- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană
Ministerul Mediului şi Pădurilor reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană, a anunţat luni ministrul Laszlo Borbely.
Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană (Imagine:Cristian Movilă/Mediafax Foto)
"Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut câteva întrebări în legătură cu acesta, le-am transmis şi aşteptăm răspunsurile. Cel mai probabil, săptămâna următoare se va întruni Comitetul de Analiză Tehnică (CAT), care va vedea care sunt paşii următori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Ministrul a explicat că reluarea procedurii de autorizare este rezultatul faptului că reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation au obţinut un nou certificat de urbanism, diferit faţă de cel anulat de instanţă în 2007 şi faţă de cel suspendat tot de instanţă în urma acţiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Avem acum un al treilea certificat de urbanism, care are unii parametri modificaţi faţă de celelalte două, care erau identice, aceasta fiind şi raţiunea pentru care al doilea a fost suspendat după anularea primului", a mai spus Borbely.
Întrebat de jurnalişti dacă a devenit un susţinător al investiţiei de la Roşia Montană, Borbely a negat, spunând că tot ce face este să respecte legea.
"Nu fac altceva decât să respect legislaţia în vigoare, care este în concordanţă cu cea europeană", a spus Borbely, precizând din nou că nu va propune Cabinetului autorizarea investiţiei miniere decât atunci când va fi "101 la sută sigur" că aceasta nu este dăunătoare mediului.
Borbely a făcut anunţul la doar câteva săptămâni după ce Parlamentul European a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie de interzicere a mineritului cu cianuri, recomandând statelor membre să nu mai avizeze nicio astfel de exploatare iar Comisiei Europene să analizeze rezoluţia şi să o transforme într-o directivă.
"Am discutat cu reprezentanţi CE, atât de la Mediu cât şi de la minerit. Mi-au spus că, în acest moment, legislaţia europeană existentă este aplicabilă", a răspuns Borbely, întrebat despre contextul în care face acest anunţ.
El a mai spus că, în urmă cu două săptămâni, a vizitat o mină de aur din Suedia unde este folosită o tehnologie de expoatare pe bază de cianuri. În acelaşi timp, el a reluat prevederile directivelor europene în acest domeniu potrivit cărora operatorul este obligat să se asigure că nivelul concentraţiei de cianuri este "minim", fără însă a depăşi 50 de unităţi ppm (părţi per milion, n.r.) în cazul celor autorizate până în 2008, 25 ppm în cazul celor care vor fi autorizate până în 1 mai 2013 sau 10 ppm în cazul celor avizate până la 1 mai 2018.
"Investiţia din România propune o valoare de 5 ppm, vom vedea cum se va obţine. Însă trebuie admis că este respectată directiva europeană, potrivit căreia cele mai bune practici înseamnă sub 10 ppm, iar pe noi asta ne interesează: respectarea legii", a adăugat ministrul.
RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate