Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană: Sper ca în această seară să dăm votul final. Speranţa moare ultima

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, după şase ore de dezbateri, că speră ca votul final asupra raportului pe proiectul de lege să fie dat în cursul serii, el adăugând că "speranţa moare ultima".

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană: Sper ca în această seară să dăm votul final. Speranţa moare ultima

Darius Vâlcov (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Vâlcov a precizat că în cele şase ore de dezbateri comisia a epuizat primul subpunct din cele patru ale raportului referitor la problemele socio-economice.

El a menţionat că membrii comisiei mai au de dezbătut încă trei subpuncte, referitoare la problemele culturale şi de patrimoniu, la cele de mediu şi la cele juridice, urmând ca după epuizarea acestora să se ajungă la votul final.

"Sperăm să reuşim în seara asta să dăm votul final, dacă vom avea cvorum", a spus Vâlcov.

El a precizat că, după şase ore de dezbateri, la lucrările comisiei mai participă 10 din cei 19 membri ai comisiei, cvorumul fiind asigurat.

Potrivit lui Vâlcov, comisia înaintează dificil în ce priveşte elaborarea raportului din cauza faptului că opiniile exprimate de membrii acestui for sunt extrem de diverse şi chiar diferite.

"Trebuie să punem opiniile împreună în raport, iar armonizarea lor nu e aşa uşoară. Până acum am reuşit", a spus Vâlcov.

Întrebat dacă, în condiţiile în care PSD nu deţine majoritatea în comisie, există teama în rândul social-democraţilor că votul va fi negativ, Vâlcov a precizat: "Nu e vorba de un calcul de a trece sau nu a trece acest proiect legislativ, trebuie să facem un raport corect şi să dăm răspunsuri la întrebările ridicate. Nu cred că PSD ţine cu tot dinadinsul ca acest proiect să treacă. Dacă vom ajunge la concluzia că el trebuie picat, îl vom pica".

Vâlcov a precizat că speră ca în cursul nopţii comisia să ajungă la o concluzie, în condiţiile în care se va păstra cvorumul.

Întrebat dacă termenul de 10 noiembrie pentru elaborarea raportului va fi respectat, Vâlcov a menţionat că va propune ca lucrările comisiei să continue şi joi, el adăugând că foarte mulţi membri ai comisiei i-au transmis că de joi până lunea viitoare nu mai pot veni la lucrări pentru că vor merge în teritoriu.

La rândul său, deputatul PNL Cristina Pocora a precizat că reprezentanţii PNL în comisie rămân fermi în poziţia exprimată de partid şi pledează în continuare pentru respingerea proiectului de lege în forma venită de la Guvern.

"Din punctul de vedere al PNL, trebuie să dăm un vot pe acest proiect, să-l respingem, iar comisia să îşi încheie mandatul cu care a fost învestită de plenul reunit. Sigur că putem discuta şi putem lăsa ca o recomandare generală faptul că ar trebui creat un cadru legislativ general care să reglementeze exploatările miniere auro-argintifere din România", a spus Pocora.

Ea a menţionat că parlamentarii liberali aduc argumente în cadrul lucrărilor comisiei pentru respingerea proiectului de lege la fiecare din cele patru subpuncte ale raportului, respectiv socio-economic, cultură-patrimoniu, juridic şi mediu.

Pocora a precizat că din punctul de vedere al liberalilor raportul ar trebui să cuprindă marile probleme ale proiectului de lege în forma venită de la Guvern şi recomandarea de a se crea un cadrul legislativ general pentru exploatările auro-argintifere.

Ea a mai spus că toţi parlamentarii liberali, membri ai comisiei, sunt prezenţi la lucrări.

Şedinţa comisiei se desfăşoară cu uşile închise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici