Kelemen, despre anunţul CE privind cotele: Nu este o soluţie care poate fi pusă în aplicare

Kelemen Hunor a declarat miercuri că decizia Comisiei Europene de a cere României să găzduiască 6351 de refugiaţi "nu este o soluţie viabilă pentru că nu găseşti 6.000 de persoane care vor să vină în România", adăugând că propunerea va fi discutată şi în PE.

Urmărește
426 afișări
Imaginea articolului Kelemen, despre anunţul CE privind cotele: Nu este o soluţie care poate fi pusă în aplicare

Kelemen Hunor (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR a mai precizat că reprezentanţii Uniunii în Parlamentul European vor vota pentru cote voluntare.

"Este vorba despre această cotă obligatorie, care, din punctul nostru de vedere nu este o soluţie viabilă, nu este o soluţie care poate fi pusă în aplicare pentru că nu găseşti peste 6.000 de persoane care vor să vină în România. Ce o să faci? O să pui lanţ şi o să-i legi de stâlp?", a declarat preşedintele UDMR Kelemn Hunor, într-o conferinţă de presă.

Liderul UDMR a spus că propunerea va fi dezbătută şi în Parlamentul European. "Am spus cum vor vota colegii noştri, nu vor vota pentru această soluţie, ci pentru cotele pe bază de voluntariat şi în grup, şi în PE şi urmează discuţiile în JAI şi mai ales Consiliul European, unde, dacă mergem pe poziţiile exprimate până acum, eu cred că România va fi foarte aproape în ceea ce priveşte punctul de vedere exprimat de preşedintele Iohannis, de ceilalţi lideri, de către noi, deci cote voluntare, nu obligatorii", a declarat Kelemen Hunor.

În opinia sa, o soluţie mecanică, matematică nu va funcţiona şi acest lucru trebuie spus, "de aceea noi susţinem cotele voluntare".

Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi dintr-un total de 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, potrivit unei propuneri de repartizare a acestora, publicată miercuri pe site-ul CE.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mult decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri. Săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici