Nicuşor Constantinescu, urmărit penal de DNA pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei.

Urmărește
789 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu, urmărit penal de DNA pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei

Nicuşor Constantinescu, urmărit penal de DNA pentru plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei (Imagine: Alexandru Raita / Mediafax Foto)

În acest dosar procurorii DNA au dispus efectuarea urmării penale şi faţă de fostul arhitect şef al CJ Constanţa, Titi Cenuşă, dar şi a unui om de afaceri, Ioan Ichim.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi fostul arhitect şef al Consiliului Judeţean Constanţa, Titi Cenuşă, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică „Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

„Suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, se precizează într-un comunicat de presă al DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale, pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale.

„Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Conform procurorilor anticorupţie, toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, iar niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus.

Drept urmare, procurorii DNA Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, şi Ioan Ichim, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici