- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul general Augustin Lazăr, la bilanţ: Hexi Pharma şi Mineriada, printre dosarele reprezentative în 2017/ Iohannis, despre procurori: Se încearcă o confuzie pentru a induce un control mai amplu; observăm o tot mai mare grijă faţă de soarta unor inculpaţi | VIDEO
Procurorul general Augustin Lazăr prezintă la Cercul Militar din Capitală, raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2017. La eveniment sunt prezenţi, printre alţii, Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi. Printre invitaţi sunt preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, reprezentanţii CSM şi şeful Poliţiei Române.
Procurorul general Augustin Lazăr prezintă raportul de activitate al Ministerului Public/
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat, la prezentarea bilanţului pe anul trecut că, în anul 2017, procurorii au soluţionat peste 500.000 dosare,unele dintre cele reprezentative fiind Hexi Pharma şi Mineriada.
"Coordonatele majore ale activităţii procurorilor în anul 2017 au constat în volumul mare al cauzelor de soluţionat, complexitatea deosebită dată de obiectul şi natura acestora, numărul mare de persoane implicate, diversitatea ariilor sociale şi juridice din aceste speţe şi abordarea multidisciplinară a cauzelor, unele din acestea cu reverberaţii în istoria recentă a României. Astfel, în anul 2017, procurorii au avut de soluţionat 1.752.067 dosare, din care au soluţionat 533.040 dosare, 59.839 de inculpaţi fiind trimişi în judecată (circa 3882 inculpaţi minori), din care arestaţi preventiv 6092. Au fost achitaţi definitiv 1036 inculpaţi, din care 123 ca urmare a dezincriminării (1,7% din inculpaţii trimişi în judecată)", a declarat Augustin Lazăr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Procurorul general al României a dat exemplu cauzelor reprezentative pentru Parchetul General în 2017.
"Cauza având ca obiect fapte săvârşite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptător în Revoluţie care au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor, plătite de către casele judeţene de pensii. Dosarul HEXI PHARMA, în care s-a reţinut că societatea comercială menţionată a produs şi comercializat către numeroase unităţi sanitare produse biocide neconforme sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide. Cauza cunoscută sub denumirea de ,,tezaurele antice”, privind valorificarea şi reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric; în acest dosar, este de menţionat recuperarea pentru patrimoniul cultural naţional a două tabulae din bronz, cunoscute ca fiind Constituţia de la Troesmis, Dobrogea sau Lex Municipii Troesmensium, datate la 170 d.Hr., reprezentând cel mai vechi document epigrafic şi legislativ descoperit pe teritoriul României, unul dintre cele mai vechi din Europa", a precizat procurorul general.
Un alt exemplu dat de procurorul general este Dosarul Mineriadei.
Iohannis: Se încearcă o confuzie pentru a induce un control mai amplu asupra procurorilor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la bilanţul Parchetului General, că articolul din Constituţie privind procurorii este clar, aceştia sunt sub autoritatea ministerului Justiţiei, nu în subordine, dar prin aceste discuţii se încearcă un control mai amplu asupra procurorilor.
"A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. Se invocă articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministerului Justiţiei. Sintagma din Constituţie este <<sub autoritatea>> ministrului Justiţiei, în niciun caz în subordinea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
Preşedintele spune că în acest fel se face o confuzie voită.
"Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil. Observăm în unele discursuri politice şi mediatice o tot mai mare grijă faţă de soarta unor inculpaţi şi condamnaţi penal, care sunt evident deranjaţi că sistemul judiciar îşi face treaba în ceea ce îi priveşte, tulburându-le liniştea şi afectându-le bunăstarea. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii",a mai afirmat Iohannis.
Lazăr: Prevederile constituţionale împiedică imixtiuni ale altor autorităţi
La prezentarea raportului de activitate pe anul 2017, procurorul general al României, a declarat că "independenţa procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiţii eficiente", menţionând că prevederile constituţionale împiedică imixtiuni ale altor autorităţi.
"Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul şi autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage şi o mare responsabilitate. Atenţia publică permanent şi uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus, alături de responsabilizarea amintită, asumarea unei conduite integre, a unei ţinute etice înalte care să faciliteze acceptarea de către societate fără rezerve a produsului activităţii Ministerului Public", a declarat Augustin Lazăr.
De asemenea, procurorul general al Româniai susţine că "prevederile constituţionale şi legale asigură în prezent în mod practic şi efectiv independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti".
"Aceasta permite ca principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat să fie respectat, în cadrul democraţiei constituţionale. Independenţa procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiţii eficiente şi echitabile care tratează după acelaşi standard statul şi individul. Acţiunile din ultimii ani ale procurorilor în combaterea marii corupţii, a abuzului în folosirea fondurilor publice şi a nesocotirii principiilor de atribuire a serviciilor de achiziţii publice se înscriu în această direcţie", a precizat Lazăr.
Un exemplu privind separaţia puterilor în stat şi relaţia cu celelalte puteri, dat de Augustin Lazăr, se referă la decizia CCR privind predarea dosarului alegerilor din 2009 comisiei parlamentare de anchetă.
"Menţionăm cu titlu de exemplu decizia Curţii Constituţionale nr.611 din 3 octombrie 2017, care a consfinţit că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a acţionat în limitele Constituţiei şi legilor interne atunci când a apreciat că nu există cadru legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale, indiferent de stadiul acestora", a precizat Lazăr.
Declaraţiile referitoare la independenţa procurorilor vin în contextul modificării legilor justiţiei, pe care Augustin Lazăr le-a criticat de-a lungul timpului, dar şi în contextul demarării procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a confirmat că va veni la prezentarea bilanţului Ministerului Public. Toader nu a participat nici la şedinţa de bilanţ prezentată de DNA.
"Cifrele nu mint, sunt obiective. În 2017 au fost soluţionate peste 3800 dosare, cu 16,5 % mai multe decât în 2016, şi trimişi în judecată aproape o mie de incuplaţi. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut, instanţele de judecată au condamnat definitiv 713 inculpaţi, ponderea achitărilor fiind de 12%, din care o pătrime ca efect a deciziei CCR prin care abuzul în serviciului a fost limitat doar la încălcarea legii nu şi a HG sau alte acte normative. Toate demonstrează că DNA este o instituţie care funcţionează eficient şi se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupţie, contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută. Eficienţa DNA este departe de a putea fi contestată", a spus Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO