- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect de buget MApN: Prezenţa în teatrele de operaţii trebuie acoperită cu resurse suplimentare
Proiectul de buget al MapN pe 2010 menţionează, în introducere, că dislocarea şi susţinerea forţelor în teatrele de operaţii ar trebui să fie acoperită prin alocarea de resurse suplimentare.
Proiect de buget MApN: Prezenţa în teatrele de operaţii trebuie acoperită cu resurse suplimentare (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul de buget avertizează că, în caz contrar, pe termen lung, resursele necesare pentru menţinerea standardelor - respectiv asigurarea operării şi mentenanţei sistemelor din dotare şi mai ales înlocuirea acestora acolo unde este cazul - devin insuficiente, "creându-se o situaţie de amânare, prin rostogolire în timp, a nivelului acoperirii".
Proiectul de buget mai arată că, în ceea ce priveşte cele şase programe de înzestrare strategică (avion multirol, Corveta multifuncţională, Vânător de mine, transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate şi neblindate şi sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare - HSAM) aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, costurile de achiziţie iniţiale, inclusiv cele pentru infrastructură, reprezintă doar o parte a cheltuielilor, deoarece asigurarea capabilităţii presupune în plus existenţa personalului de operare şi întreţinere, precum şi alocarea unei sume semnificative pentru operare şi mentenanţă, care în anumite situaţii pot depăşi costul investiţiei iniţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Proiectul de buget menţionează că în fodurile alocate nu sunt incluse creditele necesare pentru cele patru programe de înzestrare de importanţă strategică finanţabile conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111 din 2006 privind finanţarea unor proiecte de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare.
Proiectul de buget precizează că, în scopul finanţării realizării acestor programe strategice a fost demarat un proces de modificare a actelor normative aplicabil finanţării unor proiecte de investiţii care necesită o perioadă mai lungă de un an până la finalizare, pentru a permite derularea acestor programe cu costuri de finanţare mult mai reduse.
Documentul atrage totodată atenţia că "România nu se află în situaţia unor ţări membre NATO şi UE care au redus cheltuielile de apărare sub 2% din PIB, ca urmare a descreşterii ameninţărilor la adresa securităţii lor şi care, la momentul adoptării acestei decizii, beneficiau deja de capacităţi de apărare substanţiale", ci este "în faza crucială a generării acestor capabilităţi, care ar aduce importante dividende politice şi strategice".
Modernizarea capabilităţilor presupune resurse bugetare semnificative în decursul perioadei viitoare, se arată în document, care precizează că nealocarea acestora va împiedica realizarea obiectivelor întârziate, dar şi evitarea amânării unor programe de înzestrare necesare dotării capabilităţilor angajate prin procesul de planificare aliat în cadrul ciclului de planificare 2008-2018.
Potrivit proiectului de buget, "orice amânare cu mai mult de 1-2 ani va avea consecinţe serioase asupra angajamentelor asumate de România, atât din punct de vedere al echipamentelor, cât şi al termenelor de punere la dispoziţie".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO