- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 20:10)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul general despre declanşarea urmăririi împotriva lui Ponta: Un dosar care îşi va urma cursul
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, întrebat despre declanşarea urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, că este ”un dosar pe rol care îşi va urma cursul”.
Urmărește
1340 afișări
Procurorul general despre declanşarea urmăririi împotriva lui Ponta: Un dosar care îşi va urma cursul (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
”Este un dosar pe rol care îşi va urma cursul”, a declarat procurorul general Tiberiu Niţu, întrebat despre începerea urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta.
Tiberiu Niţu a făcut aceste declaraţii vineri după-amiază, la plecarea de la Reprezentanţa Comisiei Europene, unde, alături de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Tiberiu Niţu a mai spus, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu a discutat cu Timmermans despre cazul Victor Ponta.
La rândul său, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că discuţiile s-au concentrat pe MCV şi că nu au fost discutate cazuri particulare.
"S-a discutat despre modificări de legislaţie, problemele pe care le au instituţiile prezente în ceea ce priveşte monitorizarea şi cooperarea cu Comisia Europenă. (...) S-a discutat că sunt anumite propuneri care au fost formulate de sistemul judiciar şi că anumite propuneri care vor fi în dezbatere săptămâna viitoare vizează anumite dispoziţii care pot îngreuna sau pot stopa lupta cu corupţia", a afirmat Kovesi.
Anterior, aceasta declara, referindu-se la începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, că premierul a fost citat să se prezinte la DNA în urmă cu mai multe zile, ea spunând că începerea urmăririi penale împotriva acestuia nu are niciun fel de legătură cu depunerea moţiunii de cenzură.
Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deşi este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Laura Codruţa Kovesi a declarat: ”Anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârşitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracţiuni care au fost reţinute şi de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obţinut anumite informaţii şi până la emiterea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale”.
De asemenea, întrebată dacă este doar o coincidenţă faptul că Victor Ponta a fost chemat la DNA chiar în ziua în care PNL a depus la Parlament moţiunea de cenzură, Kovesi a spus că procurorii doar îşi fac treaba şi nu verifică ceea ce se întâmplă în spaţiul public.
”Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci este o coincidenţă. Pur şi simplu procurorii îşi fac treaba”, a adăugat Kovesi.
În replică, premierul Victor Ponta a spus că a fost citat telefonic joi după-amiază, la ora 16.15, să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie şi că informaţia transmisă de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cum că a fost citat în urmă cu mai multe zile, este neadevărată.
"Precizez că am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri după amiaza la ora 16.15! ( sunt convins că exista procesul verbal în acest sens şi înregistrarea telefonică). Regret că informaţia prezentată public de dna Procuror Şef Kovesi este neadevărată!", a scris Ponta pe Facebook.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită solicitarea în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmeşte raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei, Ion Ciolacu.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.
Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.
Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Iohannis: Ponta mi-a spus, la Cotroceni, că se va gândi la demisie. Săptămâna viitoare - deznodământul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe