Guvernul a aprobat măsuri privind protecţia românilor care lucrează în străinătate

  • Guvernul a aprobat, miercuri, noi măsuri pentru a creşte gradul de protecţie a cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
  • Este vorba despre reguli impuse agenţiilor de plasare a forţei de muncă în străinătate şi furnizorilor de servicii de profil.
Urmărește
819 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat măsuri privind protecţia românilor care lucrează în străinătate

Guvernul a aprobat măsuri privind protecţia românilor care lucrează în străinătate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că Guvernul a aprobat un set de măsuri pentru românii care lucrează în străinătate.

„Din păcate, experienţele de până acum ne-au arătat că încă există vulnerabilităţi în momentul în care lucrătorii din România pleacă să muncească în alte ţări. Insuficienta reglementare a modului de plasare a forţei de muncă în străinătate poate avea consecinţe negative asupra siguranţei, sănătăţii şi chiar asupra vieţii lucrătorilor. Situaţiile cu care ne-am confruntat în perioada pandemiei au evidenţiat problemele de care lucrătorii români se lovesc constant şi pe care avem datoria să le îndreptăm”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Potrivit legii, pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor români sunt stabilite aceleaşi obligaţii: efectuarea în mod gratuit a activităţii de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de comisioane, tarife sau taxe, încheierea contractelor de mediere în formă scrisă şi asigurarea încheierii contractului individual de muncă sau a documentului echivalent din statul de destinaţie atât în limba statului în care se află stabilit sau îşi desfăşoară activitatea angajatorul, cât şi în limba română şi punerea contractului la dispoziţia lucrătorului român înainte de plecarea acestuia din ţară.

Actul normativ aprobat de Guvern introduce şi o serie de obligaţii suplimentare şi înăspreşte sancţiunile aplicate în cazul nerespectării legii.

De exemplu, pentru a evita situaţiile în care lucrătorilor români nu li se permite intrarea în statul de destinaţie, agenţii şi furnizorii de servicii de plasare de forţă de muncă trebuie să se asigure, anterior deplasării, că aceştia deţin informaţiile şi documentele necesare.

Pentru grupurile mai mari de 10 lucrători, transportul va fi asigurat prin intermediul firmelor autorizate să efectueze transport internaţional de persoane.

Totodată, agenţii de plasare şi furnizorii de servicii au obligaţia de a notifica inspectoratul teritorial de muncă din România cu cel puţin cinci zile lucrătoare anterioare plecării din ţară a lucrătorilor, pentru a facilita astfel verificarea condiţiilor în care aceştia sunt plasaţi la muncă în străinătate.

În plus, atât contractul de mediere, cât şi copia contractului individual de muncă sau a documentului echivalent vor fi păstrate obligatoriu la sediul social/sediul permanent din România al furnizorului de servicii de plasare/agentului de plasare a forţei de muncă în străinătate, pentru o perioadă de trei ani de la data încetării acestora şi vor fi puse la dispoziţia inspectorilor de muncă în cazul unui control.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte şi obligaţia transmiterii, lunare, până la data de 5 a lunii următoare, a unei situaţii privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate, pentru identificarea în timp util a cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale ori a unor posibile tratamente inadecvate. Până acum, această raportare era făcută trimestrial.

Sancţiunile prevăzute a fi aplicate furnizorilor de servicii de plasare şi agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate în cazul nerespectării prevederilor legale sunt cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici