Nicolăescu cere lui Boc să respingă actele normative pentru medicamentele compensate şi coplată

Fostul ministru liberal al Sănătăţii Eugen Nicolăescu i-a cerut, duminică, premierului Boc, prin intermediul unei scrisori deschise, să respingă actele normative privind reglementarea compensării medicamentelor şi coplata, în opinia sa aceste proiecte fiind "iraţionale" şi "inumane".

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu cere lui Boc să respingă actele normative pentru medicamentele compensate şi coplată

Nicolăescu cere lui Boc să respingă actele normative pentru medicamentele compensate şi coplată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Deputatul PNL a explicat, potrivit sursei citate, că demersul său pleacă de la problemele reale care afectează viaţa de zi cu zi a milioane de români, scopul fiind acela de a-i semnala premierului cele două intenţii anunţate de instituţiile guvernamentale de specialitate referitoare la reglementarea modului de compensare a medicamentelor şi a introducerii operaţiunii de coplată.

"Vă solicit, domnule Emil Boc, implicarea dumneavostră directă şi imediată, responsabilă, în a respinge aceste propuneri de acte normative iraţionale şi inumane. Vă solicit găsirea altor soluţii, în primul rând asigurarea unei finanţări care să permită funcţionarea sistemului, chiar la limită minimă, dar care poate satisface achiziţionarea de medicamente de persoanele care în acest an au salariile şi pensiile îngheţate, de fapt chiar mai mici decât anul trecut, în condiţiile în care preţurile medicamentelor vor creşte din luna aprilie", îi scrie Nicolăescu, primului-ministru Emil Boc.

Fostul ministru îi mai cere în scrisoarea sa actualului premier să dea dovadă "de cumpătare" şi să nu permită "adoptarea proiectului contractului cadru aşa cum a fost prezentat cu prevederi aberante şi nici a altor acte normative care fac din pacienţi cobaii României fără o evaluare corectă a impactului pe care-l produc asupra oamenilor".

"În caz contrar, domnule prim-ministru, trebuie să vă asumaţi genocidul împotriva poporului român. (...)Sper şi cred că şi dumneavoastră aţi aflat cu ce probleme grave se confruntă sistemul de sănătate, în special, din cauza subfinanţării acute. Pentru acest motiv şi pentru încă multe altele grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor a depus deja o moţiune simplă referitoare la situaţia dezastruoasă din sănătate şi a propus o serie de soluţii, cu sinceritate şi credinţa că acestea pot ameliora parţial situaţia dramatică existentă", spune liberalul.

Eugen Nicolăescu a ţinut să îl informeze pe Boc că ambele proiecte - reglementarea compensării medicamentelor şi coplata - "urmăresc numai acoperirea deficitului major de finanţare numai de către cetăţeni, fie prin plata consultaţiilor de la medici, fie prin creşterea contribuţiilor pacienţilor la nivelul de compensare a medicamentelor, concomitent cu micşorarea compensării preţului de către stat prin ministerul sănătăţii şi casa naţională de asigurări de sănătate în vederea obţinerii de economii ale statului în detrimentul oamenilor".

El a adăugat că "prin schimbarea propusă privind sistemul de compensare va creşte plata efectivă a pacienţilor la reţetele compensate şi de peste 10 ori decât în prezent", ceea ce va însemna schimbarea tratamentelor cu medicamente mai ieftine, iar pentru aplicarea noului sistem circa 8 milioane de români vor trebui să meargă într-o lună la medic pentru prescrierea reţetelor cu medicamentele ieftine chiar dacă acestea nu vor avea acelaşi efect terapeutic.

"Nu ştiu cum vă puteţi imagina că în 21 de zile lucrătoare circa 11.000 de medici de familie vor putea consulta şi prescrie 8 milioane de reţete, circa 35 pacienţi pe zi, pentru a le putea oferi oamenilor posibilitatea să-şi cumpere medicamente mai proaste şi mai ieftine decât utilizau în mod normal, cu toate că în multe cazuri asmenea substituiri nu sunt posibile din punct de vedere medical. Credeţi că economisirea a circa 10% din fonduri, cât se estimează, merită acest efort din partea medicilor şi pacienţilor, aceasta stare de agitaţie pentru nişte oameni bolnavi", a adăugat liberalul.

Deputatul a ţinut să-i reamintească lui Emil Boc faptul că românii au o speraţă de viaţă redusă în comparaţie cu alţi europeni, criticând intenţia Guvernului de a mări vârsta de pensionare.

"Dacă se vrea creşterea speranţei de trai este necesar să se finanţeze programe de prevenţie la care oamenii să participe şi nu să le impuneţi achitarea unor sume - coplata - care să-i descurajeze să meargă la medic. Domnule prim-ministru, înţeleg foamea de bani a sistemului sanitar sub guvernarea dumneavoastră, dar nu înţeleg şi nu pot să accept condamnarea compatrioţilor noştri la moarte sau la o viaţă amărâtă. Nu ascultaţi părerile cinicilor din ministerul de resort şi casa naţională de asigurări de sănătate care nu pun nici un preţ pe românii bolnavi", a conchis Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara, pentru MEDIAFAX, la începutul lunii martie, că românii ar putea plăti, după introducere sistemului de coplată, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, dar la spital sumele vor fi mai mari, pentru a-i descuraja pe bolnavi să meargă la aceste unităţi pentru cazuri minore.

De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări prealabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici