Nicio sancţiune în cazul incidentelor la secţiile de votare din comuna Ştefăneşti

Poliţiştii şi jandarmii nu au dat nicio sancţiune celor care, dornici să voteze, au produs o serie de incidente la secţiile de votare din comuna ilfoveană Ştefăneşti, scandalul încheindu-se mult după ora la care urnele s-au închis şi numai după ce în localitate au apărut zeci de dube cu mascaţi.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Nicio sancţiune în cazul incidentelor la secţiile de votare din comuna Ştefăneşti

Nicio sancţiune în cazul incidentelor la secţiile de votare din comuna Ştefăneşti (Imagine: Mediafax Foto)

Duminică noapte, în jurul orei două şi jumătate, comuna Ştefăneşti arăta ca un câmp de luptă. În zona şcolii, a secţiei de Poliţie şi a casei primarului din comună, străzile erau pline de PET-uri goale şi hârtii iar pe marginea drumului puteau fi numărate cel puţin zece dube de mascaţi de la Poliţie sau Jandarmerie, mai multe maşini de intervenţie şi chiar un tun cu apă.

Mascaţii terminaseră deja intervenţia cu mai bine de o oră în urmă, atunci când cei circa 400 de localnici care nu apucaseră să voteze s-au oprit din protestul spontan, retrăgându-se în clădirea de vis-a-vis de şcoală, fostul cămin cultural din localitate.

"Nu am avut incidente şi nu am aplicat sancţiuni, pentru că riscam să-i ambalăm mai tare", a declarat unul dintre poliţiştii de la SPIR care se odihnea pe o bancă, în curtea sediului Poliţiei din localitate.

Acesta a precizat că protestele au fost, totuşi, "destul de paşnice", nefiind nevoie ca echipele de intervenţie să folosească forţa. "Doar s-au împins, s-au mai înjurat din când în când, şi cam atât", a spus poliţistul.

Nemulţumirea localnicilor a venit din faptul că, dat fiind modul în care secţia de votare a fost amenajată şi listele de alegători au fost întocmite, mulţi dintre ei - circa 400, potrivit poliţiştilor - nu au apucat să voteze, deşi au aşteptat ore în şir la coadă la intrarea în secţia de votare.

"Au fost probleme de organizare. Oamenii care intrau să voteze, nu mai mult de cinci odată, căci nu erau mai multe cabine, erau găsiţi foarte greu pe listele electorale. Uneori, asta dura şi o jumătate de oră. Apoi, mulţi dintre cei care au votat erau oameni în vârstă, bolnavi sau neştiutori de carte, care aveau nevoie de asistenţă în momentul votului, lucru ce îngreuna şi mai mult mersul lucrurilor", a mai precizat poliţistul care a participat la intervenţia de duminică din comuna Ştefăneşti.

Conform acestuia, votul s-a încheiat imediat după ora 21.00, oră la care, conform legii, secţiile au fost închise.

Bărbatul s-a ferit să facă speculaţii referitoare la motivul care i-a îndemnat pe localnicii comunei ilfovene să se îngrămădească la vot, precizând totuşi că "au fost oameni care au susţinut că au primit bani pentru a veni la urne".

Târziu în noapte, în secţia de votare din şcoala de la Ştefăneşti se numărau voturile. Reprezentanţii Biroului Electoral al Secţiei de Votare nu au putut fi contactaţi pentru a da detalii despre prezenţa la vot înregistrată duminică sau pentru a oferi rezultate parţiale. Pe străzi, printre maşinile de lux sau daciile vechi "tunate" cu beculeţe, zdrăngănind PET-urile mototolite la fiecare pas, copiii se fugăreau ţinând în mâini resturi de materiale electorale şi strigând din toate puterile pentru sau împotriva câte unui candidat. Cei mari, aciuaţi în căminul cultural, aşteptau, cu câte o bere în faţă, ca numărătoarea voturilor să se termine, iar mascaţii, unii aflaţi la serviciu de sâmbătă, aşteptau să primească permisiunea de a pleca din satul ilfovean, unde încă existau riscuri ca tămbălăul electoral să se aprindă din nou, la aflarea rezultatelor.

Vezi aici galeria foto a evenimentelor petrecute în ziua alegerilor la Ştefăneşti

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici