Ministrul Muncii, despre scăderea salariilor: S-a ştiut din mai 2017 că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile/ În mediul privat nu ar trebui să scadă

Ministrul Muncii a anunţat, marţi, că încă din luna mai 2017 se ştia că în cazul a 3% dintre bugetari vor scădea salariile, ea însăşi anunţând acest lucru de mai multe ori. Lia Olguţa Vasilescu a precizat că s-a făcut o confuzie între legea salarizării şi modificările aduse Codului Fiscal.

Urmărește
3918 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, despre scăderea salariilor: S-a ştiut din mai 2017 că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile/ În mediul privat nu ar trebui să scadă

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: S-a ştiut din mai 2017 că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile

"S-a ştiut că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai a anului trecut. Eu am anunţat acest lucru de mai multe ori, în mai multe interviuri (...) Nu am pornit de la început de la ideea scăderii vreunui salariu, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12 au fost necesare ajustări salariale", a declarat, marţi, Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că s-a făcut o confuzie între legea salarizării, adoptată în iunie 2017, cu aplicabilitate de la 1 iulie, şi modificările aduse Codului Fiscal privind contribuţiile.

"Salariul preşedintelui determină maximul în sistemul bugetar şi niciun alt salariat nu îl poate depăşi (...) Abia în 2022 se va echilibra sistemul, adică aceeaşi funcţie şi gradaţie să fie plătită la acelaşi nivel", a completat Lia Olguţa Vasilescu, care a mai spus că în sistemul bugetar există dezechilibre foarte mari care trebuie corectate.

Ministrul Muncii a mai spus că majorările salariale au început din 2017, acestea fiind "în total de 22%, în unele cazuri mai mici, în altele şi de 50%".

Ministrul Muncii: Salariile din mediul privat nu ar trebui să scadă

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, că până în acest moment, aproape jumătate din contractele de muncă din mediul privat au fost modificate în Revisal şi că nu se aşteaptă la scăderi de salarii.

În ceea ce priveşte mediul privat, menţionăm că MMJS a emis mai multe acte normative care să vină în sprijinul angajaţilor şi pentru a se evita situaţia ca patronii să profite de modificarea Codului Fiscal pentru a diminua salariile nete. În primul rând, s-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă, până la data de 31 martie 2018. Până în acest moment, aproape jumătate din contracte au fost modificate în Revisal şi mai sunt 2 luni până la expirarea termenului, astfel încât presupunerea că, pentru restul de 50% vor scădea salariile, este fără fundament”, a declarat, marţi, ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a mai susţinut faptul că, prin OUG 82/2017, s-a trasat angajatorilor ca şi obligaţie să înceapă negocierea contractelor individuale, astfel încât angajaţii să fie siguri că se operează transferul contribuţiilor, aceştia din urmă putând să opteze, acolo unde nu există sindicat, pentru reprezentarea la orice federaţie de ramură, în cadrul negocierilor.

„Menţionăm că angajatorii nu trebuie să suporte cheltuieli în plus, dacă fac acest transfer, faţă de cât plăteau anul trecut prin cheltuiala totală a angajatorului, deci nu au niciun motiv să umble la salariul net al angajatului, altul decât a vrea să obţină un profit mai mare. Mai mult, ca să fim siguri că nu vor exista derapaje, Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu CNSLR Frăţia, cea mai mare confederaţie sindicală prin care s-a stabilit că, la nivelul fiecărui judeţ, se constituie echipe mixte, formate din reprezentaţi ai structurilor teritoriale ale Guvernului, cum ar fi inspectorate teritoriale de muncă (ITM) şi ai sindicatelor care au rolul să anunţe, în timp util, care sunt firmele care profită de modificările Codului Fiscal în defavoarea angajatului, astfel încât ITM-urile să efectueze controale”, susţine Olguţa Vasilescu.

Ministrul a mai precizat faptul că dacă patronul doreşte scăderea cheltuielilor cu salarizarea o putea face şi anul trecut şi o poate face şi acum, „pentru că nu avem o economie centralizată, iar puterea de intervenţie a statului se limitează doar la salariul minim pe economie. Ca o concluzie, strict din cauza transferului contribuţiilor, salariile nu pot scădea”, a conchis ministrul Muncii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici