- Home
- Social
- CRAIOVA, (26.02.2015, 20:36)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Educaţiei: Profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele vor căuta dreptate în justiţie
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copiii la această materie ”vor căuta dreptatea în justiţie”, iar dacă vor avea câştig de cauză, MEN va trebui să le achite salariile rămase neplătite.
Urmărește
541 afișări
Ministrul Educaţiei: Profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele vor căuta dreptate în justiţie (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
Sorin Cîmpeanu a vorbit, joi, la Craiova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, despre predarea orei de religie în şcoli, el menţionând că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, această materie este obligatorie ”pentru stat şi şcoală”, dar opţională pentru elev.
El a mai spus că decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.
”Este vorba de decizia Curţii Constituţionale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial - orele de religie sunt obligatorii pentru stat şi şcoală şi sunt opţionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinţii pot opta pentru participarea la orele de religie şi, dacă îşi exprimă această opţiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunţ cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opţiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curţii Constituţionale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a spus ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
El a precizat că a fost avansată ideea plasării acestei materii la începutul sau la finalul programului, dar că ”norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început şi sfârşit de program”.
”Deşi a fost avansată ideea poziţionării orelor de religie la începutul sau finalul programului, datorită numărului de ore care alcătuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decât într-o oarecare măsură problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început şi sfârşit de program. Ajută, dar nu rezolvă”, a mai afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, la ora actuală religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
”Profesorii au început activitatea legal din toate punctele de vedere în septembrie 2014 şi nu mă îndoiesc că toţi acei colegi, profesori de religie, îşi vor căuta dreptatea în justiţie. Şi în cazul în care şi-o vor găsi, pentru că au toate argumentele să şi-o găsească în acest fel, cineva trebuie să plătească salariile restante, aşa cum se plătesc salariile restante pe Legea 221 şi acel cineva este Ministerul Educaţei Naţionale (MEN). De unde să le plătească? Din bugetul educaţei. Adică din acel buget despre care spunem că este insuficient şi pe care dorim să îl folosim cât mai eficient”, a declarat ministrul Educaţiei.
Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru la Craiova, unde s-a întâlnit cu membrii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, dar şi cu reprezentanţi ai învăţământului preuniversitar şi universitar, dar şi ai sindicatelor.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Ministrul Educaţiei spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ - primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.
Citeşte şi:
Ciucă: Înscrierea la ora de religie, la începutul ciclului şcolar. Renunţarea la opţiune, oricând
Citeşte şi:
Cîmpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioadă nedeterminată
Citeşte şi:
Ministrul Educaţiei: Pentru participarea la ora de religie ar putea fi făcută o cerere pe ciclu de învăţământ
Citeşte şi:
CC: Cererile pe care le făceau părinţii pentru ca elevii să nu participe la ora de religie nu mai sunt obligatorii
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ciucă: Înscrierea la ora de religie, la începutul ciclului şcolar. Renunţarea la opţiune, oricând
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe