- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.08.2017, 20:03)
- Adrian Ilie
Macovei îi cere lui Dorneanu să consulte Comisia de la Veneţia privind opiniile separate de la CCR
Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, să solicite un punct de vedere a Comisiei de la Veneţia privind Hotărîrea CCR 1/2017 prin care preşedintele Curţii poate decide dacă o opinie concurentă sau separată se publică în Monitorul Oficial.
Urmărește
130 afișări
Macovei îi cere lui Dorneanu să consulte Comisia de la Veneţia privind opiniile separate de la CCR
Macovei consideră că este în interesul Curţii Constituţionale şi al opiniei publice din România ca Hotărârea CCR nr. 1/2017 să fie examinată de Comisia de la Veneţia, pentru a-şi exprima un punct de vedere, ţinând cont de disputele din spaţiul public românesc şi i-a trimis, miercuri, o solicitare în acest sens preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.
”Consider că CCR, sub semnătura dvs în calitate de preşedinte, este prima instituţie interesată şi îndreptăţită, pentru a răspunde interesului public, să solicite cât de repede opinia Comisiei de la Veneţia. Mai ales că Hotărârea nr. 1/2017 nu este una de «caz», fiindcă regulile de redactare şi publicare a opiniilor separate sau concurente stabilite prin aceasta Hotărâre se aplică pe viitor la toate Hotărârile
Curţii”, se arată în scrisoarea europarlamentarului.
Plenul Curţii Constituţionale a adoptat pe data de 22 iunie 2017 Hotărârea nr. 1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente care stipulează, la articolul 2, că “Opinia separată sau concurentă se predă preşedintelui Curţii Constituţionale odată cu decizia la care a fost redactată. După discutarea deciziei, preşedintele Curţii Constituţionale, în măsura în care constată că există abateri de la regulile stabilite la art. 1, solicită judecătorului respectiv, prin rezoluţie, refacerea acesteia”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Una dintre regulile de la articolul 1 este că opinia separată sau concurentă “nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică făţişă la adresa acesteia”.
În caz că judecătorul Curţii care nu reface opinia pentru a se conforma acestor reguli, preşedintele CCR poate dispune ca opinia separată sau concurentă, după caz, să nu se publice în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curţii Constituţionale şi nici să nu se ataşeze la dosarul cauzei.
”În această perioadă, aţi primit din partea unor asociaţii ale magistraţilor şi din partea societăţii civile cereri de reconsiderarea a poziţiei Curţii privind regulile de redactare si publicare a opiniilor separate şi concurente adoptate prin Hotărârea nr. 1/2017. Interesul public este cu atât mai justificat în acest caz, ţinând cont de rolul pe care îl are Curtea Constituţională. De aceea, în calitate de deputat în Parlamentul European, reprezentând cetăţeni ai României, vă solicit respectuos să consultaţi cât mai repede Comisia de la Veneţia pentru un punct de vedere referitor la Hotărârea CCR nr.1/2017”, se mai arată în solicitarea Monicăi Macovei către preşedintele Curţii.
Citeşte şi: SCANDAL fără precedent în cel mai înalt for al Justiţiei. O tabără din CSM acuză: a fost ”deranj” la DNA prin controlul efectuat de Inspecţia Judiciară. „Urmează o execuţie a conducerii Inspecţiei şi numirea unor persoane pregătite emoţional”
Citeşte şi: Un cunoscut cântăreţ de manele, în arest la domiciliu după ce a accidentat mortal o femeie
Citeşte şi: Carmen Dan: Durata şcolarizării în şcolile de agenţi şi subofiţeri va fi redusă de la 2 ani la 1 an. Măsura, pentru a creşte numărul de absolvenţi şi a compensa deficitul de cadre din poliţie
Citeşte şi: Gabriela Baltag, CSM: Inspecţia Judiciară, supusă unei execuţii, după controlul "fără tact şi respect" la DNA
Citeşte şi: Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor: Ministerul Justiţiei nu a trimis la Guvern proiectul de majorare a salariilor. "Încă o bilă neagră pentru Tudorel Toader"
Citeşte şi: Cei cinci judecători care au boicotat şedinţa CSM: Argumentul voturilor majoritare devine mai puternic decât cel al respectării legii / "Se dorea revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare. Trebuie să respectăm dreptul la apărare"
Citeşte şi: VIDEO | Anchetă internă la Poliţia Gorj, după ce un şofer a fost forţat de agenţi să intre secţie. Pe imagini se vede bărbatul târât şi un poliţist care rămâne cu încălţămintea în mână
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe