- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul centru de colectare a deșeurilor electronice și electrice din Rețeaua RoRec, la Tulcea
Primul centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) din Rețeaua Națională RoRec, realizat în parteneriat cu autoritățile locale, a fost inaugurat la Tulcea, inițiativa urmărind aplicarea standardelor europene în domeniul colectării și reciclării deșeurilor.
Depozitul de colectare a DEEE-urilor, situat pe strada Atelierelor din Tulcea, este construit pe o suprafață de 500 de metri pătrați, iar primirea aparaturii vechi se face în fiecare sâmbătă, de la 9.00 la 13.00.
Potrivit primarului din Tulcea, Constantin Hogea, deșeurile voluminoase vor fi ridicate de la locuințele cetățenilor, aceștia trebuind să ceară acest serviciu în prealabil, sunând la 0745.252.949.
"Suntem onorați să fim primii care deschid Rețeaua Națională RoRec a Centrelor de Colectare, grija față de mediul înconjurător fiind una din prioritățile noastre. Locuitorii județului Tulcea au acum o soluție la îndemână pentru colectarea la standarde europene a deșeurilor de echipamente electrice și electronice", a declarat Constantin Hogea, la inaugurarea centrului.
Președintele Asociației Române pentru Reciclare RoRec, Liviu Popeneciu, prezent la eveniment, a declarat că prin deschiderea acestui centru se urmărește aplicarea unei directive europene din 2007, al cărei unic scop este descărcarea de obligație a locuitorilor unui oraș privind gestionarea deșeurilor electronice.
Liviu Popeneciu a mai spus că, deși potrivit statisticilor europene, numai cinci la sută din deșeurile generate de o comunitate sunt DEEE-uri, acestea din urmă sunt mai periculoase pentru mediu și, pe de altă parte, conțin piese valoroase, care pot deveni materii prime secundare pentru alte echipamente. De altfel, 93 la sută din piesele recuperate de la un DEEE devin materii prime secundare.
Echipamentele predate la centrul de colectare din Tulcea vor fi sortate și incluse în 10 categorii de deșeuri, apoi vor fi evidențiate, inclusiv prin introducerea lor într-o aplicație online ce permite urmărirea evoluției echipamentului și, ulterior, vor fi trimise la reciclat. Deșeurile vor fi transportate, în containere securizate conform normelor de mediu, la fabrica de reciclare a DEEE-urilor GreenWeee din Buzău.
"Legislația impune existența unui centru de colectare DEEE la un număr de 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de unul în fiecare localitate. Noul nostru proiect vine în sprijinul autorităților, prin oferirea unor soluții de colectare DEEE la standarde europene, având în vedere atingerea cotei impuse de către Uniunea Europeană, și anume patru kilograme de DEEE colectate anual pe cap de locuitor, și nu în ultimul rând protejarea mediului înconjurător", a explicat Liviu Popeneciu.
Potrivit lui Popeneciu, în România se colectează anual puțin peste un kilogram de deșeuri electronice pe cap de locuitor, în vreme ce țări precum Norvegia adună 16 kilograme. Astfel, norma DEEE pentru România trebuie să atingă 84.000 de tone de DEEE pe an, iar fabrica GreenWeee are o capacitate de 50.000 de tone de echipamente reciclate anual. O serie de alte fabrici de reciclare a echipamentelor electrice și electronice se află în stadiu de auditare.
Centrul de colectare de la Tulcea, care oferă servicii atât locuitorilor, cât și firmelor și instituțiilor, este primul dintr-o serie de cinci centre deschise de către RoRec, în parteneriat cu primăriile, în următoarea lună. Liviu Popeneciu a precizat că scopul RoRec este inaugurarea a 100 de astfel de centre în următorii doi ani.
RoRec reunește reprezentanți a zece producători europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea asociației este de a contribui la realizarea obiectivelor europene din domeniul gestionării DEEE-urilor pentru conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a sănătății oamenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO