Iniţiativă nouă pentru legalizarea parteneriatelor civile: uniune consensuală pentru persoanele de acelaşi sex, dar şi pentru heterosexuali. Cuplurile gay NU vor putea adopta copii
Cuplurile heterosexuale sau homosexule care nu vor sau nu pot să se căsătorească vor putea opta pentru oficializarea unei uniuni consensuale, înregistrate la ofiţerul de stare civilă, potrivit unui proiect de lege propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD) şi transmis către partidele parlamentare şi Guvern.
Iniţiativă nouă pentru legalizarea parteneriatelor civile: uniune consensuală pentru persoanele de acelaşi sex, dar şi pentru heterosexuali. Cuplurile gay NU vor putea adopta copii
Potrivit iniţiativei consultate de Gândul, „uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie”.
Partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie, se arată în documentul transmis de CNCD. De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte prezumţia de paternitate şi drepturile şi obligaţiile ce decurg din autoritatea părintească pentru copiii născuţi în timpul uniunii consensuale dintre două persoane de sex diferit.
Potrivit proiectului, partenerii civili de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În cazul căsătoriile între persoanele de acelaşi sex legal încheiate pe teritoriul altor state, partenerii beneficiază de totalitatea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au cuplurile de acelaşi sex care au încheiat o uniune consensuală în România.
Uniunea consensuală se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, al primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii parteneri sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective, se arată în proiect.
Încetarea uniunii consensuale are loc prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri, prin acordul comun, prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri, la data încheierii căsătoriei între cei doi parteneri. La încetarea uniunii consensuale, situaţia bunurilor comune se stabileşte de comun acord între parteneri, în caz de dezacord, se pooate sesiza instanţa. Acelaşi lucru este valabil şi când cei doi parteneri nu se înţeleg în privinţa situaţiei copiilor născuţi pe durata uniunii consensuale.
Asztalos Csaba: „România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex”
Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, pentru Gândul, că proiectul a fist discutat cu organizaţiile non-guvernamentale de profil, în special ACCEPT şi, de asemenea, au avut loc discuţii informale cu reprezentanţii partidelor parlamentare
„Eu apreciez că acest proiect de lege este unul competitiv. Eu sunt conştient că la nivelul societăţii există un grad ridicat de prejudecată faţă de minorităţile sexuale, însă România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi o formă de recunoaştere juridică a acelor cupluri de sex diferit care nu au apelat ca instituţia căsătoriei”, a mai spus Asztalos Csaba, întrebat despre cum crede că va fi primită iniţiativa de vreme ce altele similare au fost respinse atât în Parlament, cât şi la nivelul societăţii.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO