- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.11.2017, 17:05)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Harta pădurilor virgine din România: 300.000 de hectare, 13.000 de specii şi cea mai mare populaţie de urşi din Europa / Topul pe judeţe / Semnalul de alarmă, tras de Greenpeace
Greenpeace a lansat miercuri harta pădurilor virgine din România, dar şi un studiu cu privire la situaţia acestora, fiind identificate aproximativ 300.000 de hectare de astfel de vegetaţii, în care trăiesc 13.000 de specii şi cea mai mare populaţie de urşi din Europa.
Urmărește
3157 afișări
Harta pădurilor virgine din România: 300.000 de hectare,13.000 de specii şi cea mai mare populaţie de urşi din Europa / Topul pe judeţe / Semnalul de alarmă tras de Greenpeace
„Carpaţii româneşti sunt acoperiţi de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Ele sunt rămăşiţe ale codrilor nesfârşiţi care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populaţie de urşi din Europa, specii rare şi endemice şi carnivore mari, precum lupul şi râsul. Aici, toate vieţuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluţie”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către organizaţia Greenpeace.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Activiştii Greenpeace susţin că pădurile virgine din România sunt în continuă degradare fie din cauza iresponsabilităţii, fie din cauza necunoaşterii importanţei acestor zone împădurite.
Harta pădurilor virgine potenţiale realizată de către Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, este prima asemenea evaluare realizată după inventarul parţial din 2005 (Proiectul Pin-Matra).
„Ne aşteptăm ca acest exerciţiu să fie considerat de către Ministerul Apelor şi Pădurilor o invitaţie la acţiuni rapide si concrete pentru salvarea pădurilor virgine din România. Primul pas în protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluări preliminare care să ofere o estimare a suprafeţei totale potenţiale şi să restrângă aria de parcurs în teren pentru documentare. Exact asta oferă Harta pădurilor virgine potenţiale realizate de Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi”, explică coordonatorul de campanie Greenpeace România, Valentin Sălăgeanu.
Realizarea Hărţii pădurilor virgine potenţiale a durat un an de zile şi a însemnat evaluarea a aproape şase milioane de hectare. Specialiştii au dezvoltat o metodologie de analiză a datelor satelitare pe care au adaptat-o şi calibrat-o, ţinând cont de experienţa acestora de teren în identificarea pădurilor virgine.
„În prezent, există voci, atât în ţară, cât şi în străinătate, care încearcă să acrediteze faptul că în Carpaţii româneşti nu s-au mai păstrat păduri virgine, toate pădurile fiind parcurse cu tăieri în trecut şi avem de-a face exclusiv cu păduri gospodărite de om. Iar pădurile care conţin elemente de arboret cu vârste de peste 140-160 de ani sunt în realitate păduri din care s-au extras selectiv fie arbori din anumite specii, cu valoare economică la vremea respectivă – de ex. răşinoase sau gorun, fie arbori cu caracteristici calitative superioare din punct de vedere a lemnului. Astfel de afirmaţii sunt generate fie dintr-o necunoaştere a realităţii cu privire la istoricul pădurii şi silviculturii româneşti, fie de intenţia de a pune sub semnul întrebării procesul de protejare a acestora”, a declarat Iovu - Adrian Biriş, autorul studiului „Situaţia pădurilor virgine din România”.
Potrivit sursei citate, rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate şi prelucrate în corelaţie cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislaţia naţională. La finalul procesului au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potenţiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România.
În topul judeţelor unde s-au identificat păduri virgine potenţiale se află Braşov (49.601 hectare), Caraş Severin (39.513 hectare) şi Argeş (38.918 hectare), cea mai mare densitate de păduri virgine potenţiale aflându-se în situl Natura 2000 Făgăraş.
Potrivit sursei citate, rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate şi prelucrate în corelaţie cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislaţia naţională. La finalul procesului au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potenţiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. În topul judeţelor unde s-au identificat păduri virgine potenţiale se află Braşov (49.601 hectare), Caraş Severin (39.513 hectare) şi Argeş (38.918 hectare), cea mai mare densitate de păduri virgine potenţiale aflându-se în situl Natura 2000 Făgăraş.
Citeşte şi: ANM: Ciclonul polar Olaf ajunge, duminică, în România. Precipitaţiile se vor transforma în ninsoare
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36