- Home
- Social
- ALBA IULIA, (14.11.2011, 21:05)
- Pacala Dana , Dan Lungu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oana Badea: Peste 49.000 de absolvenţi ar putea avea acces la facultate fără bacalaureat prin legea PSD
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea susţine că proiectul de lege iniţiat de PSD care prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu fără bacalaureat să poată urma cursuri universitare ar permite accesul la facultate pentru peste 49.000 de absolvenţi care nu au luat examenul.
Urmărește
822 afișări
Oana Badea (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Oana Badea a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că peste 49.000 de absolvenţi ar putea avea acces la facultate fără să fi luat bacalaureatul, dacă va fi adoptată propunerea legislativă iniţiată de PSD care prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu fără bacalaureat care au avut media de absolvire peste 7.00 să poată urma cursurile universitare.
Badea a afirmat că această propunere era să treacă tacit în Camera Deputaţilor, însă colegii săi de la putere au fost "vigilenţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Era să treacă pe 10 noiembrie tacit în Camera Deputaţilor, fără a fi pus măcar o dată proiectul pe ordinea de zi a Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, unde se află. Era să treacă tacit. Dacă nu erau vigilenţi colegii noştri, adică cei de la putere, şi să ceară prelungirea termenului de dezbatere, trecea, repet, tacit, fără să fi fost vreodată pus pe ordinea de zi", a spus Badea.
Ea a adăugat că "nu este întâmplător" faptul că preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor este unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, adică deputatul Cristian Dumitrescu.
Oana Badea a afirmat că iniţiatorii proiectului susţin că au patru soluţii pentru cei care nu au luat bacalaureatul în vara acestui an, însă toate acestea nu sunt soluţii adevărate.
Ea a spus că trei dintre cele patru soluţii propuse de proiect sunt deja aplicate sau aplicabile, iar ultima soluţie este "un neadevăr aşezat în zona de soluţie".
Potrivit sursei citate, prima soluţie se referă la reţeaua de şcoli posticeale.
"Informez opinia publică cu privire la faptul că anul acesta şcolile postliceale care permit accesul fără examen de bacalaureat au avut un număr de 12.630 de locuri, faţă de doar 9.780, cât au fost anul trecut. Deci mult mai multe locuri. Doar 12.022 locuri s-au ocupat. Dacă ar fi fost o presiune pe sistemul de şcoli postliceale, ministerul ar fi fost dispus să caute soluţii. Am estimat bine şi creşterea, dar şi nevoia", a spus Badea.
Potrivit sursei citate, a doua soluţie pe care o prezintă iniţiativa este cea legată de gratuitatea acordată absolvenţilor de licee tehnologice pentru susţinerea examenelor de atestare a competenţelor profesionale.
Oana Badea a precizat că această certificare se face în cursul anului, iar anul acesta 98,5 la sută din absolvenţii liceelor tehnologice au dobândit certificatul.
Secretarul de stat în MECTS a afirmat că a treia soluţie vizează accesul prin pregătire prin ucenicie la locul de muncă, precizând că şi în acest caz există o lege prin care orice tânăr care are între 16 şi 25 de ani poate să încheie un contract de tip ucenicie la locul de muncă, chiar dacă nu are competenţe profesionale în domeniu.
"Vă vorbesc despre al patrulea punct, care este, până la urmă, călcâiul lui Ahile pentru această iniţiativă. Iniţiatorii vorbesc de circa - citez dintr-un interviu al unui fost ministru al Educaţiei care susţine foarte mult acest proiect - 2.000 de absolvenţi care ar avea medii peste 7 şi ar beneficia de acel an pregătitor. Nu e vorba despre 2.000, ci despre 49.188 de absolvenţi cu medii peste 7. Atât este numărul celor care ar beneficia de acces la facultate fără bacalaureat", a spus Badea.
Ea a explicat că iniţiativa legislativă prevede ca statul să susţină financiar absolvenţii de liceu, cu o finanţare cel puţin egală ajutorului de şomaj.
"Ce înseamnă asta? Unde ar trebui să meargă banii aceştia? La facultăţi. Poate că înţelegem şi noi care este obiectivul acestei iniţiative. Poate că ar trebui să se mărturisească public cu privire la acest obiectiv, pentru că în niciun caz nu sunt soluţii destinate tinerilor, ci sunt soluţii destinate unor buzunare. Nu poţi să pretinzi că faci o faptă bună spunând minciună după minciună (…) Nu mă interesează problema internă a PSD în acest moment, dar eu mă uit pe proiectele legislative şi constat că domnul Geoană nu a semnat această iniţiativă legislativă, în timp ce domnul Corlăţean da. Domnul Ponta a declarat public că va retrage acest proiect atunci când ministerul şi statul vor dovedi care sunt soluţiile pentru tineri. Noi le-am dovedit, cred că este momentul să se retragă şi proiectul", a afirmat Oana Badea.
Întrebată care este substratul acestei iniţiative legislative, Badea a răspuns că este vorba de "nişte buzunare rămase goale în urma acestui bacalaureat corect care i-a triat pe cei care au intrat la facultate".
"Cum se simte un actual student, care a trecut prin bacalaureatul din acest an, a intrat în urma unei note meritate la facultate, întâlnind pe coridor un alt coleg, susţinut din bani publici, care nu a muncit la fel de mult ca el?", a conchis Oana Badea.
Biroul Permanent al Camerei a decis miercuri prelungirea cu 15 zile a termenului de dezbatere a proiectului de lege care prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu fără bacalaureat să poată urma cursurile universitare, pentru a evita adoptarea tacită a acestuia.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe