- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2011, 21:22)
- Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAI: Olanda ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen
Ministerul de Interne susţine că poziţia exprimată de Guvernul olandez, chiar dacă este o continuare a atitudinii critice exprimate în ultima perioadă de oficialii acestei ţări, dezamăgeşte prin faptul că ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la Schengen.
Urmărește
468 afișări
MAI: Olanda ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen
"România şi Bulgaria au îndeplinit toate cerinţele acquis-ului Schengen şi au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011", precizează Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) într-un comunicat de presă remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
La Consiliul JAI din 22 septembrie se va lua în discuţie proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria şi Romania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
"Poziţia exprimată de Guvernul olandez, chiar dacă este o continuare a atitudinii critice exprimate în ultima perioadă de oficialii acestei ţări, ne dezamăgeşte, tocmai prin faptul că ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen", a precizat sursa citată.
Reprezentanţii MAI susţin că, în pofida acestei poziţii a Olandei, va continua demersurile de a obţine o decizie favorabilă în 22 septembrie, "care să încununeze eforturile financiare şi umane depuse pentru realizarea acestui obiectiv".
"Ne exprimăm speranţa că, în cadrul dezbaterilor care vor avea loc pe acest subiect la Consiliul JAI, principiile care stau la baza funcţionării UE vor prevala în faţa intereselor politice conjucturale ale unui stat membru", au precizat reprezentanţii MAI.
Şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a declarat dezamăgit de poziţia Guvernului de la Haga privind aderarea României la Schengen, precizând că este vorba despre "o nouă dovadă că regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne".
"Poziţia adoptată de Guvernul de la Haga ne dezamăgeşte, deşi nu ne surprinde, în condiţiile în care supravieţuirea sa politică depinde de sprijinul partidului populist şi antiimigraţionist PVV. Din păcate, este o nouă dovadă că regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne", precizează ministrul, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.
Baconschi reaminteşte că decizia de extindere a Schengen trebuie luată cu unanimitatea membrilor actuali ai Spaţiului şi spune că se aşteaptă ca discuţiile din Consiliul JAI, la 22 septembrie, să dovedească faptul că "marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea extinderii Schengen cu România şi Bulgaria".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-a exprimat convingerea că la Consiliul JAI un număr mare de state vor susţine poziţia justă a României de a adera la spaţiul Schengen.
"Sunt dezamăgit de poziţia pe care Olanda a decis să o adopte la următorul Consiliu european" al miniştrilor de Interne, care urmează să se pronunţe cu privire la această aderare, a declarat Predoiu pentru AFP.
Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
"Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca (spaţiul Schengen-n.r.) să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială" a României şi Bulgariei, a subliniat ea.
"În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi, la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.
Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.
Sofia şi Bucureştiul vor să adere la Schengen înainte de sfârşitul anului, însă acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor ţări.
Compromisul pe care preşedinţia poloneză a Uniunii Europene tocmai l-a propus ambasadorilor europeni prevede două etape, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică de la Bruxelles. Astfel, spaţiul aerian şi maritim ar urma să fie deschis înainte de sfârşitul lui octombrie, dar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, "mai controversată", va fi luată abia în 2012.
Francezii, germanii şi finlandezii au "lăsat uşa deschisă" pentru compromis, chiar dacă vor date mai puţin precise, a precizat sursa citată de AFP.
"Preşedinţia poloneză lucrează cu îndârjire pentru a găsi o soluţie şi caută o modalitate de a oferi cel puţin o posibilitate parţială României şi Bulgariei de a intra în Schengen", a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles.
Comisia a afirmat că România şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen, a amintit ea. "Sper că există încă o posibilitate de a găsi o soluţie", a precizat Malmstrom.
Citește pe alephnews.ro: Hashtag-ul #womeninmalefields a apărut peste tot pe rețelele sociale. Ce urmărește acest trend
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen. Olanda se opune chiar şi aderării parţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pierderi și demisii după primul tur al alegerilor prezidențiale. Ciolacu nu mai candidează pentru funcție la PSD
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe