- Home
- Social
- (10.11.2023, 09:26)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul prezenţei a 4 fotografi la locul atacului declanşat de teroriştii Hamas: cine sunt indivizii mai informaţi decât serviciile secrete israeliene
„Au ştiut din timp de atac?”, este întrebarea ridicată de israelieni, o îndoială legitimă cu privire la cei 4 fotografi independenţi prezenţi la locul masacrului comis de Hamas în zorii zilei de 7 octombrie.
Urmărește
18501 afișări
Organizaţia non-guvernamentală Honest Reporting şi guvernul Israelului cer Reuters, AP, CNN şi New York Times explicaţii cu privire la prezenţa unor fotojurnalişti care au colaborat cu aceste surse media în timpul atacului terorist din 10/07. Asta în condiţiile în care se ştie că atacul Hamas a fost unul atât de surprinzător încât nu a putut fi anticipat nici măcar de mult-lăudatele şi performantele servicii secrete israeliene.
HonestReporting ridică semne de întrebare
Ce făceau fotografii din Gaza care lucrau pentru Associated Press şi Reuters la locul masacrului Hamas, atât de devreme, pe 7 octombrie? Au fost avertizaţi de gruparea teroristă? Şi agenţiile de presă care au publicat fotografiile au aprobat prezenţa lor în acel teritoriu împreună cu teroriştii? Fotojurnaliştii au informat presa?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 167 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia
-
Piloţii avionului prăbuşit în Coreea de Sud au emis un semnal de alarmă
Organizaţia non-guvernamentală israeliană HonestReporting, o asociaţie care a „monitorizat întotdeauna mass-media pentru prejudecăţi împotriva Israelului”, a publicat o serie de „indicii” şi întrebări care au ridicat unele îndoieli – în special în guvernul israelian – cu privire la modul în care o mare parte a atacului era cunoscută de unii fotografi ale căror imagini au fost folosite de agenţiile de presă şi de mass-media internaţională.
ACTUALIZARE. Site-ul pro-israelian HonestReporting a comentat furtuna iscată de faptul că s-a întrebat cum anume 4 fotografi independenţi din Gaza erau la faţa locul în dimineaţa zilei de 7 octombrie şi a susţinut că a „pus doar întrebări”.
Directorul executiv Gil Hoffman, un fost jurnalist Jerusalem Post, a recunoscut că organizaţia sa nu are nicio dovadă care să susţină ipoteza implicării directe a respectivilor. „Au fost întrebări legitime de pus. Nu ne pretindem a fi o organizaţie de ştiri”, a subliniat el. În raportul publicat ieri, HonestReporting a arătat cu degetul către nişte fotografi ale căror imagini cu masacrele din 7 octombrie au fost publicate de Associated Press, CNN, Reuters şi de New York Times.
Aceste surse mass-media internaţionale au fost chemate de guvernul israelian să ofere explicaţii şi au negat că au cunoştinţă de atacul Hamas. De asemenea, NYT a reiterat importanţa muncii independente pe timp de război, acuzând site-ul pro-Israel că a folosit „insinuări”, definite drept „false şi scandaloase”. Hoffman a încheiat: „Am ridicat întrebări şi asta a determinat mass-media să clarifice adevărul. Excelent, asta facem”.
Scoop: What were @AP, @Reuters, @CNN & @nytimes Gaza freelance photographers doing inside Israel on October 7? Coincidence or were they part of the plan? https://t.co/KcdXMd4DYF
— HonestReporting (@HonestReporting) November 8, 2023
În raport, grupul se întreabă cum ar fi putut fi prezenţi patru fotojurnalişti din Gaza la locurile atacurilor. Iată şi numele acestora: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud şi Hatem Ali. Toţi freelanceri care lucrează pentru agenţiile de presă Associated Press şi Reuters, dar şi pentru alte importante surse mass-media, precum CNN şi New York Times.
Colaborări cu presa mondială
Pentru CNN, Eslaiah a fotografiat un tanc israelian în flăcări şi apoi i-a surprins în acţiune pe cei care s-au infiltrat în Kibbutz Kfar Aza, unde au fost ucişi peste o 100 de oameni.
HonestReporting scrie că Eslaiah a postat pe X o imagine stând în faţa tancului israelian în flăcări. Colaboratorul CNN şi AP ar fi şi protagonistul unui videoclip în care se află pe motocicletă, în spatele unui militant Hamas, şi pare că ţine o grenadă în mâna stângă.
HonestReporting mai scrie că, la scurt timp după publicarea articolului, au fost alertaţi cu privire la un tweet vechi în care Hassan Eslaiah este văzut cu liderul Hamas, Yahya Sinwar. Nu este socotită o dovadă a implicării jurnalistului în atac, ci - conform organizaţiei - o confirmare a cunoştinţelor sale.
HonestReporting pune o altă întrebare: este posibil să presupunem că jurnaliştii au apărut aleatoriu la graniţă dis-de-dimineaţă, fără coordonare prealabilă cu teroriştii? Sau au făcut parte din plan?
Un purtător de cuvânt al Associated Press a declarat: „Agenţia noastră nu ştia despre atacurile din 7 octombrie, înainte de a avea loc. Rolul AP este de a strânge informaţii despre evenimentele de actualitate din întreaga lume, oriunde s-ar întâmpla, chiar şi atunci când acele evenimente sunt oribile şi provoacă victime în masă. AP foloseşte imagini realizate de freelanceri din întreaga lume, inclusiv Gaza”.
CNN şi AP au renunţat la colaborarea cu un fotograf
HonestReporting scrie că, potrivit Ynet News, CNN a decis să suspende legăturile cu Eslaiah, în ciuda faptului că nu a găsit „niciun motiv să ne îndoim de acurateţea jurnalistică a muncii pe care a făcut-o pentru noi”.
Biroul de presă al guvernului israelian a emis o declaraţie în care a spus că tratează aceste informaţii „sever” şi îi etichetează pe jurnalişti „complici la crime împotriva umanităţii”.
„Dacă există jurnalişti care au ştiut despre masacru şi care au făcut fotografii în timp ce copiii erau masacraţi, ei nu ar fi diferiţi de terorişti, iar pedeapsa lor ar trebui să fie severă”, a scris Benny Gantz, un lider israelian, pe platforma X.
Muhammad Shehada, un analist palestinian, acuză Israelul că vrea să discrediteze jurnaliştii din Gaza, singurii care pot prezenta despre ceea ce se întâmplă în Fâşie. Deocamdată, cert este că atât CNN, cât şi AP şi-au suspendat colaborarea cu Hassan Eslaiah.
Citește pe alephnews.ro: CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Magnus Carlsen, numărul 1 mondial, părăsește Campionatul Mondial de Șah Rapid din cauza blugilor: „Devenise o chestie de principiu”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe