Ministerul Justiţiei contrazice CSM, după ce instituţia a anunţat că HG privind desecretizarea a fost adoptată în lipsa avizului Consiliului: A existat un punct de vedere al CSM privind SIPA

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie a CSM privind arhiva SIPA, unde se menţionează că opinia va fi trimisă unei comisii. Documentul a fost postat după ce preşedintele CSM anunţase că HG privind desecretizarea a fost adoptată în lipsa avizului CSM.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei contrazice CSM, după ce instituţia a anunţat că HG privind desecretizarea a fost adoptată în lipsa avizului Consiliului: A existat un punct de vedere al CSM privind SIPA

Ministerul Justiţiei contrazice CSM: Instituţia a publicat un punct de vedere al CSM privind SIPA

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, punctele de vedere primite de la Parchetul General, instanţa supremă, CSM, MAI şi asociaţiile de magistraţi (AMR, APR, UNJR) în legătură cu proiectul de hotărâre de guvern privind măsurile referitoare la arhiva SIPA postat pe site-ul instituţiei pe 25 iulie 2016.

"În perioada 9 august 2016 – 16 septembrie 2016, Ministerul Justiţiei a primit punctele de vedere transmise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Ministerul Public / Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pe 26 iulie 2016, Ministerul Justiţiei a luat act de scrisoarea deschisă publicată în presă de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR), prin care aceste asociaţii profesionale ale magistraţilor şi-au exprimat poziţia cu privire la proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Justiţiei", transmite ministerul printr-un comunicat de presă.

Ministerul Justiţiei a ataşat şi documentele primite de la instituţiile menţionate.

În ceea ce priveşte punctul de vedere de la CSM, acesta aparţine Direcţiei legislaţie a CSM, menţionându-se: "propunem înaintarea prezentului punct de vedere Comisiei nr 1 - Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza şi dispune."

Data redactării actului este 18 august 2016. Completările Ministerului Justiţiei vin după ce, săptămâna trecută, CSM i-a transmis ministrului că poate dezbate problemele din justiţie în plenul CSM şi nu doar în cadrul emisiunilor televizate, precizând că nu a fost trimis de către Consiliu niciun punct de vedere privind arhiva SIPA.

"Consiliul Superior al Magistraturii nu a comunicat către Ministerul Justiţiei niciun punct de vedere instituţional cu privire la adresa nr. 394/L/2016 prin care Ministerul Justiţiei a solicitat un punct de vedere referitor la proiectul de hotărâre de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei DGPA-SIPA", susţinea CSM.

Săptămâna trecută Guvernul a adoptat o hotărâre de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA, urmând ca, după publicarea în Monitorul Oficial, să fie constituită o comisie în acest sens. Asociaţiile de magistraţi şi CSM au acuzat Ministerul Justiţiei de lipsă de transparenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici