REPORTAJ - Corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii Timişoara, la stadiul de „schelet” din 2015

Un corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii din Timişoara, a cărui construcţie costă peste 10 milioane de euro, a rămas la stadiul de „schelet”. Proiectul este blocat de anul trecut din cauza greşelilor de proiectare şi a altor probleme.

Urmărește
799 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii Timişoara, la stadiul de „schelet” din 2015

Reportaj - Corp nou de clădire pentru Spitalul de Copii Timişoara, la stadiul de „schelet” din 2015 (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara este unul dintre cele mai mari din vestul ţării, mii de copii fiind internaţi aici în fiecare an pentru tratamente ce variază de la simple răceli, până la cancer sau leucemie.

Construcţia corpului nou costă peste 10 milioane de euro, însă la proiectare s-au făcut mai multe greşeli. 

Pentru îmbunătăţirea actului medical, în 2014, autorităţile locale, cu promisiuni de sprijin de la Guvern, au început construcţia unui corp nou de clădire pentru acest spital. Amplasată pe şase etaje, construcţia în valoare de 10,5 milioane de euro a rămas la stadiul de schelet din cauza greşelilor de proiectare şi după ce constructorul a intrat în insolvenţă.

Spitalul de Copii din Timişoara îşi desfăşoară acum activitatea în mai multe clădiri din centrul municipiului şi a devenit cunoscut în presa naţională după ce clanul Cârpaci a evacuat, în 2013, secţia de Pneumologie şi TBC. „Romii de mătase” din Timişoara au reuşit acest lucru după ce instanţa a retrocedat clădirea în care funcţiona această secţie, medicii şi aparatura fiind mutate atunci sub supravegherea gărzilor angajate de celebrul clan.

Un an mai târziu, autorităţile locale anunţau că, sprijinite de Guvern, vor începe construcţia unui nou corp de clădire a acestui spital. Realizarea Corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” a fost câştigată de firma Prompt, la o sumă de 10,5 milioane de euro, lucrările începând în 2014 şi urmând să fie terminate în mai 2016. Imediat, însă, au apărut şi problemele.

Iniţial, în timp ce săpau fundaţia noii clădiri, muncitorii au descoperit un planşeu de beton, extrem de gros, care a întârziat lucrarea. Apoi, în luna noiembrie, s-au descoperit vestigii arheologice, iar şantierul a fost din nou oprit.

În februarie 2015, arheologii au dat din nou undă verde şantierului, iar lucrările au avansat destul de rapid. Însă, în timp ce primarul Timişoarei, Nicolae Robu, făcea apel la Guvern să sprijine construcţia, autorităţile descopereau greşeli mari de proiectare. În plus, constructorul a intrat în insolvenţă, ceea ce a îngreunat şi mai mult proiectul.

Toate au ieşit la iveală după iarna anului 2015, când şantierul a intrat în conservare, deşi Primăria Timişoara alocase din bugetul local 25 de milioane de lei pentru lucrările care urmau să fie făcute în 2016.

Iniţial, primarul Nicolae Robu a crezut că, totuşi, construcţia va continua cu firma care câştigase licitaţia, apoi vorbea chiar de rezilierea contractului cu firma constructoare, decât să se îndrepte în instanţă împotriva proiectantului care greşise proiectul.

„Ieşi mai puţin rău aşa dacă reziliezi contractele, decât s-o iei de la capăt şi să te îndrepţi împotriva proiectantului ori să ceri daune”, spunea, în martie 2016, primarul Nicolae Robu.

Spitalul de Copii rata, între timp, o finanţare de 1,5 milioane de euro

Între timp, Spitalul de Copii din Timişoara a ratat o finanţare de 1,5 milioane de euro pentru achiziţionarea unui RMN. Banii ar fi provenit de la Guvernul norvegian, însă proiectul a fost ratat pentru că nu exista un spaţiu pentru noua aparatură.

În prezent, nimeni nu poate oferi o soluţie concretă pentru deblocarea lucrărilor. Contractul cu Prompt nu a fost reziliat, de lucrat nu se lucrează, însă oficialii Primăriei dau asigurări că se încearcă continuarea lucrărilor.

„Referitor la stadiul lucrărilor de la Spitalul «Louis Ţurcanu», acestea sunt sistate pentru moment, deoarece constructorul – Prompt S.A. – a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului trecut. Au fost numeroase întâlniri între reprezentanţii Primăriei, constructor şi proiectant pentru identificarea unor soluţii de continuare a şantierului. În prezent se aşteaptă răspunsul terţilor susţinători, care, conform contractului, au obligaţia de a prelua şi continua lucrarea. Până la finalizarea discuţiilor între părţi au fost luate măsuri de pază şi supraveghere a şantierului”, se arată într-un răspuns oficial dat de reprezentanţii Primăriei Timişoara la solicitarea MEDIAFAX.

Familia Cârpaci, care a preluat o clădire a Spitalului de Copii Timişoara, avea, în 2013, 144 de proprietăţi

Familia Cârpaci, care a preluat un imobil al Spitalului de Copii Timişoara, este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având, în anul 2013, 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara spuneau, în 2013, că în oraş fuseseră inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 erau monumente istorice, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, aceştia au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Presa locală scria atunci că "romii de catifea" au pornit, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, o adevărată "vânătoare de imobile istorice". Jurnaliştii relatau că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timişoreană. Cei care s-au văzut nevoiţi să-şi vândă locuinţele unor familii de romi povesteau că, în miez de noapte, se trezeau cu bătăi în uşă, cu inundaţii în casă, iar în unele cazuri erau ameninţaţi sau îmbrânciţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici