- Home
- Social
- (19.09.2012, 10:22)
- Andrei Constantinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivul pentru care CSM vrea să-i ia Monei Pivniceru dreptul de a-i alege pe urmaşii lui Morar şi Kovesi. Cine e în cărţi pentru cele două posturi
CSM susţine că nominalizarea viitorului procuror general şi a procurorului şef al DNA trebuie făcută de către consiliu şi nu de către Ministerul Justiţiei condus de către Mona Pivniceru. O analiză a Direcţiei Legislative a Consiliului arată că propunerile pentru cele două funcţii de conducere "să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secţiei pentru procurori".
Urmărește
1334 afișări
Mona Pivniceru (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a declarat că ea este cea îndreptăţită să nominalizeze procurorii care îi vor înlocui pe Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. Pivniceru a fost acuzată de CSM de lipsă de transparenţă în procedura de nominalizare pentru Parchetul General şi DNA.
În şedinţa de marţi, 18 septembrie, CSM a pus în discuţie procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA. Procedura a fost deja declanşată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcţiei Legislative care spune în mod clar că procurorul general şi şeful DNA să fie aleşi de către Consiliul Superior al Magistraturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În raportul Direcţiei Legislative se menţionează că propunerile pentru funcţiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (şeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secţiei pentru procurori. "Această soluţie corespunde din punct de vedere legislativ identităţii de statut a magistraţilor judecători şi procurori şi rolului CSM de garant al independenţei justiţiei şi nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor", se mai arată în document. CSM arată într-un comunicat public că a însuşit criticile Direcţiei Legislative.
Argumentaţia specialiştilor CSM are la bază ideea că, având în vedere că preşedintele, vicepreşedintele şi şefii de şecţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către CSM, atunci şi procurorul general şi procurorul şef al DNA să fie puşi în funcţie de către acest consiliu. În replică, ministrul Justiţiei a declarat că nu va modifica procedura. "Merg pe procedura mea. Una sunt numirile de la ICCJ şi altceva înseamnă nominalizările pentru Parchetul General şi DNA", a declarat Mona Pivniceru.
Pentru ca CSM să numească procurorul general şi şeful DNA este însă necesară modificarea legislaţiei. O asemenea modificare a legislaţiei este puţin probabilă având în vedere că MJ a declanşat deja procedura de nominalizare a şefilor PG şi DNA. Cu toate acestea, premierul Ponta s-a arătat în urmă cu câteva luni deschis la ideea ca CSM să numească şeful DNA şi procurorul general.
În procesul de numire al procurorului general şi al procurorului şef al DNA sunt implicate trei instituţii: ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele României. Ministrul Justiţiei face propunerile pentru cele două funcţii, CSM le avizează sau nu (avizul fiind unul formal), iar preşedintele numeşte prin decret procurorii în cele două funcţii, având posibilitatea să refuze o singură dată propunerile făcute de MJ.
Citeşte mai multe despre disputa dintre CSM şi Mona Pivniceru pe www.gandul.info.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe