Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţeri de poliţie care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acţionat conform procedurilor.

Urmărește
970 afișări
Imaginea articolului Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut, în 20 iunie, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase şi au dispus, în 22 august, neînceperea urmăririi penale.

"Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiţeri de poliţie au desfăşurat procedurile de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, conform dispoziţiilor procedurale", se arată într-un comunicat de presă de vineri al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea din acest dosar a unei cauze în care Adrian Năstase este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit procurorilor, în urma controlului făcut cu privire la condiţiile de păstrare şi asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor de către Adrian Năstase au fost găsite 399 cartuşe pentru care acesta nu are autorizaţie.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii".

Parchetul instanţei supreme a deschis atunci un dosar penal privind tentativa de sinucidere. Procurorii au ridicat de la locuinţa lui Adrian Năstase două obiecte de vestimentaţie (cămaşa şi maioul) pe care Năstase le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver Smith &Wesson, calibru 38 special, şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privinţa acestora din urmă fiind făcută expertiza balistică.

Anchetatorii au sigilat atunci încăperea în care se aflau armele deţinute de Adrian Năstase. În 21 iunie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au desigilat încăperea, pentru ca armele să fie ridicate şi predate Serviciului Arme din cadrul Poliţiei Capitalei.

În acest caz au fost audiaţi cei doi poliţişti care au comunicat mandatul de executare a pedepsei şi personalul medical care a acordat îngrijiri la locuinţa lui Adrian Năstase.

În 16 iulie, fostul premier PSD Adrian Năstase a fost audiat la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa de sinucidere.

De asemenea, au fost solicitate Spitalului de Urgenţă Floreasca acte medicale privind diagnosticul postoperatoriu.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care a dispus continuarea procedurii de încarcerare a lui Adrian Năstase, că cei doi poliţişti nu l-au arestat pe Adrian Năstase în vederea conducerii la penitenciar, înmânându-i doar hotărârea de condamnare definitivă.

Judecătorul Georgiana Tudor notează în acest document că poliţiştii de la serviciul investigaţii criminale nu au făcut decât să-i înmâneze acestuia decizia respectivă, fără a continua cu celelalte două etape ale procedurii de încarcerare, respectiv arestarea în vederea conducerii la penitenciar şi depunerea acestuia la o unitate de detenţie.

"Întrucât atunci când organele de poliţie s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandantul în acord cu normele de procedură penală, condamnatul ar fi încercat să se sinucidă folosind o armă de foc (cercetările sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanţa la Spitalul Floreasca, iar acolo internat, nu s-a mai putut proceda la arestarea şi conducerea acestuia la locul de detenţie. Chiar din procesul-verbal din 20 iunie, ora 22:45, întocmit de comisarul şef Cristian Vicenţiu Ionescu şi comisarul Nicolae Costea, din cadrul DGPMB - Serviciul Investigaţii Criminale - Biroul urmăriri, rezultă că organele de poliţie nu au făcut decât să-i înmâneze mandatul de executare a pedepsei închisorii persoanei condamnate, Adrian Năstase, fără a o aresta însă pe aceasta, pentru a fi întrunite exigenţele normelor de procedură penală, iar condamnatul să treacă în custodia statului", se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici