Regulament CE privind drepturile călătorilor pe transportul feroviar, amânat cu încă cinci ani

Ministerul Transporturilor propune amânarea cu încă cinci ani, până în 2019, a aplicării unui regulament european privind protecţia drepturilor călătorilor care utilizează transportul feroviar, din cauza lipsei banilor pentru despăgubiri şi compensaţii, dar şi a infrastructurii deficitare.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Regulament CE privind drepturile călătorilor pe transportul feroviar, amânat cu încă cinci ani

Regulament CE privind drepturile călătorilor pe transportul feroviar, amânat cu încă cinci ani (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Regulamentul CE privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar a intrat în vigoare în decembrie 2009, dar permite o serie de derogări. Guvernul a aprobat în noiembrie 2009, pentru o perioadă de cinci ani, amânările acceptate în document.

"Acordarea acestor derogări pentru următorii cinci ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus de articolele 15 - 17 din Regulamentul (CE) nr.1371/2007, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Cele trei articole din regulament se referă la răspunderea pentru întârzieri, pierderea legăturii şi anulările, rambursarea şi redirecţionarea călătorilor şi despăgubirile pentru preţul biletului de transport.

Deşi în perioada 2009-2014 s-au luat măsuri în privinţa creşterii calităţii serviciilor feroviare, o nouă amânare este necesară pentru obţinerea unor "compensaţii adecvate pentru serviciul public" şi asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, a sistemelor de informare a călătorilor sau dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată, notează autorii proiectului.

"Toate aceste măsuri implică un efort investiţional pe o perioadă de 5-10 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acţionariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători şi ale gestionarului de infrastructură", se arată în document.

Neîndeplinirea tuturor prevederilor Regulamentului CE de către aceste companii peste 5-10 ani atrage sancţiuni de tip infringement asupra Romaniei.

"Având în vedere că state mult mai avansate din punct de vedere economic acordă toate derogările posibile, dar şi state precum Bulgaria, care au înţeles să susţină sistemul feroviar în perioada rămasă la dispoziţie, ne menţinem punctul de vedere privind reînnoirea pe 5 ani a perioadei tuturor derogărilor permise de Regulamentului CE 1.371/2007. Menţionăm că, în contextul aplicării viitoarei legislaţii europene ce vizează transportul feroviar - Pachetul 4 feroviar - ce se referă atât la liberalizarea transportului feroviar naţional de călători în spaţiul UE cât şi la licitarea obligatorie a serviciilor publice de călători din 2019, următorii cinci ani sunt decisivi pentru întărirea poziţiei pe piaţă a operatorilor feroviari naţionali", se spune în nota de fundamentare.

Aprobarea actului normativ va permite asigurarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar şi în traficul naţional prin aplicarea aceloraşi dispoziţii ca şi în traficul internaţional, dar şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor feroviare, se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici