ICCJ respinge cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, marţi, cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov şi a decis ca Lucian Şuşală, arestat preventiv, să fie cercetat în arest la domiciliu.

Urmărește
683 afișări
Imaginea articolului ICCJ respinge cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov

Darius Valcov (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procurorii DNA au cerut instanţei emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov, după ce Senatul a dat un nou în acest sens, la cererea parchetului care a prezentat noi acuzaţii la adresa fostului ministru al Finanţelor.

Marţi, ICCJ a respins cererea DNA în ceea ce îl priveşte pe Vâlcov şi a aprobat-o în cazul celorlalţi doi inculpaţi din dosar - primarul din Slatina, Minel Prina, şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina.

Astfel, instanţa supremă a decis ca Şuşală, care era de asemenea arestat preventiv, să fie plasat în arest la domiciliu şi a prelungit arestul la domiciliu în cazul lui Prina, aşa cum solicitase DNA.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că propune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând de marţi 7 aprilie, a senatorului Darius Bogdan Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Măsura a fost propusă de procurori după ce Senatul a avizat, în 1 aprilie, cererile de extindere a urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă pentru noile fapte de care este suspectat Darius Vâlcov.

Potrivit referatului cu noua propunere de arestare preventivă, începând din 2011 şi până la data reţinerii sale, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. Vâlcov s-ar fi folosit de informaţiile obţinute când a ocupat cele trei funcţii pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov ar fi obţinut astfel mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, susţin anchetatorii.

Senatorul PSD Darius Vâlcov mai are un mandat de arestare preventivă, din 2 aprilie, emis de instanţa supremă pentru o perioada de 23 de zile, respectiv până în 24 aprilie. Procurorii DNA au cerut instanţei primul mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov după ce au început urmărirea penală pe numele lui pentru trafic de influenţă, iar solicitarea a fost avizată de Senat.

Instanţa supremă mai judecă marţi cererea lui Darius Vâlcov de înlocuire a arestului preventiv, dispus în 2 aprilie, cu arestul la domiciliu sau control judiciar.

Decizia de arestare preventivă în cazul lui Vâlcov a fost luată după ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

În acest dosar mai sunt urmăriţi penal primarul din Slatina, Minel Prina, suspectat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, şi Lucian Petruţ Suşală, urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii au dispus, în acelaşi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici