipa din Capitală - FOTO
De la această paradă nu putea lipsi Mihai Viteazul, a cărei statuie ecvestră tronează în faţa Palatului Principilor din Alba Iulia, fost sediu administrativ al voievodului român.
Giovanni Visconti Morando, primul arhitect al Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, cea mai mare fortăreaţă de tip Vauban din sud-estul Europei, a defilat însoţit de două domnişoare extrem de frumoase. El a fost urmat de Horea, conducătorul răscoalei transilvănene de la 1784, şi de Avram Iancu, cunoscut sub numele de ”Crăişorul Munţilor”.
Cele mai multe aplauze le-au primit Regii Maria şi Ferdinand, încoronaţi în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, care şi-au ocupat locul apoi în Sala Unirii din Alba Iulia.
Parada personajelor şi personalităţilor istorice a avut loc pe strada dintre Sala Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii, iar premergător acesteia au fost organizate demonstraţii ale trupelor de daci şi legiunilor romane de la Alba Iulia, cât şi prezentarea gladiatorilor şi trupei de dansatoare.
Personalităţile istorice au intrat, apoi, în Sala Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii, unde i-au aşteptat pe oameni să le spună cum era ”pe vremea lor”.
Evenimentul continuă până după miezul nopţii, fiind organizate inclusiv concerte de muzică barocă, interbelică şi jazz.
Cu o jumătate de oră înaintea evenimentului, zeci de angajaţi ai muzeului albaiulian au protestat, purtând pe braţe banderole albe şi ridicând pancarte pe care erau scrise mai multe mesaje, între care ”Muzeul rezistă dar nu subzistă”, ”Solidaritate” sau ”Oamenii muzeelor merită respect”. Protestul nu a periclitat desfăşurarea evenimentului.
Preşedintele sindicatului Muzeului Naţional al Unirii, arheolog expert Radu Ota, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că muzeele şi cultura sunt subfinanţate.
Galerie foto
”Protestăm pentru că muzeele şi cultura sunt subfinanţate, iar potrivit noului proiect al legii salarizării unitare coeficientul salarizării în muzee este foarte, foarte scăzut, iar sindicatul Muzeului Naţional al Unirii se solidarizează cu sindicatele celorlalte muzee din ţară. Angajaţi care protestează sunt în jur de 70, iar revendicările sunt oprirea subfinanţării instituţiilor muzeale pentru că au fost subfinanţate de fiecare guvernare în parte şi un coeficient mai mare al salarizării. Sunt oameni cu pregătire care au salarii foarte, foarte mici. Este vorba şi despre personalul auxiliar care abia îşi duce traiul de la o zi la alta”, a spus Radu Ota.
La rândul său, înainte de începerea evenimentului, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoriu, a declarat celor prezenţi, că un muzeu ”nu este cu nimic mai prejos decât o şcoală, un spital sau o biserică”, iar o parte dintre colegii săi au studii doctorale şi cu toate acestea sunt consideraţi ”cea mai joasă categorie din domeniul culturii”.
”Dacă colegii mei restauratori greşesc o replică, o partitură, a doua zi îi iau mascaţii pentru că au distrus valori inestimabile. De aceea colegii mei vor doar respect şi nimic mai mult. Este datoria mea de onoare pentru că ceea ce vedeţi dumneavoastră este a echipei care stă în spatele fiecărui eveniment. Şi o să vedeţi pe lângă istorie, noi o să şi interpretăm, o să şi jucăm, o să şi dansăm, prin urmare facem cam tot ceea ce se întâmplă în instituţiile culturale din România. Suntem şi bibliotecari, suntem şi arhivişti, suntem tot ceea ce se cumpără din punct de vedere cultural. Şi nu mă refer doar la muzeul nostru”, a spus Gabriel Rustoiu.
Noaptea Muzeelor a debutat la Alba Iulia în anul 2008 şi a reuşit să atragă an de an un public numeros.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia
Citeşte şi: GALERIE FOTO ”Bucurie pentru Nepal”. Românii au donat bani şi au reuşit: Două şcoli finalizate şi o alta în construcţie, pentru copiii din Nepal
Citeşte şi: GALERIE FOTO Cărţile de colorat. Trend sau terapie. Psiholog: Se activează sentimentul de siguranţă din copilărie
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: GALERIE FOTO Tabără de pictură, monetărie sau prelucrarea osului, la fel ca acum 2000 de ani, la Alba Iulia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe