Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe

De la începutul acestui an, căsătoriile se desfac, conform unui act normativ, la primărie, în faţa ofiţerului de stare civilă. Legea nr. 4/1953 (Codul familiei) a fost modificată prin Legea nr. 202 din 25 octombrie 2010, astfel că, în condiţiile în care ambii soţi sunt de acord şi nu au copii minori născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, desfacerea acesteia poate fi constatată de ofiţerul de stare civilă din unitatea administrativ-teritorială unde soţii au încheiat căsătoria sau din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a acestora.

Urmărește
8391 afișări
Imaginea articolului Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe

Harta taxelor pentru divorţul la primărie, pe judeţe(Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

  • BRAŞOV

În Braşov, divorţul pe cale administrativă costă 300 de lei în municipiul reşedinţă de judeţ, până în prezent fiind depuse 24 de astfel de cereri la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP).

Pentru acest serviciu, SPCLEP percepe o taxă de 300 de lei, care include procesarea documentaţiei şi eliberarea certificatului de divorţ.

Şeful SPCLEP Braşov, George Roşca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că până în prezent au fost depuse 24 de cereri pentru divorţ pe cale administrativă, dintre care una la sfârşitul anului 2010 şi 23 din ianuarie până în prezent.

  • CLUJ

În Cluj, Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Cluj-Napoca a înregistrat, de la începutul anului, 38 de cereri de divorţ pe cale administrativă, din care cinci au fost soluţionate.

Şeful Biroului Mass-Media din Primărie, Iulia Perşa, a declarat că nu a fost stabilită nicio taxă pentru procesarea documentelor, aceasta urmând a fi aprobată în prima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca.

"La Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Cluj-Napoca s-au înregistrat, de la începutul anului, un număr de 38 de cereri de divorţ pe cale administrativă, din care cinci au fost soluţionate, iar restul urmează, pentru că se află în termenul legal de 30 de zile. Din cele cinci soluţionate, trei s-au finalizat cu divorţul solicitanţilor, iar două au fost clasate pentru retragerea cererii, respectiv neprezentarea soţilor. Consiliul Local va stabili în prima şedinţă o taxă pentru divorţul pe cale amiabilă", a spus Perşa.

Potrivit acesteia, cuplurile care doresc să divorţeze pe cale administrativă trebuie să achite doar taxa de timbru, de doi lei de persoană.

  • HARGHITA

În Harghita, cuantumul taxei de desfacere a căsătoriei diferă foarte mult de la un oraş la altul, variind între 39 de lei şi 600 de lei.

Referitor la această taxă, primarii oraşelor din judeţul Harghita au păreri foarte diferite, unii apreciind că aceasta trebuie să fie cât mai mare, pentru a nu încuraja un astfel de demers, în timp ce alţii consideră că nu trebuie luaţi bani prea mulţi de la cei care au decis să se despartă, întrucât dacă doresc acest lucru se vor separa indiferent de suma percepută.

Până în prezent, cea mai mare taxă de desfacere a căsătoriei, de 600 de lei, a fost propusă în municipiul Odorheiu Secuiesc, ea urmând să fie supusă aprobării la şedinţa Consiliului Local (CL) din această lună.

"Noi nu dorim să fim un concurent pentru notari, noi vrem să unim destinele, nu să le separăm", a declarat primarul Bunta Levente.

Aceeaşi opinie o are şi primarul oraşului Gheorgheni, Mezei Janos, care, deşi încă nu a supus aprobării consilierilor taxa de desfacere a căsătoriei, a afirmat că "va fi una foarte mare" pentru că el nu este pentru desfacerea căsniciei şi nici nu vrea să încurajeze divorţurile.

La Miercurea Ciuc, taxa de divorţ pe cale administrativă, aprobată de CL, este de 100 de euro.

"Au existat mai multe puncte de vedere în CL, legate de faptul că Primăria nu trebuie să înlesnească acest demers, motiv pentru care s-a decis ca taxa să fie un pic mai mică decât cea solicitată de notari, care este de 500 de lei", a precizat viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila.

Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, a propus taxe diferite pentru familiile care doresc să divorţeze la Starea Civilă, în funcţie de veniturile lunare, acestea fiind aprobate de consilierii locali. Astfel, pentru familiile care trăiesc din munci ocazionale, şomeri, beneficiari ai ajutorului social sau fără venituri, taxa de desfacere a căsătoriei este de 150 de lei, pentru familiile cu venituri medii sub 670 de lei taxa este de 300 de lei, familiile cu venitul lunar peste 670 de lei urmând să plătească în cazul divorţului pe cale administrativă suma de 450 de lei.

În oraşele Bălan, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa există, deocamdată, doar propuneri pentru taxa de desfacere a căsătoriei, valoarea acestora fiind de 150 de lei în cazul primului şi de 100 de lei în cazul următoarelor două, ele urmând să fie validate în cursul lunii de consiliile locale.

Taxa aprobată de administraţia locală din municipiul Topliţa este de 45 de lei, primarul Stelu Platon afirmând că nu încurajează divorţurile, dar "dacă cei doi soţi s-au hotărât să se despartă, nici cu 45 de milioane de lei taxă nu pot fi făcuţi să se răzgândească".

Cea mai mică taxă de desfacere a căsătoriei din judeţul Harghita, de 39 de lei, este percepută în oraşul Băile Tuşnad.

Până în prezent, în judeţul Harghita a fost depusă o singură cerere de desfacere a căsătoriei, la ofiţerul Stării Civile de la Primăria Cristuru Secuiesc, pentru care soţii nu vor plăti decât patru lei, întrucât CL nu a aprobat încă valoarea taxei de divorţ pe cale administrativă.

"Cererea a fost depusă pe data de 10 ianuarie şi urmează să fie soluţionată. Noi nu avem aprobată taxa şi, conform legii, în astfel de situaţii desfacerea căsătoriei se face gratis, aşa că familia solicitantă va plăti doar taxa de certificat şi taxa de divorţ de câte doi lei", a precizat un reprezentant al Stării Civile.

În toate localităţile din judeţ au fost, însă, destul de multe persoane care s-au interesat, fie telefonic, fie personal, cu privire la procedura şi sumele necesare soluţionării cererilor de divorţ pe cale administrativă.

  • HUNEDOARA

În Hunedoara, consilierii locali din municipiul reşedinţă, Deva, au decis să nu aplice nicio taxă pentru divorţul pe cale administrativă.

"La Starea Civilă au fost depuse, până în prezent, şapte cereri pentru desfacerea căsătoriei în acest mod. Acestea nu au fost încă luate în discuţie de către reprezentanţii autorităţii locale", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Camelia Cotoară.

În schimb, numărul divorţurilor în faţa instanţei se menţine la nivelul anului trecut.

"Pe parcursul anului 2010, la Judecătoria Deva au fost înregistrate 415 cereri de divorţ, dintre care peste 30 în luna ianuarie. Numărul se menţine constant, în luna ianuarie a acestui an fiind depuse 33 de cereri de divorţ pe cale judecătorească", a menţionat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva, Cornelia Filimon.

În schimb, locuitorii municipiului Hunedoara trebuie să plătească 400 de lei pentru divorţul pe care administrativă, tariful fiind adoptat de Consiliul Local.

Până în prezent, la Hunedoara nu a fost depusă nicio cerere pentru divorţ pe cale administrativă.

  • MUREŞ

În Mureş, două solicitări de divorţ de cale administrativă au fost depuse la Primăria Târgu Mureş.

Taxa votată de consilierii municipali în acest sens era de 100 de lei, însă marţi s-a votat în Consiliul Local Târgu Mureş o propunere în vederea majorării acesteia la 650 de lei, având în vedere nivelul taxelor percepute de notari în acelaşi scop, a spus directorul executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei Târgu Mureş, Cristian Chera.

Potrivit sursei citate, până în prezent, la serviciul de specialitate al Primăriei Târgu Mureş au fost înregistrate două astfel de cereri, niciuna nefiind finalizată.

  • SATU MARE

În Satu Mare, cuplurile din municipiul reşedinţă de judeţ pot divorţa în prezenţa ofiţerului de Stare Civilă contra sumei de 200 de lei.

"Taxa este mult mai mică decât cea pe care ar trebui să o plătească cuplurile în cazul unui divorţ cu avocat, care ajunge la 1.000 de lei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP), Ionel Torja, care consideră că taxa mică va aduce la Starea Civilă un număr mare de cupluri care doresc să divorţeze.

  • SĂLAJ

În Sălaj, patru cereri de divorţ au fost depuse la Primăria Zalău.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că taxa pentru divorţ stabilită prin hotărâre de Consiliu Local este de 500 de lei, divorţul putând fi obţinut numai cu condiţia ca ambii soţi să fie de acord cu acest lucru şi să nu aibă copii minori.

  • SIBIU

În Sibiu, în municipiul reşedinţă de judeţ, opt cupluri au depus, până în prezent, cereri pentru desfacerea căsătoriei la ofiţerul de Stare Civilă.

"Prima cerere a fost depusă în 11 ianuarie 2011. De la data depunerii cererii, petenţii trebuie să aştepte 30 de zile, timp prevăzut de lege pentru o eventuală reconciliere. Dacă aceasta nu se produce, cei doi soţi vor depune o declaraţie prin care îşi exprimă dorinţa de a stărui în acţiunea de divorţ. Ofiţerul Stării Civile va emite apoi certificatul de divorţ", a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit sursei citate, municipalitatea nu a hotărât încă taxa percepută pentru această acţiune, suma urmând a fi stabilită în prima şedinţă a Consiliului Local Sibiu.

"Chiar dacă perioada de conciliere a primului cuplu care a depus cerere de desfacere a căsătoriei expiră în data de 11 februarie, până când efectiv se va emite certificatul de divorţ, care trebuie să primească număr de înregistrare de la Bucureşti, va mai dura. Până atunci vom stabili care este taxa percepută pentru desfacerea căsătoriei", a declarat Mirela Gligore.

  • TIMIŞ

În Timiş, o situaţie specială se înregistrează la Timişoara, unde divorţul pe cale administrativă nu este pus în aplicare de autorităţile locale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, angajaţii acestei instituţii aşteaptă încă normele metodologice de aplicare a acestei modalităţi de divorţ şi formularele aferente, înainte de a permite timişorenilor să apeleze la metoda divorţului administrativ.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici