- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.12.2015, 14:19)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul general interimar al Capitalei: Lipsa Planului Urbanistic General blochează Bucureştiul din punct de vedere economic
Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a spus, joi, că lipsa Planului Urbanistic General (PUG) blochează Bucureştiul din punct de vedere economic, precizând că va înainta în prima şedinţă a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) un proiect de prelungire a PUG.
Urmărește
337 afișări
Primarul general interimar al Capitalei: Lipsa Planului Urbanistic General blochează Bucureştiul din punct de vedere economic (Imagine:Toni Salabasev/ Arhiva Mediafax Foto)
Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Bucureşti expiră în 21 decembrie, iar fără acesta nu mai pot fi eliberate documentaţii de autorizare în Bucureşti, "situaţie care ar duce la un blocaj general al investiţiilor în infrastructura oraşului, al investiţiilor imobiliare", potrivit unui comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX de Primăria Capitalei.
Conform Legii 303/2012, PUG al Municipiului Bucureşti poate fi prelungit pentru un an de zile.
”Fac un apel către Consiliul General al Municipiului Bucureşti la responsabilitate şi respect faţă de bucureşteni. Lipsa de preocupare a celor două administraţii succesive ale Capitalei faţă de problema Planului Urbanistic General nu le aparţine. Era de datoria primarilor generali în funcţie să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranţă investiţională este nevoie de o decizie responsabilă faţă de bucureşteni: aprobarea în regim de urgenţă a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General”, a declarat, joi, Răzvan Sava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Primarul general interimar al Capitalei a precizat că este conştient de faptul că prelungirea acestui document nu rezolvă problema de fond în privinţa regulamentului urbanistic al Capitalei, precizând că va identifica, alături de executivul primăriei şi de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti, soluţiile optime pentru elaborarea noului PUG al Municipiului Bucureşti.
Conform articolului 7, alineatul 13, din Legea 52/2003 ”în cazul reglementării unei situaţii care, din cauza circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare”.
”Voi înainta, în prima şedinţă, Consiliului General, un proiect de prelungire a PUG, în baza Legii 52/2003. Voi cere adoptarea acestei hotărâri, în beneficiul oraşului. Riscul de a bloca investiţiile pentru modernizare de străzi, reţele de apă şi canalizare sau de distribuţie a agentului termic, căi de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului şi, nu în ultimul rând, de a bloca investiţiile bucureştenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situaţie excepţională”, a mai precizat primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.
Conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 şi prelungit ulterior alţi cinci ani. În 2012 a fost lansat concursul de soluţii pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureştiului.
Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) şi un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea parcurgerea a trei etape: elaborarea formei sintetizate a PUG în vigoare şi stadiul actual al dezvoltării urbane – patru luni; elaborarea PUG şi a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni şi întocmirea documentaţiilor specifice obţinerii avizelor necesare aprobării PUG al Municipiului Bucureşti şi a Regulamentului Local de Urbanism de către CGMB şi obţinerea acestor avize – patru luni.
"Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraş, reglementează organizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor şi protejarea monumentelor istorice. Până în acest moment, deşi au trecut 22 luni, suntem în continuare în faza 1 de lucru, aceea a evaluării situaţiei actuale", se arată în comunicatul de presă al Primăriei Capitalei.
Conform documentului citat, cea mai mare problemă a planului a fost lipsa de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deţinătorii reţelelor de utilităţi şi alte instituţii ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completării datelor (date cadastrale, poziţionare reţele utilităţi, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului.
”Toţi decidenţii instituţionali trebuie să înţeleagă că planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adoptă formal o dată la 10 ani. Este un model matematic cu un grad înalt de predictibilitate, care, devenit operaţional, poate spune, spre exemplu, că dezvoltarea imobiliară dintr-o zonă va duce blocarea infrastructurii rutiere, oferă indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimează dacă reţelele de utilităţi sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existenţei unui plan urbanistic general coerent îl reprezintă eliberarea rapidă a mai multor documentaţii, precum certificatul de urbanism, autorizaţii de constuire, alte avize şi autorizaţii locale”, a spus Răzvan Sava.
Edilul interimar al Capitalei a mai precizat că PUG trebuie să fie o preocupare strategică permanentă, care are nevoie de actualizări continue în funcţie de realităţile efective din teren şi obiectivele politicilor publice locale.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE