Peste o mie de hunedoreni merg lunar la serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap,formând cozi

Peste o mie de hunedoreni se prezintă, lunar, la serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap fie pentru evaluarea periodica, fie pentru deschiderea unui dosar nou de persoana cu handicap, ei fiind nevoiţi să ia bon de ordine şi uneori să stea la cozi pentru a intra la medic.

Urmărește
9 afișări

Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, Sorina Grama, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în evidenţele Serviciilor de Evaluare Complexă a Copiilor şi a Persoanelor Adulte cu Handicap Hunedoara sunt peste 18.900 de persoane, dintre care aproape 9.000 au certificat de încadrare în grad de handicap permanent, iar restul, adică puţin pentru 8.400 de adulţi şi peste 1.500 de copii, sunt reevaluate periodic.

În judeţ există o singură locaţie unde se fac asemenea evaluări pentru adulţi şi o altă pentru copii, motiv pentru care zilnic câteva zeci de persoane aşteaptă la cozi pentru a le veni rândul.

Peste 20 la sută dintre beneficiarii de indemnizaţii, care locuiesc în Valea Jiului, parcurg distanţe de peste 100 de kilometri pentru a ajunge la medicul care face evaluarea.

"Eu sunt de la Vaţa de Jos şi am venit pentru soţia mea care se deplasează greu. Am bonul 36 şi stau de mai bine de jumătate de oră. E cam greu cu distanţa asta, vreo 70 de kilometri, şi să mai şi aştepţi. Şi încă acum este bine. Am auzit că dimineaţa sunt câte 50 la coadă", a spus Mihai Pop.

Un alt bărbat care aşteapta a spus că are bonul numărul 47 şi se teme că va aştepta mai mult de o oră până îi vine rândul.

"Evaluarea şi reevaluarea persoanelor cu handicap, adulţi şi copii, se face, în conformitate cu prevederile legale, de către specialiştii din cadrul Serviciilor de Evaluare Complexă, formate din medici de specialitate, asistent social, psiholog, psihopedagog, instructor de educaţie, inspectori de specialitate. Aceşti medici nu sunt angajaţii direcţiei, ei sunt angajaţii spitalelor şi la noi vin doar câteva ore, cu contract de prestări servicii. Ei nu se pot deplasa în Valea Jiului sau în alte zone spre exemplu pentru că sunt «legaţi» de spital", a spus Grama.

Grama a afirmat că în primele trei luni din fiecare an este aglomeraţie.

"Sunt peste o mie de oameni care ajung în fiecare lună la serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap. Mai sunt momente în care oamenii trebuie să aştepte. De cele mai multe ori la primele ore şi mai ales în primele luni din an, când reevaluarea cazurilor se suprapune cu eliberarea biletelor gratuite de transport. Mai mult, cei din Valea Jiului, care au o pondere de 21 la sută din numărul de cazuri, vin de regulă cu acelaşi tren şi ajung în acelaşi timp. Evident că atunci când intră unii dintre ei, ceilalţi aşteaptă să le vină rândul", a spus Grama.

Potrivit acesteia, în funcţie de gradul de handicap, indemnizaţia lunară variază între 33 şi 250 de lei.

De asemenea, atât copiii, cât şi persoanele adulte cu handicap, pot beneficia, gratuit, de servicii de recuperare şi reabilitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici