Hossu: Guvernul a trimis proiectul Codului Muncii la CES fără discutarea în Comisia de Dialog Social
Guvernul încalcă din nou legea prin trimiterea proiectului de modificare a Codului Muncii la Consiliul Economic şi Social fără a fi discutat mai întâi în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Hossu: Guvernul a trimis proiectul Codului Muncii la CES fără discutarea în Comisia de Dialog Social (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Liderul "Cartel Alfa" a spus că proiectul de modificare a Codului Muncii primit marţi de Consiliul Economic şi Social (CES) este aceeaşi formă ca cea prezentată vineri de către Guvern sindicaliştilor.
Hossu a mai spus că Ministerul Finanţelor Publice a dat avizul pe forma finală a proiectului Codului Muncii, ceea ce este o premieră, iar ministrul Justiţiei nu a dat avizul pe această formă a actului normativ, ceea ce, din punct de vedere tehnic, este "anormal".
Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că Guvernul nu a respectat procedura, astfel că CES ar trebui să returneze proiectul Executivului, pentru a fi discutat mai întâi în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii şi astfel să existe un aviz al acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
"Comisia de Dialog Social a fost convocată vineri (18 februarie, n.r.) la Ministerul Muncii, cu două ore înainte de întâlnirea cu premierul care viza modificările la Codul Muncii. Sindicatele nu s-au prezentat la această comisie, pentru că nu avea rost, atât timp cât urma o întâlnire cu premierul şi deci exista posibilitatea să fie modificată forma de vineri. În această situaţie, discuţia din comisie nu a mai avut loc. Este încălcată procedura prin trimiterea proiectului la CES fără avizul comisiei", a explicat liderul "Cartel Alfa".
Potrivit lui Hossu, proiectul de modificare a Codului Muncii trebuie să stea la CES trei săptămâni, apoi, dacă nu există un aviz pozitiv sau negativ, se ia în considerare punctul de vedere al părţilor şi abia atunci se consideră că s-a respectat procedura.
"Guvernul trebuie să respecte termenul de trei săptămâni în care membrii CES vor dezbate proiectul, apoi, dacă CES tot nu se pronunţă, se poate renunţa la avizul său, care este unul formal, dar obligatoriu", a mai spus Hossu.
Consiliul Economic şi Social analizează şi avizează proiectele de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului şi proiectele de lege ce urmează a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Iniţiatorii proiectelor de acte normative şi de programe şi strategii naţionale sau sectoriale au obligaţia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.
Potrivit legii în vigoare, Consiliul Economic şi Social (CES) este format din 45 membri, câte 15 de la sindicate, patronate şi Guvern. Dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia, respectiv cel puţin opt de la fiecare parte. În cazul în care nu se poate adopta o hotărâre a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate în plenul CES părţii care a sesizat acest organism.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
El a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
Emil Boc a precizat că în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.
Confederaţiile sindicale sunt nemulţumite de prevederile proiectelor privind Codul Muncii şi Codul Dialogului Social şi au anunţat deja proteste dacă Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului pentru cele două acte normative.
Sindicaliştii ameninţă cu grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare proiectele Codului Muncii şi Codului de Dialog Social.
Totodată, sindicaliştii au anunţat că în 26 februarie, ziua Congresului UDMR, organizează un miting la Oradea, din 28 februarie încep acţiunile de protest în teritoriu, iar în Capitală, din ziua în care se discută la Camera Deputaţilor proiectul de modificare a Codului Muncii intră în grevă de avertisment şi pichetează intrările în sediile Parlamentului, PDL, UDMR, UNPR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26