- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (15.10.2019, 12:00)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul Inspecţiei Judiciare privind miile de magistraţi anchetaţi de DNA, dezbătut marţi de CSM
Plenul CSM are, marţi, pe ordinea de zi, raportul Inspecţiei Judiciare, făcut public în august 2018, prin care inspectorii judiciari au arătat că, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, DNA a soluţionat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistraţi.
Urmărește
549 afișări
Plenul CSM dezbate marţi raportul Inspecţiei Judiciare privind miile de magistraţi anchetaţi de DNA
"Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind "respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea", este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Concret, pe 24 august 2018, Inspecţia Judiciară anunţa rezultatele controlului la DNA pe dosarele în care sunt vizaţi magistraţii. Raportul Inspecţiei Judiciare arăta că, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, DNA a soluţionat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
La finele lui iulie 2018, la Direcţia Naţională Anticorupţie mai erau 415 cauze cu 820 de magistraţi.
„În perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistraţi (2.193 judecători şi 1.227 procurori); la 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori”, arăta Inspecţia Judiciară atunci, într-un comunicat de presă.
În aprilie 2018, şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, declara că printre magistraţii vizaţi de anchetele DNA s-au numărat judecători ai Curţii Constituţionale, judecători şi procurori membri sau foşti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi inspectori judiciari.
"Aceste dosare ale DNA-ului au vizat 13 judecători membri sau foşti membri ai CSM-ului şi doi membri care erau procurori, doi membri sau foşti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În privinţa dosarelor soluţionate, au fost, în ceea ce priveşte judecătorii, 1.208 de dosare vizând 1.604 judecători, rămânând la 30 iulie 2018 un număr de 235 de dosare nesoluţionate vizând 433 de judecători", a spus, la vremea respectivă, Netejoru.
Nesoluţionate au rămas cauzele vizând doi membri ai CSM şi şapte inspectori judiciari, printre care se numără şi Lucian Netejoru. ”Magistraţii au fost supravegheaţi cu vârf şi îndesat”, a conchis Netejoru.
Cu privre la măsurile de supraveghere, Netejoru a spus că ”paşii au fost respectaţi dar printr-o forţare a legii”. Unul dintre ele se referea la sesizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la o instanţă necompetentă, când încă urmărirea penală nu fusese dispusă nici măcar in rem, ”lucru deosebit de grav”, după cum a apreciat şeful IJ.
"Mai sunt semnalate situaţii în care procurorii DNA au prezentat cu întârzieri semnificative, de chiar 3 ani şi jumătate, autorizaţiile provizorii pe care le emiseseră în cauzele respective, le prezentaseră cu întârzierea de care v-am spus la instanţă, pentru a fi confirmate şi, mai mult, chiar şi atunci când instanţa infirma aceste autorizaţii provizorii, nu s-a procedat la distrugerea acestor procese verbale, de redare a înregistrărilor care fuseseră infirmate", a declarat şeful Inspecţiei Judiciare.
Au mai fost semnalate cazuri în care dosare aflate pe rolul unei structuri teritoriale erau preluate la DNA central numai pentru o zi, ”numai pentru a se obţine mandat pentru aceste măsuri de supraveghere, după care, în aceeaşi zi, erau trimise din nou la structura teritorială de unde fuseseră preluată printr-o simplă adresă”, a detaliat şeful Inspecţiei.
Alte situaţii au vizat valorificarea cu o maximă întârziere a înregistrărilor care au fost efectuate, fiind identificate cazuri în care au fost exploatate chiar şi la cinci ani după ce au fost obţinute. Au fost semnalate cazuri în care, pentru a se prelungi peste limita legală durata acestor măsuri de supraveghere, erau create succesiv dosare vizând în esenţă aceeaşi faptă la care sigur erau aduse pentru a justifica o astfel de solicitare elemente minime de noutate.
"Pentru a se prelungi durata acestor măsuri de supraveghere, erau create succesiv dosare vizând în esenţă aceleaşi fapte la care erau aduse, pentru a justifica o astfel de solicitare, elemente minime de noutate. În fapt, respectivii magistraţi care erau supuşi acestor măsuri de supraveghere, în fiecare din aceste dosare erau la fel cercetaţi pentru aceleaşi fapte, dar se obţineau noi şi noi mandate", a mai spus şeful Inspecţiei Judiciare", a spus Netejoru.
Echipa de control a Inspecţiei a fost una mixtă compusă din inspectori judiciari din cadrul direcţiei pentru judecători şi de la direcţia de inspecţie pentru procurori.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Criza examenului de rezidenţiat. Absolvenţii de medicină se reorientează către sisteme medicale din alte ţări: „Ne-am pus vieţile pe pauză” - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe