Mersul în pcez, obicei tradiţional în prima zi de Paşte în satele din Bistriţa-Năsăud

În prima zi de Paşte, copiii de pe Valea Someşului şi de pe Valea Bârgăului vestesc învierea lui Hristos, mergând “în pcez” pe la toate casele din sat, iar micuţii sunt răsplătiţi cu ouă roşii şi iepuraşi de ciocolată.

Urmărește
510 afișări
Imaginea articolului Mersul în pcez, obicei tradiţional în prima zi de Paşte în satele din Bistriţa-Năsăud

Mersul în pcez, obicei tradiţional în prima zi de Paşte în satele din Bistriţa-Năsăud (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Copiii din satele bistriţene respectă şi acum o tradiţie veche, de sute de ani şi pornesc, în prima zi de Paşte, prin sat, pentru a vesti învierea lui Iisus Hristos.

Obiceiul, numit mersul “în pcez”, se practică de sute de ani, iar copiii îl respectă cu mare plăcere, după Crăciun fiind a doua sărbătoare mare din an când sunt răsplătiţi pentru vizita pe care o fac gazdelor din sat cu dulciuri.

Tradiţia spune că primii care trec pragul casei sunt băieţii, în acest fel gospodarii fiind convinşi că tot anul le va merge bine.

Copiii sunt răsplătiţi pentru vestea Învierii lui Hristos pe care o aduc gazdelor cu turtiţe, ouă roşii şi mai nou iepuraşi de ciocolată, aşa că ziua de Paşte este aşteptată cu mare nerăbdare de copiii de la sate.

Micuţii au câte o trăistuţă pentru ouă de care este legat un fir pe care îşi înşiră turtiţele primite.

“În ziua de Paşte îmi pun costumul popular şi plec alături de copiii din sat pe la oameni să le să primim ouă, turtiţe şi ciocolată, merge când de repede ne lasă părinţii, ca să ajungem la cât mai multă lume înainte de a pleca la biserică. Strigăm cât de tare putem Hristos a Înviat să ne audă toată lumea că suntem în zonă”, a povestit pentru MEDIAFAX Alexandru, un băieţel de 10 ani care merge de când se ştie în pcez.

Pentru a-i primi cum se cuvine pe copiii harnici din sat, atât pe Valea Bârgăului, cât şi pe Valea Someşului gospodinele pregătesc sute de ouă pentru a avea ce să le împartă copiilor.

“Facem în Joia Mare, când se vopsesc ouăle, 300 - 350 de ouă roşii pentru a avea să le dăm tuturor copiilor. Deşi e mai uşor să folosim vopselele din comerţ, preferăm să folosim cojile de ouă şi sfecla roşie pentru roşi ouăle, sunt naturale şi copiii nu riscă să se murdărească pe mâini sau să îşi păteze hăinuţele de sărbătoare de la vopselele chimice din comerţ.

Vopsitul ouălor cu cozi de ceapă rămâne în continuare cea mai ecologică şi sigură modalitate de a înroşi ouăle de Paşte – nu au cum să nu îţi iasă cum se mai întâmplă cu vopsele de cumpărat”, spune Ioana Anchidim, o localnică de pe Valea Someşului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici