- Home
- Social
- IAŞI, (17.02.2020, 19:41)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele produse de patiserie tradiţionale atestate în Iaşi. „Potenţialul judeţului nostru este mult mai mare”
Cornuleţele cu rahat, gem sau nucă şi sărăţelele cu caşcaval, telemea sau mac sunt primele preparate de patiserie atestate ca produse tradiţionale în judeţul Iaşi.
Urmărește
339 afișări
Primele produse de patiserie tradiţionale atestate în Iaşi. „Potenţialul judeţului nostru este mult mai mare”
Dosarul de atestare a celor două produse a fost depus de Aurelia Pănică, proprietara unei cofetării din Iaşi.
„Povestea a început de la aniversarea fetei noastre, la 3 ani. Am făcut atunci ca fiecare, un tort, prăjituri. Prietenii şi rudele au apreciat gustul şi au început să ne încurajeze să deschidem o afacere, după care la finalul lui 2017 am înfiinţat firma, iar în 2018 am deschis primul laborator pe bază de comenzi. Ca orice lucru, este greu, dar cu multă muncă şi dăruire reuşeşti să ajungi unde îţi propui", a declarat Aurelia Pănică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Luni, la lansarea celor două produse de patiserie au participat şi alţi producători locali, care la rândul lor au obţinut atestate de produse tradiţionale. Unul dintre ei are trei astfel de documente pentru ceafă de porc afumată şi coaptă, pastramă de porc coaptă şi slăninuţă afumată.
„Atestatele le-am obţinut anul trecut, după ce am pregătit caietul de sarcini. Reţetele le avem din biblioteci, sunt reţete vechi, care se făceau în zona noastră, cu mai mult timp în urmă. Ca ingrediente folosim carnea de porc de provenienţă românească, folosim cimbru, foi de dafin, piper şi sare de la Cacica. (...) După ce am obţinut atestatul, afacerea a crescut undeva cu 20 de procente ca vânzări, plus că mai avem o facilitate, produsele atestate tradiţional sunt purtătoare de 5% de TVA, iar materia primă o cumpărăm cu 9%. Deci este un avantaj", a declarat Marius Fungu, un alt producător local.
În Iaşi sunt 16 produse tradiţionale atestate conform unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2013.
„Cu siguranţă potenţialul judeţului nostru este mult mai mare. Avem doar 16 produse de acest fel, dintr-un total la nivel naţional de 783. Vorbesc şi din perspectiva funcţiei mele de bază, de comisar la Protecţia Consumatorilor. Cu siguranţă sunt produse de calitate şi consumatorii vor aprecia şi vor cumpăra produsele dumneavoastră", a spus prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, prezent şi el la eveniment.
Producătorii locali pot depune dosarul pentru acest atestat doar dacă dovedesc că produsul se face pe teritoriul unui judeţ de mai bine de 30 de ani, că este făcut din materii prime locale şi că folosesc o metodă veche de producţie.
„În ceea ce priveşte atestarea, din punctul nostru de vedere putem spune că este printre cele mai uşoare documentaţii de întocmit, întrucât caietul de sarcini este întocmit cu ajutorul consilierilor Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi. Producătorul care îşi doreşte chiar să facă acest lucru ar trebui să vină doar cu metoda de lucru şi cu dovada că se fabrică în judeţul Iaşi de cel puţin 30 de ani", a explicat Gabriel Hoha, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Iaşi.
Potrivit acestuia, produsele care au primit atestatul sunt verificate constant atât de reprezentanţii Direcţiei Agricole Iaşi, cât şi de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Traian Ogâgău, condamnat pentru conflict de interese. Primarul oraşului Sângeorz-Băi i-a concesionat tatălui un teren, fără licitaţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe