Ministerul Muncii anunţă modificarea a şase acte normative din domeniul asistenţei sociale

  • Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale anunţă modificarea a şase acte normative din domeniul asistenţei sociale.
  • Schimbările au fost aprobate de deputaţi.
  • Acestea vor aduce îmbunătăţiri semnificative în domeniu.
Urmărește
10812 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii anunţă modificarea a şase acte normative din domeniul asistenţei sociale

Sursa foto: Facebook/Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale. Parcursul legislativ al proiectului a început pe 7 septembrie 2023 când a fost prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern, anunţă Ministerul Muncii.

Potrivit ministerului se îmbunătăţesc şase acte normative esenţiale pentru sistemul de asistenţă socială din România: Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în serviciile sociale, Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, OUG nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ministerul Muncii spune că este vorba despre „reglementări clare, ferme şi curajoase” care stabilesc limitele în care se desfăşoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. De asemenea, legea întăreşte asistenţa socială la nivelul comunităţilor mici, mai susţine ministerul.

„Se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul ”finanţarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit. Se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale. Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei. Niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. Va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare. Pentru prima dată se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă. Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei”, a anunţat Ministerul Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici