Meleşcanu: E în interesul Olandei ca România să fie în Schengen. Exporturile lor, cum ar fi florile tăiate, pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva la frontieră

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, duminică, că a explicat omologului olandez că intrarea României în Schengen este în interesul Olandei. Acesta dat exemplu exporturilor Olandei, cum ar fi florile tăiate care „pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva pe la frontieră”.

Urmărește
2653 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: E în interesul Olandei ca România să fie în Schengen. Exporturile lor, cum ar fi florile tăiate, pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva la frontieră

Meleşcanu: Este în interesul Olandei ca România să fie în Schegen. Exporturile lor, cum ar fi florile tăiate, pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva la frontieră

„Ceea ce am discutat cu ministrul olandez de Externe a fost de a îi prezenta foarte clar care sunt avantajele pentru Olanda, prin intrarea României în Spaţiul Schengen, pentru că noi nu avem mari probleme cu libera circulaţie a oamenilor. Nici cu problema circulaţiei capitalului şi a mărfurilor, ş.a.m.d. Avem nişte probleme la vamă, unde în România un camion stă două-trei zile ca să poată să treacă frontiera Schengen cu Ungaria, în România şi din România în Spaţiul Schengen. Din acest punct de vedere eu am spus că este în interesul Olandei ca România să fie o ţară membră a Schengen, având în vedere că e unul dintre cei mai importanţi parteneri economici pe care îi avem. Exporturile lor în România, cum ar fi florile tăiate, pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva pe la frontieră şi nu mai funcţionează sistemul. Există şi din partea lor avantaje foarte mari prin intrarea României în Spaţiul Schengen”, a afirmat Teodor Meleşcanu, duminică seară la Digi 24.

Acesta a adăugat că ţara noastră „este de fapt una dintre ţările care, în practică, se comportă ca şi cum ar fi în Schengen”.

„Avem schimburi de informaţii pe vize, pe probleme cu persoane cu un pedigree care ar putea să creeze probleme. Deci noi contribuim foarte serios şi din acest punct de vedere cred că este şi în interesul ţărilor occidentale ca România să intre cât mai rapid în Spaţiul Schengen”, a explicat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că omologul olandez, Stef Blok, i-a explicat că României nu i-a fost acordată intrarea în Spaţiul Schengen deoarece, în momentul de faţă, la nivel politic, în Olanda există o reţinere foarte mare de a extinde Uniunea Europeană sau a primi alte ţări membre în Schengen.

„Domnul din Olanda mi-a dat un răspuns care, mă rog, nu vreau să intru în coliziune cu alte ţări. Mi-a spus că la ora actuală există la nivelul Olandei, la nivel politic, există o reţinere foarte mare de a mai extinde UE, de a mai primi alte ţări membre în Schengen, pentru că sunt foarte multe probleme. Există şi la ei, în foarte multe ţări occidentale, partide populiste, xenofobe, eurosceptice, care au început să aibă deja o anumită greutate în societatea politică respectivă, de care se ţine seamă. Acesta a fost singurul răspuns. Nu e un moment bun pentru politica internă de acolo”, a explicat Meleşcanu.

Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, în septembrie 2018, premierul olandez a afirmat că, deşi Olanda nu este de acord în privinţa Schengen, ţara sa este de acord în multe alte privinţe, care vizează cooperarea bilaterală şi implicarea celor două state în proiectul european, în contextul deţinerii României a Preşedinţiei Consiliului UE de la începutul acestui an, pe o perioadă de şase luni.

Decizia finală pentru ca România şi Bulgaria să devină membre trebuie luate în unanimitate de statele Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici