Kelemen Hunor, acuzaţii la adresa PSD după ce Legea spălării banilor s-a votat de două ori: Nu îl poţi relua până când îţi iese

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, în legătură cu reluarea votului în Camera Deputaţilor pe Legea pentru combaterea spălării banilor, că nu poţi repeta votul până când îşi iese, deoarece asta înseamnă să distrugi procedurile parlamentare.

Urmărește
1107 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, acuzaţii la adresa PSD după ce Legea spălării banilor s-a votat de două ori: Nu îl poţi relua până când îţi iese

Kelemen Hunor, acuzaţii la adresa PSD după ce Legea spălării banilor s-a votat de două ori: Nu îl poţi relua până când îţi iese

"Reluarea votului e o mare greşeală din partea majorităţii. Nu trebuia reluat votual. Nu poţi să repeţi votul până când îţi iese. Asta înseamnă că distrugi tot ce înseamnă proceduri parlamentare", a afirmat, miercuri la Parlament, Kelemen Hunor, după o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia de la Senat.

Întrebat dacă a fost un troc între UDMR şi PSD, Kelemen Hunor a răspuns: "Puteţi să vă încercaţi să vă gândiţi logic. Noi cum am votat. Ce troc a fost, când noi am votat împotrivă? Ei dacă au majoritate de ce să treacă legi pe spinarea nu ştiu cui? Ei au majoritate".

Declaraţiile lui Kelemen Hunor vin în contextul în care deputaţii au reluat votul, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, for decizional, după ce prima oară proiectul privind combaterea spălării banilor a fost respins. Deputaţii UDMR nu au votat deloc iniţiativa legislativă.

Referitor la acest subiect, Kelemen a mai spus că transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională nu trebuie folosite pentru manipularea opiniei publice şi că UDMR întotdeauna a avut un punct de vedere legat de transpunerea directivelor UE.

"Dacă vreţi să căutaţi în arhivă veţi găsi încă din 2015-2016 pentur transpunerea directivei pe justiţie, exact cum scrie în directivă, nu aşa flexat. Nu cred că ar trebui să facă nimeni o chestiune de manipulare din acest directive. Oamenii nu prea citesc directiva, sunt voluminoase. Şi atunci se spune hai să dăm vot pe directivă. Inclusiv în mass-media au fost cazuri pe anumite subiecte", a explicat Kelemen Hunor.

Turcescu, după ce deputaţii au reluat votul pe legea spălării banilor: O golănie politică!

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, cu privire la reluarea votului pe legea privind combaterea spălarii banilor pentru a trece de Camera Deputaţilor, că PSD confiscă instituţii” şi mutilează procedurile parlamentare. Robert Turcescu a adăugat că ce s-a întamplat este "o golănie politică".

"Pentru PSD nu există reguli nici în politică, nici în instituţii. Votul de astăzi şi modul în care s-a procedat arată că distanţa între penali şi tot ceea ce înseamnă normă într-o instituţie este foarte mică sau aprope nu există pentru PSD. Este o sfidare la adresa întregii societăţi. Este un mod diabolic modul în care oamenii aştia pot confisca instiuţii şi mutila procedure parlamentare doar pentru a-şi atinge obiectivele. (…) Eu am solicitat să intervin, pe procedură, pe acest vot, nu mi s-a dat voie nici să intevin", a declarat deputatul PMP, Eugen Tomac, la Parlament.

Colegul său de partid, deputatul PMP Robert Turcescu a adăugat că ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o formă de "golănie politică".

"Este o formă teribilă de golănie politică. De astăzi regulile în Parlamentul României au fost modificate pentru nişte golani politici. PSD instaurează de astăzi principiul potrivit căruia votăm până cum iese cum vrem noi. Asta fac în momentul de faţă nişte golani politici", a spus Turcescu.

Camera Deputaţilor a decis reluarea votului pe legea privind combaterea spălării banilor, la propunerea grupului PSD.

Grupul deputaţilor social-democraţi a propus reluarea votului, pe motiv că în sală erau parlamentari care nu şi-au exprimat votul, deşi erau prezenţi. După reluarea votului, legea a trecut cu majoritate de voturi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a explicat miercuri, după votul din Camera Deputaţilor, privind legea de combatere a spălării banilor, că a cerut o evaluare serioasă secretarului general fiind plângeri cu privire la funcţionarea sistemului de votare.

Legea privind combaterea spălării banilor a trecut de Camera Deputaţilor, după ce votul a fost reluat. Reluarea votului a venit la solicitarea liderului PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, care a invocat faptul că doi parlamentari aflaţi în sală au apărut la primul vot că nu au votat.

După reluarea votului, au fost înregistrat 170 de voturi pentru, 70 contra şi o abţinere, proiectul fiind aprobat.

Potrivit raportului dat de comisiile reunite juridică şi de buget la legea de prevenire a spălării banilor, noţiunea de „beneficiar real” include în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor „persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociaţia sau fundaţia a fost înfiinţată sau funcţionează”.

De asemenea, legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a explicat miercuri, după votul din Camera Deputaţilor, privind legea de combatere a spălării banilor, că a cerut o evaluare serioasă secretarului general fiind plângeri cu privire la funcţionarea sistemului de votare.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că relaţia politică dintre social-democraţi şi UDMR nu va suferi după acest vot.

Întrebat dacă a existat un troc cu minorităţile naţionale pentru adoptarea legii privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, Dragnea a negat şi a explicat de ce din legea spălării banilor asociaţiile şi fundaţiile cetăţenilor minorităţilor naţionale au fost exceptate de la obligaţia raportării beneficiarilor.

Chestionat cu privire la o remarcă făcută în Parlament de Kelemen Hunor, după vot, că ce s-a întâmplat procedural în plen a fost „o porcărie”, liderul PSD nu a vrut să comenteze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici