Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a prezentat Comisiei SRI paşii „construcţiei” unui dosar împotriva unei persoane incomode/ Mi s-au furnizat informaţii despre conducerea SRI. S-au căutat „canale colaterale”

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a prezentat Comisiei SRI paşii „construcţiei” unui dosar împotriva unei persoane incomode, primul fiind „luarea măsurii interceptării”, iar ultimul „stabilirea sentinţei”, a precizat, miercuri, preşedintele acestui for, Claudiu Manda.

Urmărește
1808 afișări
Imaginea articolului Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a prezentat Comisiei SRI paşii „construcţiei” unui dosar împotriva unei persoane incomode/ Mi s-au furnizat informaţii despre conducerea SRI. S-au căutat „canale colaterale”

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a prezentat Comisiei SRI paşii „construcţiei” unui dosar împotriva unei persoane incomode

„Dumitru Iliescu ne-a explicat cam care sunt paşii atunci când se construieşte un dosar împotriva unei persoane incomode. Pasul 1 - se lua măsura interceptării, pasul 2 – pe baza interceptării se făcea un transcript, care de multe ori era în situaţia de a fi montaj, nu corect şi real, pasul 3 – se construia acest dosar, pasul 4 – se stabilea procurorul care făcea rechizitoriul şi de multe ori, în opinia domniei sale, erau chiar făcute rechizitoriile, şi nu de către procurori”, a spus Manda.

„(...)Pasul 5 – urmărirea dosarului, inclusiv la instanţă, pasul 6 – folosirea culoarului media, pasul 7 – stabilirea sentinţei”, a adăugat Manda.

El a precizat că Dumitru Iliescu a dat în acest sens exemplul propriului dosar, dar şi al altor dosare. „Ne-a dat exemplul domniei sale, cum a fost construit dosarul domniei sale (...) a mai dat exemplul domnului Paltin Sturza (...) şi al treilea caz – cazul domnului Voicu”, a menţionat Manda.

Dumitru Iliescu a fost audiat, miercuri, de Comisia SRI timp de trei ore, urmând a fi reaudiat.

Fostul şef SPP, generalul Dumitru Iliescu, a dat detalii, luni, pe Facebook, despre relaţiile dintre SRI şi DNA şi despre cum era decisă soarta dosarelor penale. "Mă bucur că domnul Dragomir a confirmat de curând, la Comisia de control al activităţii SRI, ceea ce eu evidenţiasem (...) şi anume ce s-a intamplat ani la rând în sediile "K2","T14" şi alte sedii acoperite sau nu ale SRI. În aceste sedii s-au derulat multe activităţi, întâlniri, dar în marea lor majoritate nu în interesul statului român. Este adevărat ce declara domnul Dragomir şi anume ca aici se întâlneau mai marii structurilor de forţă înainte de a se începe sau finaliza un dosar răsunator, care viza un om politic important, sau un om de afaceri, în ambele situaţii deveniti incomozi pentru "şefii" lor", a scris Dumitru Iliescu.

Fostul Şef al Serviciului de Protecţie şi Pază susţine că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, împreună cu Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a SRI, stabileau cine se ocupă de dosar şi care e traseul acestuia.

"La aceste întâlniri nu participau doar ei. Şeful lor era o altă persoană care le stabilea obiectivul de atacat şi sarcinile pentru perspectivă. Cu siguranţă în venele acestuia nu curgea sânge de român. Dupa aceea, doamna Kovesi, mergea la domnul general Dumbravă, împreună cu care stabilea cine construieşte dosarul, ce ofiţeri SRI vor elabora rechizitoriul, cărui procuror DNA îi va fi transmis acesta şi ce instanta de judecată va prelua dosarul. De regula doamna Kovesi mergea la SRI, la domnul Dumbravă, sambata pe la 09.00 h şi lucrau până la 14.00 h. In acest interval stabileau obiectivele şi modul de realizare a acestora în câmpul tactic, denumit justiţie".

Manda: Dumitru Iliescu susţine că a fost interceptat 15 ani pe mandate de siguranţă naţională

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a susţinut în faţa Comisiei SRI că a fost interceptat 15 ani pe mandate de siguranţă naţională, a precizat, miercuri, preşedintele acestui for, Claudiu Manda.

„Dumitru Iliescu a spus că, în opinia domniei sale, a fost interceptat pe mandate de siguranţă naţională - şi nu ştiu dacă şi altele, aşa spunea dânsul – cred că 15 ani de zile”, a precizat Manda, după audierea acestuia de către Comisia SRI.

Potrivit lui Manda, Dumitru Iliescu a susţinut că, în contextul interceptării sale, i s-ar mai fi „construit” încă un dosar penal dacă s-ar fi descoperit că ar fi încălcat legea. „A spus că, în contextul în care în toată această perioadă ar fi fost interceptat şi s-ar fi descoperit că deţine informaţii clasificate sau ar fi avut acces la astfel de informaţii şi ar fi încălcat legea, ar fi fost de mult probabil construit încă un dosar penal împotriva domniei sale”, a adăugat Manda.

Întrebat cum a fost interceptat Dumitru Iliescu timp de 15 ani, în condiţiile în care aceste mandate de interceptare se dau în anumite condiţii, Manda a precizat că aceasta este afirmaţia lui Dumitru Iliescu, iar Comisia SRI poate să o verifice.

Dumitru Iliescu: Mi s-au furnizat informaţii despre conducerea SRI; s-au căutat „canale colaterale”

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a susţinut, miercuri, că anumite persoane din zona structurilor de siguranţă i-au furnizat informaţii despre conducerea SRI, acestea căutând, astfel, „canale colaterale” pentru ca informaţiile să ajungă la decidenţii politici care pot să "corecteze" situaţia.

Dumitru Iliescu a făcut aceste declaraţii după ce a fost audiat timp de trei ore de către Comisia SRI.

„Am venit la Comisie cu lucruri concrete. Am indicat unde se găsesc probele respective. Eu nu am acces la documente clasificate, eu am dat comisiei indicii unde se găsesc aceste documente care reflectă ceea ce spun eu şi am indicat structura unde se află, compartimentul unde se află şi modul în care se pot obţine”, a spus Dumitru Iliescu, el menţionând că nu ştie care este gradul de clasificare al acestor documente sau informaţii.

Întrebat de unde are informaţii despre acele probe, Dumitru Iliescu a răspuns: „Deci acele probe ...mi-au venit informaţii din zona structurilor de siguranţă naţională. Deci eu nu am cules aceste informaţii, am intrat în contact cu ele pentru că anumite persoane au venit şi mi le-au furnizat”.

El a spus că a primit acele informaţii în calitate de „cetăţean”. „Această informaţie poate să vină, de exemplu întâlnirile dintre conducerea DNA şi conducerea SRI... A venit asemenea informaţie. Şi de ce? Pentru că cei care au intrat în posesia lor normal trebuia să le dea la conducerea Serviciului, dar conducerea Serviciului era în speţa respectivă, erau responsabili pentru fapta care se săvârşise! Şi atunci au căutat canale colaterale prin care aceste informaţii să ajungă la structuri în domeniul siguranţei naţionale care, la rândul lor, să le pună la dispoziţia factorilor de decizie care pot corecta situaţia respectivă”, a explicat Dumitru Iliescu.

El a ţinut să sublinieze faptul că nu a făcut nimic ilegal prin intrarea în contact cu aceste informaţii şi trasmiterea lor mai departe către alte structuri de informaţii.

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu a susţinut că a avut cunoştinţă despre informaţii clasificate pe care le-a „dirijat” către structuri de informaţii, altele decât SRI, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„Dumitru Iliescu a spus că a avut cunoştinţă despre informaţii, eventual clasificate, dacă urmărim acest sens, că era obligaţia domniei sale să le aducă la cunoştinţa instituţiilor care se ocupă de acest aspect, că unele dintre acestea le-a dirijat, ca să spun aşa, către structuri de informaţii din România, altele decât SRI”, a precizat Manda, după audierea lui Dumitru Iliescu de către Comisia SRI.

Potrivit lui Manda, Dumitru Iliescu a susţinut că era ilegal să deţină aceste informaţii clasificate, că nu le deţine şi că a fost informat despre existenţa acestor informaţii.

„A precizat foarte clar procedurile în aşa fel încât să înţelegem că a ştiut ce înseamnă legea şi că nu a încălcat legea”, a spus Manda.

Întrebat în ce calitate a fost informat Dumitru Iliescu, Manda a spus că, în opinia sa, acest lucru are legătură cu experienţa, expertiza şi trecutul pe care îl are acesta, fiind fost şef SPP, general şi secretar CSAT.

El a admis, totuşi, că Dumitru Iliescu nu avea dreptul să aibă la cunoştinţă aceste informaţii clasificate. „Nu vreau să fiu avocatul domniei sale. A spus că nu avea cum să deţină informaţii clasificate, că a fost informat despre aceste informaţii, că le-a dirjat către diferite structuri, dar sigur că a luat la cunoştinţă, nu în detaliu”.

Chestionat dacă acest fapt nu reprezintă o scurgere de informaţii în cadrul unui serviciu de informaţii, Manda a menţionat că membrii Comisiei nu au văzut lucrurile astfel.

„Nu am văzut lucrurile aşa. A spus că sunt oameni din zona celor care aveau acces la informaţii i-au adus la cunoştinţă domniei sale. A încercat să le dirijeze către structuri care se ocupă cu manipularea informaţiilor şi aducerea la cunoştinţă a decidenţilor”, a subliniat Manda.

El a admis, răspunzând unei întrebări, că persoanele care ar transmite informaţii clasificate ar acţiona ilegal. „Dacă vorbim de informaţie clasificată în sens real, care să fi fost sustrasă dintr-un serviciu de informaţii şi care să ajugă la cineva, vorbim de elemenete care sunt ilegale. În context, domnul Iliescu a prezentat şi am clarificat, a spus că a făcut-o fără să încalce legea”, a menţionat Manda.

Întrebat unde a transmis Iliescu aceste informaţii clasificate, Manda a precizat că au fost transmise către Direcţia de Informaţii a Armatei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici