Orban: O majorare salarială peste 10% poate fi făcută doar cu reducerea personalului

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat, miercuri, că majorarea salariilor feroviarilor cu peste 10 la sută poate fi făcută doar cu reducere de personal, precizând că diminuarea bugetul de întreţinere, reparaţii şi investiţii pentru a creşte salariile nu poate fi acceptată.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Orban: O majorare salarială peste 10% poate fi făcută doar cu reducerea personalului

Orban: O majorare salarială peste 10% poate fi făcută doar cu reducerea personalului (Sursa: Mediafax Foto)

Ludovic Orban a venit, miercuri, la finalul grevei de avertisment, la Gara de Nord, pentru a analiza împreună cu conducerile celor trei companii de transport feroviar situaţia traficului pe carea ferată după încheierea protestului.

"Noi am găsit o soluţie, este singura, rămânem fermi, nu putem schimba oferta, iar sindicaliştii ar trebui să accepte pentru că ştiu foarte bine care este situaţia căilor ferate, două din trei companii fiind subvenţionate de la bugetul de stat", a spus Orban.

Ministrul a spus că este deschis în continuare la dialog, iar în situaţia în care feroviarii decid să declanşeze greva generală, va face toate demersurile în instanţă pentru a o declara ilegală.

"Se doreşte cu orice preţ să se ajungă la un conflict de muncă, oricât de mult ne-am exprimat disponibilitatea la dialog", a mai spus Orban.

Demnitarul a susţinut că miercuri dimineaţă nu au participa la greva de avertisment 50.000 de angajaţi, aşa cum au spus liderii sindicali, ci maxim 3.000, în zona de mişcare-comercial, care au paralizat activitatea ţinând semafoarele "pe roşu" astfel încât ceilalţi salariaţi să nu mai poată lucra.

În opinia ministrului Orban, creşterea salarială cerută de sindicalişti de 18 la sută se traduce de fapt într-o majorare cu minimum 32 la sută, aceasta fiind nesustenabilă din punct de vedere economic. El a precizat că o majorare mai mare de 10 la sută ar presupune reducerea cheltuielilor pentru întreţinere, reparaţii capitale, investiţii şi plata contractelor în derulare, ceea ce nu poate fi acceptat pentru că ar duce la afectarea siguranţei în transporturile feroviare.

Orban a mai spus că liderii de sindicat "nu au avut bunul simţ şi onestitatea" de a-şi informa membrii despre ultima ofertă a Guvernului de majorare a salariilor cu cinci la sută din aprilie şi alte cinci procente din octombrie.

Întrebat dacă în cazul protestului spontan al feroviarilor de la începutul lunii februarie au fost luate măsuri, Orban a spus că la CFR Infrastructură au fost întocmite 377 de dosare de cercetare, sancţiunile dispuse fiind reducerea salariilor cu 5-10 la sută şi avertisment. El a adăugat că în cazul unor eventuale proteste ilegale viitoare, sancţiunile ar putea merge până la desfacerea contractului de muncă.

Peste 50.000 de feroviari s-au aflat, miercuri dimineaţă, timp de două ore,  în grevă de avertisment, trenurile de călători şi de marfă aflate în mişcare fiind oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 fiind oprite în gări până la ora 9.00.

Directorul general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, a declarat că pe perioada grevei de avertisment au fost afectate 417 trenuri, din care 196 erau în staţii la ora declanşării protestului şi alte 221 se aflau pe trasee, acestea staţionând în prima staţie de pe traseu până la ora 9.00. El a precizat că după ora 9.00, cele 416 trenuri vor trebui să circule în paralel cu trenurile aflate în trafic normal, adăugând că vor încerca să coordoneze trenuri astfel încât miercuri, în jurul orei 20.00 traficul pe calea ferată să fie adus la normal.

Potrivit conducerilor companiilor de transport feroviar, aproximativ zece mii de călători au fost afectaţi de greva de avertisment. Pe perioada grevei de avertisment nu a fost anulat niciun tren de călători.

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban susţinea, marţi, că greva de avertisment a feroviarilor este imorală în primul rând faţă de călători, care vor suporta consecinţele acestei acţiuni de protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici