Fostul consilier al lui George Maior la SRI, Sergiu Ciobanu, şi directorul CNAS, Marian Burcea, vizaţi de ancheta DNA/ DOSARUL CNAS: Servicii fictive de îngrijire la domiciliu şi o relaţie preferenţială cu o firmă ce se ocupa de servicii medicale

DNA face joi percheziţii la sediul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), ancheta vizând decontarea unor servicii fictive de îngrijire la domiciliu.

Urmărește
6596 afișări
Imaginea articolului Fostul consilier al lui George Maior la SRI, Sergiu Ciobanu, şi directorul CNAS, Marian Burcea, vizaţi de ancheta DNA/ DOSARUL CNAS: Servicii fictive de îngrijire la domiciliu şi o relaţie preferenţială cu o firmă ce se ocupa de servicii medicale

Percheziţii DNA la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la CASMB

UPDATE 16:13 Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că una dintre persoanele vizate de ancheta privind decontări fictive de la CNAS ar fi Sergiu Nicolae Ciobanu, fost consilier al lui George Maior la SRI. O altă persoană vizată este directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea

Sergiu Nicolae Ciobanu a fost adus de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la SRI de George Maior, fost şef al serviciului, pentru a îi fi consilier. Acesta a părăsit SRI la finalul mandatului de director al lui George Maior.

La ora transmiterii ştirii, Sergiu Nicolae Ciobanu este audiat la DNA alături de mai multe persoane.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că de anchetă ar fi vizat şi directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea.

UPDATE Percheziţiile DNA la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la filiala din Bucureşti vizează decontarea unor servicii fictive de îngrijire la domiciliu, implicaţi fiind funcţionari ai CASMB, protejaţi de şefi din cele două instituţii, susţin surse judiciare. Prejudiciul, peste 13 milioane lei.

Infracţiunile investigate de DNA ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016-august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului Bucureşti, activităţile fiind desfăşurate pe trei paliere.

Primul palier vizează sume fraudate din fondurile Casei de asigurări de sanatate a municipiului Bucureşti (CASMB), prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Ar fi fost implicaţi funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor menţionate, ar fi existat numeroase situaţii în care prioritate la aprobare şi decontare au avut dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi.

Pentru a îşi ascunde urmele, cei implicaţi ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, în paralel fiind introduse şi şterse date din sistemul informatic al CNAS, prin accesare fără drept, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate, susţin sursele citate, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de aproximativ 13.200.000 lei.

Un al doilea palier pe care îl investighează procurorii se referă la suspiciuni potrivit cărora funcţionari din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din CASMB, inclusiv cu atribuţii de control şi de constatare a contravenţiilor, ar fi pretins foloase de la reprezentanta unei societăţi prestatoare de servicii medicale (asistenţă medicală la domiciliu), în schimbul renunţării, în viitor, la efectuarea în exces a activităţii de control la societatea respectivă, explică sursele citate.

O altă pistă pe care o verifică DNA se referă la un control al Curţii de Conturi, când persoane din sistem fi încercat să ascundă situaţia decontărilor privind pacienţii fictivi. În această situaţie, medicamente în valoare de 33.000.000 lei ar fi fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS, mai susţin sursele citate.

Infracţiunile investigate sunt luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.

DNA face, joi, percheziţii la sediul CASMB şi CNAS, dar şi la alte 48 de adrese.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac joi 50 de percheziţii, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie ce au avut loc în perioada 2016 - august 2017, anchetatorii verificând şi sediul a două instituţii publice, potrivit unui comunicat de presă.

Pe lângă cele două instituţii publice, se fac verificări şi la sediile unor firme.

„Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, în cursul zilei de 31 august 2017, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 50 locaţii, dintre care două sunt sedii ale unor instituţii publice din Bucureşti, restul sedii sau puncte de lucru ale unor societăţi comerciale sau domicilii ale unor persoane”, conform DNA.

Percheziţiile sunt făcute de procurori într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie, săvârşite în perioada 2016- august 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici