- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (11.08.2016, 08:51)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii Timişoara, la stadiul de „schelet” din 2015
Un corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii din Timişoara, a cărui construcţie costă peste 10 milioane de euro, a rămas la stadiul de „schelet”. Proiectul este blocat de anul trecut din cauza greşelilor de proiectare şi a altor probleme.
Urmărește
799 afișări
Reportaj - Corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii Timişoara, la stadiul de „schelet” din 2015 (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara este unul dintre cele mai mari din vestul ţării, mii de copii fiind internaţi aici în fiecare an pentru tratamente ce variază de la simple răceli, până la cancer sau leucemie.
Construcţia corpului nou costă peste 10 milioane de euro, însă la proiectare s-au făcut mai multe greşeli.
Pentru îmbunătăţirea actului medical, în 2014, autorităţile locale, cu promisiuni de sprijin de la Guvern, au început construcţia unui corp nou de clădire pentru acest spital. Amplasată pe şase etaje, construcţia în valoare de 10,5 milioane de euro a rămas la stadiul de schelet din cauza greşelilor de proiectare şi după ce constructorul a intrat în insolvenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Spitalul de Copii din Timişoara îşi desfăşoară acum activitatea în mai multe clădiri din centrul municipiului şi a devenit cunoscut în presa naţională după ce clanul Cârpaci a evacuat, în 2013, secţia de Pneumologie şi TBC. „Romii de mătase” din Timişoara au reuşit acest lucru după ce instanţa a retrocedat clădirea în care funcţiona această secţie, medicii şi aparatura fiind mutate atunci sub supravegherea gărzilor angajate de celebrul clan.
Un an mai târziu, autorităţile locale anunţau că, sprijinite de Guvern, vor începe construcţia unui nou corp de clădire a acestui spital. Realizarea Corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” a fost câştigată de firma Prompt, la o sumă de 10,5 milioane de euro, lucrările începând în 2014 şi urmând să fie terminate în mai 2016. Imediat, însă, au apărut şi problemele.
Iniţial, în timp ce săpau fundaţia noii clădiri, muncitorii au descoperit un planşeu de beton, extrem de gros, care a întârziat lucrarea. Apoi, în luna noiembrie, s-au descoperit vestigii arheologice, iar şantierul a fost din nou oprit.
În februarie 2015, arheologii au dat din nou undă verde şantierului, iar lucrările au avansat destul de rapid. Însă, în timp ce primarul Timişoarei, Nicolae Robu, făcea apel la Guvern să sprijine construcţia, autorităţile descopereau greşeli mari de proiectare. În plus, constructorul a intrat în insolvenţă, ceea ce a îngreunat şi mai mult proiectul.
Toate au ieşit la iveală după iarna anului 2015, când şantierul a intrat în conservare, deşi Primăria Timişoara alocase din bugetul local 25 de milioane de lei pentru lucrările care urmau să fie făcute în 2016.
Iniţial, primarul Nicolae Robu a crezut că, totuşi, construcţia va continua cu firma care câştigase licitaţia, apoi vorbea chiar de rezilierea contractului cu firma constructoare, decât să se îndrepte în instanţă împotriva proiectantului care greşise proiectul.
„Ieşi mai puţin rău aşa dacă reziliezi contractele, decât s-o iei de la capăt şi să te îndrepţi împotriva proiectantului ori să ceri daune”, spunea, în martie 2016, primarul Nicolae Robu.
Spitalul de Copii rata, între timp, o finanţare de 1,5 milioane de euro
Între timp, Spitalul de Copii din Timişoara a ratat o finanţare de 1,5 milioane de euro pentru achiziţionarea unui RMN. Banii ar fi provenit de la Guvernul norvegian, însă proiectul a fost ratat pentru că nu exista un spaţiu pentru noua aparatură.
În prezent, nimeni nu poate oferi o soluţie concretă pentru deblocarea lucrărilor. Contractul cu Prompt nu a fost reziliat, de lucrat nu se lucrează, însă oficialii Primăriei dau asigurări că se încearcă continuarea lucrărilor.
„Referitor la stadiul lucrărilor de la Spitalul «Louis Ţurcanu», acestea sunt sistate pentru moment, deoarece constructorul – Prompt S.A. – a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului trecut. Au fost numeroase întâlniri între reprezentanţii Primăriei, constructor şi proiectant pentru identificarea unor soluţii de continuare a şantierului. În prezent se aşteaptă răspunsul terţilor susţinători, care, conform contractului, au obligaţia de a prelua şi continua lucrarea. Până la finalizarea discuţiilor între părţi au fost luate măsuri de pază şi supraveghere a şantierului”, se arată într-un răspuns oficial dat de reprezentanţii Primăriei Timişoara la solicitarea MEDIAFAX.
Familia Cârpaci, care a preluat o clădire a Spitalului de Copii Timişoara, avea, în 2013, 144 de proprietăţi
Familia Cârpaci, care a preluat un imobil al Spitalului de Copii Timişoara, este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având, în anul 2013, 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spuneau, în 2013, că în oraş fuseseră inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 erau monumente istorice, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, aceştia au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.
Presa locală scria atunci că "romii de catifea" au pornit, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, o adevărată "vânătoare de imobile istorice". Jurnaliştii relatau că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timişoreană. Cei care s-au văzut nevoiţi să-şi vândă locuinţele unor familii de romi povesteau că, în miez de noapte, se trezeau cu bătăi în uşă, cu inundaţii în casă, iar în unele cazuri erau ameninţaţi sau îmbrânciţi.
Citeşte şi: Doi muncitori morţi şi un al treilea preluat cu elicopter SMURD după un accident în Bistriţa-Năsăud
Citeşte şi: #JobInRomania. La un şomaj de 6,7%, angajatorii vor să importe forţă de muncă din Rep. Moldova şi Ucraina: „Moldovenii sunt harnici şi dipuşi să lucreze orice"
Citeşte şi: Alţi trei bărbaţi au fost aduşi la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul Sky News. VIDEO
Citeşte şi: Moarte suspectă a unei fete după ce a fost tratată în 4 spitale din Alba şi Mureş pentru o înţepătură într-un cui
Citeşte şi: Stuart Ramsay - autorul reportajului Sky News despre presupusul trafic de arme - susţine veridicitatea cazului, într-un mesaj pe Twitter
Citeşte şi: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a ajuns în Bucureşti şi a fost depus la Palatul Regal
Citeşte şi: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Sănătatea primeşte, în sfârşit, prioritatea de care ţara are nevoie
Citeşte şi: "Statutul elevului", aprobat de ministrul Educaţiei. Este primul document care reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor
Citeşte şi: UPDATE Bărbatul care a ajutat echipa Sky News: Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar/ Maşina din reportaj, găsită într-un sat din Bistriţa - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: EXCLUSIV - Sute de arme au fost descoperite şi confiscate la frontierele României în ultimii trei ani
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe