- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (30.08.2017, 20:21)
- Andreea Traicu
Mateescu (CSM), despre acuzaţia că şefii IJ urmau să fie demişi după controlul la DNA: O speculaţie
Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile potrivit cărora Inspecţia Judiciară ar fi supusă unei „execuţii” după controlul făcut la DNA sunt speculaţii pe care le respinge categoric.
Urmărește
459 afișări
Mateescu (CSM), despre acuzaţia că şefii IJ urmau să fie demişi după controlul la DNA: O speculaţie
Bogdan Mateescu a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, referitor la raportul privind auditul pentru Inspecţia Judiciară, că acesta este contractat chiar de Inspecţia Judiciară şi, potrivit legii, se întocmeşte obligatoriu în primele trei luni ale anului. Judecătorul CSM a precizat că, din motive bugetare invocate de Inspecţia Judiciară, acesta a fost depus la CSM abia în luna iulie, la o zi după ultima şedinţă de plen anterioară vacanţei judecătoreşti, deşi era finalizat de dinainte.
"Am cerut înaintarea raportului de audit încă din luna martie, în mod repetat, iar acest aspect se poate verifica urmărind înregistrările şedinţelor de plen tocmai pentru a realiza o analiză corectă a performanţelor manageriale ale acestei instituţii. Vin dinăuntrul sistemului judiciar şi nu pot ignora o anumită rezervă a colegilor cu privire la aceste «performanţe», faţă de anumite acţiuni ori fapte care au stârnit rumoare în acelaşi sistem judiciar, mi s-a părut şi mi se pare esenţial aşadar ca, potrivit legii, să analizăm instituţional situaţia în deplină cunoştinţă de cauză, sistemul judiciar însuşi având, în opinia mea, nevoie de răspunsuri. Subliniez că raportul de audit este singurul instrument prevăzut de lege pe baza căruia se pot face aprecieri cu privire la activitatea managerială a inspectorului şef şi adjunct, dacă este corespunzătoare sau dacă este necorespunzătoare", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, judecătorul CSM, Bogdan Mateescu.
Judecătorul a mai spus că, drept consecinţă imediată, din punctul său de vedere, a discutării raportului de audit poate fi revocarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sindicaliştii au încheiat protestul din Piaţa Victoriei, din cauza sosirii susţinătorilor lui Călin Georgescu
-
Protest de amploare în Bucureşti: silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, angajaţi ai metrolului, mineri, siderurgişti. Una din revendicări este abrogarea ”ordonanţei austerităţii”
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
"Textul de lege permite exclusiv pe baza acestui raport o asemenea măsură. Ceea ce înseamnă că, în opinia mea, dacă s-ar fi ajuns la discutarea revocării, nu s-ar încălca niciun drept la apărare pentru că singurele temeiuri care ar permite-o ar fi eventualele disfuncţionalităţi constatate –repet- exclusiv în cuprinsul acestui raport, iar aceste temeiuri nu se pot pretinde a fi necunoscute ori surprinzătoare pentru nimeni. În dezacord cu opinia colegelor mele, nu se încalcă nicio cartă pentru că, spre deosebire de revocarea tipică, o eventuală revocare pe bază de raport de audit prevăzută doar în acest caz nu poate cuprinde, aşadar, niciun alt motiv care ar putea surprinde pe cineva, iar raportul este contractat chiar de Inspecţie", a mai spus Mateescu.
Judecătorul CSM a catalogat acuzaţiile potrivit cărora Inspecţia Judiciară ar fi supusă unei „execuţii” după controlul făcut la DNA ca fiind speculaţii.
"Tocmai pentru că am vorbit despre insistenţe repetate, chiar adrese de solicitare instituţionale din partea Consiliului încă din luna martie nu justifică nicio suspiciune de legare a discutării de un – înţeleg – control la vreo instanţă sau vreun parchet, inclusiv DNA. Acestea sunt speculaţii pe care personal le desfid categoric cu toată convingerea. După cum îmi manifest regretul sincer pentru decizia de boicot a colegelor mele, deşi pe fond le respect opinia, pretinzând însă, din această perspectivă, un tratament similar specific relaţiilor dintre magistraţi", a completat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Mateescu.
Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a arătat, într-un comunicat de presă, că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei „execuţii”, după controlul „fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA, existând reclamaţii atât din partea conducerii parchetului, cât şi din rândul inspectorilor judiciari.
Presupusa intenţie a CSM de a schimba conducerea Inspecţiei Judiciare a dus, miercuri, la un scandal în cadrul Consiliului. Astfel, cinci judecători ai CSM, printre care şi preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea, susţin că au boicotat şedinţa CSM pentru că "nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii".
Citeşte şi: SCANDAL fără precedent în cel mai înalt for al Justiţiei. O tabără din CSM acuză: a fost ”deranj” la DNA prin controlul efectuat de Inspecţia Judiciară. „Urmează o execuţie a conducerii Inspecţiei şi numirea unor persoane pregătite emoţional”
Citeşte şi: Gabriela Baltag, CSM: Inspecţia Judiciară, supusă unei execuţii, după controlul "fără tact şi respect" la DNA
Citeşte şi: Cei cinci judecători care au boicotat şedinţa CSM: Argumentul voturilor majoritare devine mai puternic decât cel al respectării legii / "Se dorea revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare. Trebuie să respectăm dreptul la apărare"
Citeşte şi: Toader, despre criticile lui Augustin Lazăr: Unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun. Procurorii nu fac legi/ Ban (CSM): Nu există o dispută între procurori şi ministru/ Lazăr: Ar trebui să ne păstrăm calmul şi să nu incităm
Citeşte şi: Plenul CSM discută 45 de cereri de pensionare ale magistraţilor, dar şi contestaţiile procurorilor Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş la decizia revocării din DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe