- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.10.2013, 14:52)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Procurorii să fie independenţi şi faţă de presiuni, strigăte şi telefoane de la preşedinte
Ministrul de resort va colabora cu procurorul general şi şeful DNA la desemnarea conducătorilor de structuri,dar şi la protejarea de "presiuni, strigăte şi telefoane de la preşedinte",spune premierul Ponta,Cazanciuc adăugând că speră să fie clarificate afirmaţii publice "indiferent de unde au venit"
Urmărește
318 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Eu în continuare - cum am făcut-o până acum - am susţinut şi consider importantă activitatea parchetelor şi a DNA. Independenţa lor este cea mai importantă, dar independenţă de toate părţile. O să vă rog să continuaţi să colaboraţi, în sens instituţional, cu procurorul general şi cu procurorul-şef al DNA atât în desemnarea celor care conduc structurile, conform legii, dar să-i şi protejaţi de telefoane, presiuni, strigăte. Cei doi procurori, procurorul general şi procurorul-şef al DNA, dacă nu îşi pierd toată ziua numai pe telefoanele pe care le primesc de la preşedinte ţării şi se ocupă de ceea ce prevede Constituţia, e lucrul cel mai bun", i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: România scapă de vizele pentru SUA
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
-
Se măreşte salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. De când va intra în vigoare
Premierul a adăugat că, în baza atribuţiilor legale şi constituţionale ale ministrului, va fi asigurată independenţa şi buna funcţionare a acestor instituţii, cât mai departe de bătăliile politice.
"Am apreciat poziţia CSM şi a dumneavoastră ieri, la CSM, şi...nu mai spunem ce părere avem", i s-a adresat premierul ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Ministrul i-a răspuns că a avut o discuţie, marţi, cu membrii CSM şi că în acest cadru vor fi găsite, până la urmă, "formulele de sprijin şi de protecţie" a sistemului judiciar.
"Sper ca în perioada următoare, aşa cum a decis plenul, să fie clarificate în cadrul Inspecţiei anumite, să spunem, declaraţii publice faţă de sistem, indiferent de unde au venit ele şi să încercăm totuşi să găsim un mod comun de a privi, până la urmă, justiţia în România", a adăugat Cazanciuc.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marţi, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile din ultima săptămână, inclusiv cele făcut de Băsescu şi Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici "băsist, morarist şi macovist" şi spune că a instrumentat "dosare politice".
Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care a fost trimis în judecată, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".
"Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a spus atunci Victor Ponta, la RTV.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, referindu-se la cazul procurorului Lucian Papici, că, "prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general", s-a încălcat legea şi acordul de cooperare dintre preşedinte şi premier.
"Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general s-a încălcat legea şi acordul de cooperare interinstituţională dintre preşedinte şi premier", a spus Băsescu.
El a ţinut să menţioneze că, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere.
"Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el pe mine, în probleme care ţin de obligaţile relaţiilor de serviciu. Spre exemplu, după unii comentatori, când sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul", a comentat Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Îți vorbește un om sau Inteligența Artificială? A.I. poate reproduce tonul, emoțiile și chiar accentele vocilor umane
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe