- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.11.2012, 15:10)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul unei poliţe RCA, de două sau trei ori mai mare decât cea mai ieftină asigurare din piaţă
Preţul unei asigurări RCA încheiată pentru acelaşi autovehicul şi şofer poate fi de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliţă disponibilă pe piaţă, în funcţie de compania care o emite, reiese din datele afişate pe site-urile care încheie online astfel de contracte.
Urmărește
2364 afișări
Preţul unei RCA, de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliţă din piaţă (Imagine: Shutterstock)
Astfel, în varianta pentru şase luni, cea mai ieftină poliţă RCA costă 161 lei, iar cea mai scumpă poate fi încheiată pentru 534 lei. Pentru 12 luni, poliţa RCA are un preţ minim de 293 lei şi unul maxim de 1.007 lei.
Conform legii, poliţa RCA este obligatorie. Prin intermediul acestui contract de asigurare, persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.
Potrivit Codului Rutier, şoferilor depistaţi fără RCA li se va reţine talonul maşinii şi plăcuţele de înmatriculare.
În 2011, veniturile din subscrieri RCA au cumulat aproape 2 miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din totalul pieţei de asigurări generale şi de viaţă. Alături de poliţele faculative auto CASCO, care anul trecut au generat tot 2 miliarde de lei, cele două tipuri de contracte de asigurare au o pondere de peste 50% din veniturile industiriei.
Prin practicarea de tarife scăzute la RCA, companiile reuşesc, pe termen scurt, să atragă numeroşi clienţi şi, implicit, să îşi majoreze veniturile din subscrieri şi cota de piaţă.
Pe de altă parte, un nivel scăzut al preţurilor la RCA nu poate fi sustenabil pe termen lung, în condiţiile în care creşterea portofoliului de poliţe va avea ca efect şi majorarea frecvenţei daunelor şi a despăgubirilor pe care asigurătorul trebuie să le achite.
În plus, valoarea parcului auto naţional s-a modificat semnificativ în ultimii zece ani, maşiniile fiind mai scumpe, şi a condus la creşterea daunei medii.
De asemenea, limitele de despăbubire ale poliţelor RCA au crescut, în acest an, de la 750.000 la 1.000.000 de euro, în cazul daunelor materiale din accidente rutiere, şi de la 3,5 milioane la 5 milioane de euro, pentru vătămări corporale şi decese.
În 2008, limita de despăbubire în cazul daunelor materiale din accidente rutiere era de 150.000 euro, iar la vătămări corporale de 750.000 euro.
În acest context, societăţile care practică tarife scăzute la poliţele RCA au început să aibă dificultăţi în achitarea despăgubirilor către şoferii prejudiciaţi.
Practic, pentru a aduce autovehiculul avariat la starea iniţială, şoferii prejudiciaţi au fost nevoiţi să achite din propriul buzunar contravaloarea reparaţiilor efectuate în service-urile auto, urmând ca recuperarea banilor de la asigurător să se facă pe cale amiabilă sau în justiţie, sau au acceptat de la companie o sumă inferioară valorii daunei.
Tergiversarea achitării daunelor a avut ca efect şi creşterea numărului de reclamaţii înaintate CSA. Astfel, în 2011, instituţia a primit 7.570 de reclamaţii privind serviciile asigurătorilor şi brokerilor, majoritatea vizând asigurările auto.
Poliţele RCA şi CASCO deţin cumulat 89,79% din totalul reclamaţiilor, de la 91,52% în 2010.
Totodată, tarifele scăzute la RCA atrag după sine şi pierderi pentru asigurătorii care emit astfel de contracte, cu impact asupra rezultatului net al industriei, care, în ultimii cinci ani, a fost negativ.
Anul trecut, pierderile nete ale asigurătorilor au atins 329,7 milioane lei, în creştere de opt ori faţă de nivelul consemnat în 2010.
Potrivit CSA, societăţile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins, Astra Asigurări, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări şi City Insurance.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe