Majorarea cheltuielilor salariale în buget, cauzată de plata drepturilor neacordate în 2009
Majorarea cheltuielilor de personal în unele instituţii publice, prevăzută în bugetul pe 2010, este generată de obligaţia Guvernului de a plăti sporuri, prime sau indemnizaţii neacordate în 2009, dar obţinute în instanţă sau stabilite de lege, orele suplimentare nefiind plătite nici anul acesta.
Majorarea cheltuielilor salariale în buget, cauzată de plata drepturilor neacordate în 2009 (Imagine: www.gov.ro)
"La anumite ministere şi instituţii publice apar într-adevăr creşteri ale cheltuieilor cu personalul, pentru că se aplică unele acte nromative şi sentinţe judecătoreşti. De asemenea, unele instituţii au cheltuieli suplimentare de personal, pentru că au preluat la finanţare agenţii, în urma aplicării Legii privind restructurarea acestora", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Muntean a ţinut să infirme astfel acuzaţiile potrivit cărora în 2010 cheltuielile cu personalul bugetar au fost alocate în mod nejustificat sau arbitar, subliniind că în acest an fondul de salarii este mai mic decât în 2009.
"Per ansamblu, în proiectul de buget pe 2010 sunt mai puţine cheltuieli cu personalul decât din bugetul pe 2009. Pe 2010, în proiectul de buget, aşa cum a plecat el de la Guvern, cheltuielile cu personalul sunt de 45,7 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde lei mai puţin decât cheltuielile din 2008", a explicat Ioana Muntean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Ea a arătat că, potrivit Legii salarizării unice, sporurile salariale însumate nu pot depăşi 30% din salariul de bază. De asemenea, nici în 2010 nu vor fi plătite ore suplimentare pentru personalul bugetar.
În ceea ce priveşte prima de vacanţă, sumele cuprinse în bugetul pe anul 2010 includ şi fondurile necesare plăţii acestor drepturi pentru anul 2009.
Ioana Muntean a precizat şi faptul că titlul "Fondul de premii" nu este destinat plăţii unor premii pentru 2010, ci reprezintă plăţi care decurg din aplicarea unor legi şi sentinţe judecătoreşti.
Cheltuielile majorate de personal pentru Ministerul Justiţiei se explică totodată prin plata sporurilor de risc, de suprasolicitare neuropsihică, de confidenţialitate pentru judecători şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor, întrucât aceste sporuri au fost câştigate de magistraţi în instanţă.
Creşterile la fondul de premii la Ministerul Justiţiei sunt explicate de Guvern prin finanţarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului de la bugetul ministerului.
În cazul Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ioana Muntean a arătat că este vorba de o reducere a cheltuielilor având în vedere că nu se vor mai plăti ore suplimentare şi premii, iar sporurile nu vor depăşi 30% din salariul de bază. Parlamentarii vor beneficia în continuare de sumele aferente indemnizaţiei forfetare.
În bugetul Ministerului Apărării Naţionale sunt cuprinse şi sumele aferente drepturilor de echipare, care nu au fost acordate în 2009, iar în "Fondul de premii" sunt incluse sumele aferente premiului anual pentru 2009.
Bugetul Apărării a crescut totodată ca urmare a angajării în anul 2009 a 3.500 de soldaţi şi gradaţi voluntari precum şi a plăţii cu ora a profesorilor care vor preda la Academia de Tehnică Militară.
În bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost incluse compensaţiile lunare pentru chirie şi pentru plata drepturilor de hrană şi echipare, care nu au fost acordate în anul 2009. Creşterea cheltuielilor de personal în bugetul pe 2010 a fost determinată, potrivit Executivului, şi de preluarea angajaţilor de la unele instituţii care au trecut de la regimul de finanţare din venituri proprii la salarizarea potrivit sistemului unitar.
Ioana Muntean a dat ca exemple în acest caz Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară, Institutul Naţional de Administraţie şi centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală.
"Veniturile obţinute de aceste instituţii intră la bugetul de stat şi personalul preluat va fi remunerat conform Legii salarizării unitare. În ceea ce priveşte sporurile, sumele din proiectul de buget pe anul 2010 cuprind şi fondurile aferente sporurilor personalului din cadrul acestor instituţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ioana Muntean a mai precizat că bugetele SRI şi SIE nu cuprind cheltuieli de personal majorate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO