Manager Spital de Psihiatrie: Au fost ridicat acte legate de un studiu clinic pentru o firmă renumită

Managerul Spitalului de Pshihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Lucian Paziuc, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că poliţiştii au ridicat din unitatea medicală pe care o conduce documente care au legătură cu un studiu clinic efectuat de spital pentru o firmă de renume.

Urmărește
1351 afișări
Imaginea articolului Manager Spital de Psihiatrie: Au fost ridicat acte legate de un studiu clinic pentru o firmă renumită

Manager Spital de Psihiatrie: Au fost ridicat acte legate de un studiu clinic pentru o firmă renumită (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit lui Lucian Paziuc, mai multe înscrisuri şi documente au fost ridicate, marţi, de la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, în cazul anchetei coordonate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR şi de procurori ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Managerul Spitalului de Pshihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a afirmat că au fost puse la dispoziţia poliţiştilor mai multe documente care au legătură cu un studiu clinic efectuat de spital pentru o firmă de renume.

Astfel, potrivit lui Paziuc, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung a fost unul dintre centrele din ţară incluse într-un studiu efectuat în anul 2015, pe parcursul a 19 săptămâni.

Acest studiu, la care au participat zece pacienţi cărora li s-a cerut acceptul, urmărea efectul pe care l-ar avea, alături de tratamentul cu medicamente antipsihotice, acidul acetil salicilic. Practic, studiul s-a realizat printr-o metodă de testare comparativă “dublu-orb”, prin care s-a administrat medicamentul supus testării şi unul cu efect placebo.

Paziuc a mai declarat că firma pentru care s-a realizat studiul este de renume şi nu crede că aceasta ar pune în pericol viaţa pacienţilor, mai ales că medicamentul utilizat este foarte cunoscut, folosit de mult timp şi frecvent în tratamentul unor afecţiuni cardiologice şi cerebro-vasculare.

Marţi, 26 de percheziţii au fost făcute la cabinete medicale din ţară într-un dosar în care sunt vizate 31 de unităţi spitaliceşti, existând suspiciuni, printre altele, că au fost falsificate consimţămintele unor presupuşi voluntari la testarea de medicamente, a anunţat Poliţia Română.

Percheziţiile au fost făsute la cabinete medicale din Capitală şi din alte patru judeţe, într-un dosar penal în care mai mulţi medici sunt vizaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale, fiind ridicate şi documente de la 31 de spitale din 16 judeţe. "Percheziţiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, precum şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor. De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea", se arăta într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Poliţiştii au suspiciuni că, printre altele, medicii ar fi derulat studii clinice pentru testarea unor medicamente pentru boli mentale, cu falsificarea consimţămintelor presupuşilor voluntari.

"Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor - subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia" , se mai arăta în comunicat.

În studiu pentru medicamente ar fi fost incluse persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau, în alte situaţii, medicamentul nici nu ar fi fost administrat.

"Ulterior, medicii ar fi prezentat către sponsorul care a comandat studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic", precizau anchetatorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici