- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.07.2015, 15:36)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa supremă a ridicat sechestrul pus pe bunuri deţinute de Sebastian Ghiţă şi pe firmele controlate de acesta
Judecătorii instanţei supreme au ridicat sechestrul asigurător pus de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra bunurilor deţinute de Sebastian Ghiţă şi pe o parte din firmele care ar fi controlate acestuia, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune fiscală.
Urmărește
1479 afișări
Instanţa supremă a ridicat sechestrul pus pe bunuri deţinute de Sebastian Ghiţă şi firmele sale (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au admis, luni, contestaţia formulată de Sebastian Ghiță privind măsurile asigurătorii impuse de procurorii DNA Ploieşti în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru săvârşirea unor infracţiuni precum trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia şi coruperea alegătorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
De asemenea, în cadrul mai multor dosare prin care au fost contestate măsurile asigurătorii, judecătorii instanţei supreme au ridicat sechestrul asupra acţiunilor, părţilor sociale sau conturilor bancare deţinute de persoane apropiate parlamentarului, precum Ionuţ Răzvan Chirilă, Valentin Gabriel Niţu, Mariana Dimulescu, Marian Gabriel Anghel, Adrian Sorin Chirilă, Ion Ovidiu Traşcu.
Totodată, magistraţii ICCJ au dispus ridicarea sechestrului asupra conturilor mai multor firme despre care procurorii susţin că ar fi controlate de către Sebastian Ghiţă, printre respectivele societăţi comerciale fiind: SC Idilis SRL, SC TVMP SRL, SC Asesoft Technologies SRL, SC Future Comunication Tehnologies SRL, SC Budureasca SRL, SC Viewpedia Soft SRL, Sunsmart Integrare IT SRL, Rtv Satellite Net SRL, SC Dns Birotica SRL, SC Senior Consulting Group SRL, SC Viile Budureasca SRL.
Deciziile instanţei supreme privind ridicarea sechestrului asigurător sunt definitive.
Magistraţii instanţei supreme au decis şi, pe 10 iulie, ridicarea sechestrului asigurător pus de DNA asupra altor bunuri deţinute de firme şi persoane apropiate lui Sebastian Ghiţă.
În 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de societăţi comerciale controlate de acesta, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.
În aceeaşi zi, DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Procurorii au probe şi date că, în perioada 2000 - 2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani prin traficarea influenţei sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.
O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.
Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".
Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, că Sebastian Ghiţă s-a folosit de funcţia de deputat pentru a-l determina pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA să facă plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL.
Anchetatorii au mai arătat că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat.
Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.
Citeşte şi:
Sebastian Ghiţă, acuzat de mituirea fostului primar al Ploieştiului şi de spălare de bani: Ceva mi-a dat cu rest
Citeşte şi:
Procurorii DNA au pus SECHESTRU pe averea lui Sebastian Ghiţă. Conturile a 51 de firme controlate de acesta, printre care RTV Satellite Net şi Teamnet Internaţional, au fost blocate
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe