- Home
- Social
- (21.04.2023, 22:20)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cheia scandalului cerealelor ucrainene este decizia unilaterală a Comisiei Europene/ România nu ştie să fie fermă la Bruxelles/ Avem confirmarea că interesul naţional e sacrificat cât ai clipi
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că scandalul cerealelor ucrainene a fost provocat de Comisia Europeană care a decis, fără să se consulte cu ţările membre, eliminarea taxelor vamale pentru cerealele şi produsele agricole din Ucraina, declanşând, cu excepţia României, riposte în Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Slovacia.
Urmărește
6340 afișări
Ion Cristoiu: Cheia scandalului cerealelor ucrainene este decizia unilaterală a Comisiei Europene/ România nu ştie să fie fermă la Bruxelles/ Avem confirmarea că interesul naţional e sacrificat cât ai clipi
“S-a întâmplat, printr-o decizie luată de Comisia Europeană, că aici este răul, personal de Ursula von der Leyen, ca Ucraina să primească drept de export de cereale şi produse agricole fără taxe vamale. Aici este cheia întregului scandal. Decizia unilaterală. Şi ajungem la toată această situaţie cu cele patru ţări, că noi am rămas silitori, au ridicat a nu ştiu câta oară problema raporturilor dintre Comisia Europeană şi ţările membre. O întrebare care s-a pus şi în pandemie când Comisia Europeană, personal preşedinta Comisiei a contractat toţi acei hectolitri de vaccin pe care ţările membre le-au plătit şi acum trebuie să plătească din nou să le distrugă, când s-a propus ideea achiziţionării de arme la comun. Preşedinta Comisiei Europene nu este aleasă prin vot de toţi cetăţenii. Ea nu are voie, şi nici Comisia să decidă în numele UE ce vor ei, şi mai ales fără consultări. Normal era ca atunci când au decis, în mai anul trecut să scutească de taxe vamale, ba chiar au prelungit cu încă un an, să întrebe ţările membre, bă voi ce ziceţi, e bine, nu e bine? Nu, ei au făcut automat”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
România, elevul silitor al Bruxelles-ului
Ion Cristoiu spune că România nu numai că a manifestat slugărnicie faţă de Comisia Europeană, dar a arătat cu degetul Ungaria, Polonia, Bulgaria şi Slovacia, ţări care au decis să suspende importurile de cereale şi produse agricole ucrainene.
“Esenţa era ca aceste cinci state să impună Comisiei Europene decizia de a reintroduce taxele vamale. Păstrăm coridoarele solidarităţii, dar se duc în Sudan, nu rămân aici. Între aceste cinci ţări, România nu a fost nu numai cea mai slugarnică, România a arătat, ca de obicei în ultimii 10-15 ani, bă noi suntem conştiincioşi, sâc, uite ce obraznici sunt ăştia. Cei care şi-au asumat să oprească importurile au făcut şi o formă de presiune asupra Comisiei Europene. Ce spune Guvernul, ce spune Daea sau Ciucă? Spune domne noi nu luăm măsuri unilaterale. Păi şi Comisia Europeană nu a luat măsuri unilaterale? Păi care e soluţia, pentru mine, polonez să rezolv o problemă care ţine de economia mea? Dacă eu m-am plâns, am trimis scrisoare, ei nu se mişcă. Pe Ursula o clinteşti făcând ceva. Care este dezastrul, urmarea lui Daea şi a lui Ciucă? Până acum era 60%, dar acum 100% din exporturile de cereale ucrainene vor trece pe la noi pentru că celelalte ţări le-au interzis”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că România nu ştie să negocieze, să fie fermă în relaţia cu Bruxelles-ul, oferind pentru prima dată confirmarea faptului că interesul naţional este sacrificat cât ai clipi.
“UE nu este nici URSS, nici Imperiul Roman, este o asociere democratică a unor ţări, care au dreptul să şi cârtească. În aceste condiţii, mereu, mereu s-a spus acest lucru în legătură cu România. România nu ştie să fie fermă la Bruxelles. A fi fermă nu înseamnă a urla, nu înseamnă a ţipa, a te tăvăli. În acel moment, negociezi. Cum fac polonezii, care sunt în prima linie a ajutorului pentru Ucraina. Avem pentru prima dată confirmarea faptului că un interes naţional, că doar agricultura mai avem, este sacrificat cât ai clipi. Ce e aia aştept să decidă cei de la UE? Dacă ei nu vor să decidă? Iar această fantezie cu banii daţi despăgubiri de la UE... banii ăia nu sunt din poneiul doamnei Ursula, nu sunt de la ea, nici de la familia ei, sunt tot de la noi. Dacă şi Guvernul dă despăgubiri, nu dă tot de la noi, nu e gaură la buget?”, a punctat publicistul.
PSD a pierdut 10% pe mâna lui Daea
Ion Cristoiu mai spune că ministrul Agriculturii, Petre Daea, este depăşit de vremuri, iar PSD, partidul care l-a promovat în această funcţie, a pierdut 10% din cauza prestaţiei sale în scandalul cerealelor ucrainene.
“Daea este un preistoric în politica românească. Este un tip băncos. Dacă se ducea până acum la fermieri, ce faci ţaţă Leana, cum îţi stau pantofii..., dar se vede aici caracterul anacronic. Nu mai merge în lumea modernă. Eu vreau un ministru al agriculturii la cravată, modern, să nu se coboare... sunt sătul de la prim-secretarii de pe vremuri. Erau din ăştia care erau populari. Nu mai merge, este o chestiune din perioada comunistă. Era activistul popular, ceva groaznic. Şi reversul la Daea, crizele lui de lirism. Eu un asemenea text nu am văzut nici măcar la jurnaliştii care vor să scrie proză. Oricum, PSD pierde vreo 10% acum cu el. Nu ştiu de ce îl ţine. El a fost în timpul lui Dăncilă un băncos bun, la noul Guvern a fost Chesnoiu, Daea şi cu gaşca lui l-au lucrat şi a venit el. Este bun de căminul cultural”, a mai spus publicistul.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe