Procurorii îl acuză pe Dima că nu a verificat instalaţiile şi aparatele şi nu a instruit personalul
Procurorii îl acuză pe Vasile Dima că nu a verificat instalaţiile şi aparatele din Maternitatea Giuleşti şi nu a instruit personalul pentru intervenţie la incendiu, toate aceste lucruri fiind cuprinse în fişa postului, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă a acestuia.
Procurorii îl acuză pe Dima că nu a verificat instalaţiile şi aparatele şi nu a instruit personalul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"În acest moment procesual, în raport de stadiul anchetei şi probele administrate, balanţa analizei cauzei relevă că sistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie a nou-născuţilor a fost serios zdruncinat de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către inculpat", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti.
Procurorii arată că Vasile Dima, potrivit atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, avea obligaţia expresă "să organizeze şi să răspundă de realizarea graficelor de întreţinere şi revizie tehnică a reparaţiilor, montajelor şi tuturor lucrărilor care asigură buna funcţionare a instalaţiilor şi aparaturii", să ia măsurile de îndeplinire şi respectare a normelor de prevenirea incendiilor, fiind chiar desemnat, prin dispoziţia directorului Spitalului "Panait Sârbu", şeful formaţiei civile de pompieri grad III din cadrul unităţii sanitare. În această calitate, Dima controla toată activitatea de prevenire a incendiilor şi instruire a grupelor PSI din spital.
"Caracterul strict al atribuţiilor sale de serviciu rezultă din faptul că obligaţia îndeplinirii acestora potrivit unui grafic de întreţinere şi revizie, care menţionează intervalul de timp la care trebuie îndeplinită fiecare activitate, este cuprinsă în fişa postului. Astfel, în cadrul graficului de măsuri de autoapărare împotriva incendiilor, prevăzute cu termene stricte (cele mai multe dintre acestea fiind permanente), este menţionată obligaţia de serviciu a inculpatului de a verifica instalaţia electrică, de a afişa, reactualiza planurile de evacuare în caz de incendiu, de a prelucra cu întregul personal aceste planuri pentru a fi cunoscute şi a putea fi puse în aplicare în caz de incendiu, testarea întregului personal asupra cunoaşterii normelor PSI", se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Mai mult, din analiza modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, procurorii au stabilit că Dima nu a efectuat aceste controale şi verificări pentru incendii la instalaţii şi aparate, el neputând prezenta graficele din care să rezulte îndeplinirea fiecărei atribuţii de serviciu în parte.
Contrar acestor obligaţii, Dima nu a efectuat controlul periodic şi permanent al instalaţiilor sanitare, fapt confirmat prin lipsa documentelor care să demonstreze îndeplinirea acestor atribuţii.
"Neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor sale de serviciu de a asigura controlul funcţionării instalaţilor, aparatelor şi care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpat se află în raport de cauzalitate cu urmările deosebit de grave, şi anume incendiul. Acest incediu a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, a produs distrugerea salonului ATI şi a determinat necesitatea evacuării întregului spital, care nu mai poate asigura în prezent serviciile medicale, deci nu mai poate funcţiona potrivit scopului său", se mai precizează în referatul în care procurorii cer instanţei arestarea lui Dima.
De asemenea, din nota privind stadiul desfăşurării Expertizei tehnice întocmităt de Insemex Petroşani rezultă că până la 25 august s-a procedat la reconstituirea salonului de terapie intensivă nou-născuţi la dimensiunile şi echiparea existentă, unde se vor modela incendii în atmosferă normală şi în atmosferă îmbogăţită cu oxigen pentru a stabili, explicita şi analiza fenomenele produse, inclusiv analiza surselor potenţiale de aprindere.
Sub acest aspect din nota privind stadiul expertizei rezultă că, pe lângă sursa de incendiu principală, se analizează şi alte surse potenţiale din zona focarului, respectiv hota cu flux laminar, care în conformitate cu perlele de topitură de metal solidificat pe care le prezenta, rezultă că a ajuns la o temperatură de topire de circa 650 de grade Celsius. De asemenea, din materialele arse rezultate în urma incendiului s-au identificat două elemente metalice specifice echipamentelor electrice, şi anume lamela de conectare la circuitul de pământare a unei prize şi un bimetal cu papuc conectat, aparţinând unui consumator electric.
În aceaşi notă se menţionează că a fost determinată temperatura de înmuiere la diferite mostre de masă plastică colectate de la salonul ATI, iar valorile obţinute au fost între 115 şi 135 de grade Celsius. Consecinţa incendiului, a cărui sursă a fost de natură electrică a dus la arderea corpurilor bebeluşilor, iar întregul salon ATI a devenit un spaţiu ars cu aparatură medicală şi obiecte de mobilier carbonizate.
Procurorii au mai stabilit că încălcarea ordinii juridice s-a realizat printr-un lanţ cauzal, în cadrul căruia neîndeplinirea atribuţilor prevăzute în fişa postului de către Vasile Dima s-a extins în timp şi a creat cadrul ce a generat incendiul cu consecinţele deosebit de grave.
Procurorii mai arată că, potrivit probatoriului administrat până în prezent, în decurs de aproximativ zece zile de la data tragediei de la Maternitatea Giuleşti, "un probatoriu extrem de vast, datorită complexităţii cauzei, care include alături de alte probe şi numeroase expertize de specialitate, s-a stabilit un lanţ cauzal judiciar care confirmă cu suficientă rezonabilitate existenţa neglijenţei prin neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu de către Vasile Dima".
Probele din dosar de până la acest moment arată că sursa de aprindere electrică şi mediul îmbogăţit cu oxigen au amplificat rapid căldura, iar aceste elemente ale lanţului cauzal au avut consecinţele deosebit de grave de natură umană şi de funcţionare a unităţii sanitare, caracterizată de afectarea gravă sau ireversibilă a 11 bebeluşi, ceea ce "creează o tulburare a ordinii juridice şi trezeşte îngrijorarea comunităţii, a celor celor care depind de serviciile medicale de specialitate (maternităţi)".
Procurorii au mai apreciat că, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, Dima a creat o stare starea de primejdie, de pericol potenţial care a existat datorită neîndeplinirii corespunzătoare a îndatoririlor de verificare şi asigurare a funcţionării instalaţiilor electrice, iar personalul medical aflat pe holul din imediata vecinătate a salonului ATI nu a ştiut cum să reacţioneze în astfel de situaţii.
"Or, potrivit fişei postului, inculpatul avea şi obligaţia pregătirii personalului în caz de incendiu. Această neîndeplinire corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu menţionate anterior are legătură de cauzalitate cu producerea consecinţelor ireversibile pentru cinci nou-născuţi şi a celor foarte grave, de vătămare corporală, pentru şase nou-născuţi şi cu aducerea în stare de nefuncţionare a unităţii sanitare", potrivit referatului.
Procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, vineri, începerea urmăririi penale faţă de Vasile Dima, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.
Vasile Dima a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii au trimis deja la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti propunerea de arestare preventivă pe numele acestuia, care urmează să fie luată în discuţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO