Hotelurile de la munte au fost aproape goale în februarie, în timp ce MDRT anunţă recorduri
Hotelierii din staţiunile montane, cu excepţia celor din Poiana Braşov, spun că în luna februarie au înregistrat cei mai puţini turişti din ultimii ani din cauza drumurilor blocate de zăpadă, în timp ce MDRT anunţă un record de turişti, fără să poată preciza şi numărul acestora.
Hotelurile de la munte au fost aproape goale în februarie, în timp ce MDRT anunţă recorduri (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax Foto)
"În luna februarie a acestui an atât noi, cât şi întreaga staţiune, am înregistrat cel mai mic grad de ocupare din ultimii ani. Au venit mai puţini turişti din cauza condiţiilor meteo nefavorabile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marian Schwartz, directorul hotelului Rina din Sinaia.
El a spus că în cursul săptămânii hotelurile sunt aproape goale, iar în week-end-uri se mai animă puţin. Potrivit lui Schwartz, majoritatea celor care ajung în week-end la Sinaia vin pentru conferinţe, nu pentru schi.
MDRT a anunţat luni că peste 185.000 de accesări la punctele de transport pe cablu şi 56.000 de maşini au fost înregistrate în principalele staţiuni şi localităţi turistice montane din România în week-end, acestea fiind cele mai aglomerate zile la munte după sărbătorile de iarnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Clasamentul celor mai aglomerate staţiuni şi localităţi este condus de Poiana Braşov, cu aproape 86.600 de intrări la punctele de transport pe cablu şi în jur de 50.000 de maşini înregistrate, Predeal (aproximativ 28.500 de accesări şi 1.200 de maşini) şi Straja (peste 23.100 intrări şi aproape 1.100 de maşini).
Chiar dacă, potrivit MDRT, Poiana Braşov a atras 50.000 de maşini din totalul de 56.000 la care face referire instituţia în anunţul de luni, numărul locurilor de cazare din Poiană (4.136) este sub cel din Predeal (4.758) şi Sinaia (5.307), dar mai mare decât în Buşteni (2.828).
Bogdan Oprea, purtător de cuvânt în MDRT, a spus că cele 50.000 de maşini au fost înregistrate de o cameră de filmat a poliţiei amplasată la ieşirea din oraş, unde începe drumul spre Poiana Braşov.
El a adăugat că Poliţia Braşov a estimat că în fiecare masină au fost, în medie, două persoane, de unde rezultă că staţiunea a fost vizitată în week-end de aproximativ 100.000 de persoane. Întrebat cum au reuşit să se cazeze cei 100.000 de turişti în cele 4.000 de locuri de cazare, Oprea a afirmat: "Nu ştiu exact unde parchează, unde dorm şi unde se cazează. Trebuie vorbit la Primăria Braşov, pentru că e problema lor, nu a noastră".
În aceste condiţii este firesc ca hotelierii din Poiana Braşov să fie mulţumiţi şi să declare grade de ocupare mari în week-end şi creşteri de peste 10% în luna februarie.
Un număr de 4-5.000 de turişti ar fi suficienţi pentru a le umple hotelurile, iar restul de până la 100.000 ar putea fi persoane cu diverse treburi în zonă, înregistrate de camerele de filmat şi trecute de MDRT în comunicate ca turişti.
"Din cauza vremii, în ultimele două week-end-uri mai mult de jumătate dintre turişti au anulat rezervările. Mulţi dintre ei erau din Constanţa şi Moldova, dar şi din Bucureşti. La fel ca pârtiile, şi drumurile au fost libere în aceste două veek-end-uri. Toţi hotelierii din Predeal se plâng că nu sunt turişti", a spus Ştefan Bercea, proprietarul hotelului Cabana Vânătorilor din Predeal.
El a adăugat că dacă în ianuarie se înregistrase o creştere a numărului de turişti faţă de anul trecut, în luna februarie s-au înregistrat scăderi de 50% comparativ cu februarie 2011.
"A fost o perioadă bună în ianuarie, pentru că s-a prelungit vacanţa copiilor. Însă ce am câştigat în ianuarie am pierdut în februarie", a afirmat Bercea.
Nici hotelierii din staţiunia hunedoreană Straja nu sunt într-o situaţie foarte bună, deşi în week-end-uri gradul de ocupare ajunge şi la 100%. "În restul săptămânii nu este niciun turist sau avem, maxim, un grad de ocupare de 5%. Un hotel nu poate supravieţui doar cu turismul de week-end", a spus Eugenia Giosu, administratorul hotelului Victoria din Straja.
Şi reprezentanţii pensiunilor spun că începutul de an le-a adus scăderi ale numărului de turişti.
"Vă daţi seama că lumea nu s-a mai mişcat în această perioadă. Unde sunt staţiuni de schi a mers ceva mai bine, dar în restul staţiunilor montane circulaţia turistică a fost slabă. Per totalul staţiunilor montante, numărul turiştilor cazaţi la pensiuni a scăzut în această lună. Pensiunile au avut cu siguranţă pierderi în acest început de an", a spus Emil Comşa, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural şi Ecologic (ANTREC).
Tendinţa de scădere a numărului de turişti în luna februarie s-a păstrat şi în staţiunile balneare montane.
"În general, în luna februarie, staţiunile balneare din regiunile montane au funcţionat mai rău decât anul trecut. Oamenii s-au temut să mai meargă în staţiuni pentru că nu ştiau dacă pot ajunge cu maşinile, iar anunţurile de trenuri cu întârzieri mari i-au descurajat să mai plece", a spus Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).
Odată cu încălzirea vremii, cei care au stat acasă vor avea din nou curajul să plece la munte, probabil din ce în ce mai mulţi cu fiecare săptămână, iar pentru MDRT va fi o ocazie să anunţe, de fiecare dată, un nou record.
(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO