Peste 500 de dosare penale pentru muncă la negru, în 162 de cazuri a început urmărirea penală

Peste 500 de dosare penale pentru muncă la negru au fost făcute în urma controalelor la angajatori, iar în 162 de cazuri a fost deja începută urmărirea penală, cele mai multe infracţiuni fiind găsite la firmele de construcţii, pază şi protecţie, comerţ şi servicii, informează, miercuri, MMFPS.

Urmărește
4 afișări

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) arată, într-un comunicat de presă, că au fost întocmite 525 de dosare penale pentru angajatori care aveau mai mult de cinci persoane fără contracte de muncă, potrivit bilanţului preliminar realizat de inspectorii de la Inspecţia Muncii şi ofiterii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română.

Din cele 525 de dosare, 181 au fost finalizate, anchetatorii dispunând începerea urmăririi penale pentru 162 de angajatori, 12 dosare fiind deja înaintate parchetului, pentru trimitere în judecată. De asemenea, în 19 dosare penale au fost propuse alte soluţii, respectiv amenda penală sau neînceperea urmăririi penale.

"Acum, în lucru sunt 344 de dosare. Cele mai multe infracţiuni au fost găsite la firmele de construcţii, pază şi protecţie, comerţ şi servicii", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit noului Cod al Muncii, "se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă".

Potrivit ultimului raport de la Inspecţia Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de muncă, dintre care 66,13 la sută au fost încheiate pe durată nedeterminată şi 33,87 la sută pe durată determinată.

Cei mai mulţi dintre noii angajaţi şi-au gasit un loc de muncă în construcţii, transport, hoteluri şi restaurante, agenţii imobiliare, firme de asigurare, sănătate şi asistenţă socială, agricultură, silvicultură, producători de aer condiţionat, furnizori de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă, firme de comerţ şi ateliere care asigură mentenanţă şi reparaţii pentru autovehicule şi motociclete.

"Atragem atenţia că, în cele mai multe situaţii, în paralel cu munca la negru, angajatorii încalcă legea prin evaziune fiscală, fals intelectual, neplata contribuţiilor la bugetul asigurărilor de şomaj şi a asigurărilor sociale de sănătate şi a impozitului pe salarii. Împreună cu reprezentanţii Gărzii Financiare sesizăm instituţiile competente", precizează MMFPS.

Inspectorii de muncă vor continua verificările, împreuna cu poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici