REPORTAJ: Delta Capitalei - motiv de scandal între arie protejată şi proprietarii de terenuri din zonă

Anunţul potrivit căruia Lacul Văcăreşti va fi arie protejată a fost făcut, marţi, de către oficiali, printre plângerile celor câţiva proprietari de terenuri total nemulţumiţi de acest proiect, dar şi de prezenţa presei şi a altor cetăţeni pe proprietăţile lor.

Urmărește
1482 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Delta Capitalei - motiv de scandal între arie protejată şi proprietarii de terenuri din zonă

REPORTAJ: Delta Capitalei - motiv de scandal între arie protejată şi proprietarii de terenuri din zonă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Marţi, de Ziua Internaţională a Mediului, autorităţile au anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată, "botezul" fiind făcut în natură, pierdut printre cele aproximativ 180 de hectare din sectorul 4, care ar putea deveni Delta Capitalei.

Încă de dimineaţă, reprezentaţii Ministerului Mediului, mass-media şi alţi oficiali s-au îndreptat către zona Lacului Văcăreşti, acolo unde Ziua Internaţională a Mediului urma să fie marcată printr-o vizită în care să fie anunţate intenţiile ministeriale pentru această arie.

Odată cu sosirea oficialilor au început să-şi facă apariţia şi simpli cetăţeni, care iscodeau, întrebând reporterii cine sunt şi ce caută acolo. Când au văzut camerele de luat vederi, oamenii au prins curaj şi au început să-şi spună păsul, cât a durat până şi-au revendicat terenurile sau câţi ani au trecut de când aşteaptă să-şi recapete banii.

"Noi nu suntem rechini imobiliari", spune o femeie, întrebată dacă terenul l-a primit moştenire sau a cumpărat drepturile litigioase pentru vreo suprafaţă din zona cunoscută ca fiind Lacul Văcăreşti.

Atunci când ministrul Mediului, Rovana Plumb, însoţită de Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei în România, a sosit îndreptându-se către locul de întâlnire cu presa, oamenii zonei au început să-şi exprime nemulţumirile, să afirme, printre altele, că se află "pe terenul lor".

Vociferările le-au auzit şi Remus Cernea, consilier de stat al premierului Victor Ponta, Liviu Mihaiu, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Csibi Magor, director de program WWF România, precum şi Cristian Lascu, redactorul-şef al revistei National Geographic România, toţi aşteptându-i pe ministru şi ambasador.

"Ce Deltă vreţi voi aici? Întrebaţi ţigănuşul lui Gică. O să vă spună că au fost zece lebede, care nu mai sunt. Au mâncat ei lebedele în Austria, aşa că nu le lăsau ei aici", indică furioasă tanti Rada, după ce a explicat tuturor că băiatul ei a ajuns în spital, fiindu-i "distrusă sănătatea de durata şi întreg procesul recuperării terenului moştenit de la părinţi".

"Mi-au distrus familia şi sănătatea băiatului. În locul lui sunt aici, că el e la pat, acasă", spune supărată Rada.

"Suntem opt cetăţeni care ne-am dus la CEDO. Uitaţi actele depuse la Comisia Europeană", mai spune un domn cu părul alb, pe care nu-l interesa că ministerul urmează să-i invite în cursul săptămânii la o întâlnire cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru a discuta despre modul în care ar putea fi compensaţi, când zona va fi declarată arie protejată.

"Dacă se găsesc soluţii, pentru a potoli această justificată revendicare a unor proprietari nedreptăţiţi. Pentru că, se pare, o parte dintre proprietari au fost despăgubiţi şi ei nu sunt aici. Sunt aici proprietarii care nu au fost despăgubiţi. După ce se vor rezolva aceste probleme şi dacă se găsesc soluţii, avem o mică şansă să avem o mică Deltă în inima Capitalei, în beneficiul bucureştenilor", încerca să explice Cristian Lascu, în timpul vociferărilor nemulţumiţilor.

"Dar interesul dumitale care este? De ce vrei Delta aici? De ce ai falsificat pozele din revistă?", strigau, în replică, oamenii din zonă.

Cristian Lascu le-a răspuns că fotografiile din revistă (National Geografic- n.r.) "sunt sută la sută făcute aici", dând asigurări că, dacă cineva se îndoieşte, este dispus să se întâlnească în instanţă cu probe.

"Nu se vede Casa Poporului de aici!", a strigat un domn, în timp ce redactorul-şef al revistei National Geografic arăta unui alt grup de cetăţeni exact locul în care fusese făcută fotografia şi de unde se vedea aproape complet Casei Poporului.

În paralel, ambasadorul Argentinei în România, Claudio Perez Paladino, a vorbit despre proiectul unei zone similare din Buenos Aires, numită Costanera Sur, însă cu greu s-au înţeles care sunt asemănările zonei argentiniene cu cea din Capitală sau dintre speciile de mamifere şi păsări prezente în cele două arii, din cauza scandalului făcut de proprietarii din zona Lacului Văcăreşti.

Încercând să facă linişte în vacarmul creat de oamenii care vorbeau unii peste alţii, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu, a explicat că pentru a avea "grijă de oameni înseamnă să te gândeşti la ei". "Bucureştiul este cel mai poluat oraş din România şi voi vreţi blocuri? Nu păsările sunt cele mai importante, ci faptul că aproximativ un milion de oameni s-ar putea bucura de agrement aici. Are şanse (proiectul - n.r ), pentru că această chestiune ţine de Ministrul Mediului şi nu de administraţia locală", a continuat Mihaiu.

Liviu Mihaiu a afirmat că o arie protejată urbană ar putea atrage peste un milion de oameni "să-l viziteze, să muncească, să se dea cu barca, să fie pentru entertainmentul oraşului". "Ar fi un showroom al Deltei Dunării exact în interiorul Bucureştiului. Este un proiect foarte complicat (...) un loc dedicat bucureştenilor. Dacă ar depinde de administraţia locală, aici s-ar ridica a doua zi un cartier de zgârie nori, pentru că proiectelele megalomanice cu comision mare plac foaret mult primăriilor", a mai declarat Liviu Mihaiu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a reuşit să anunţe că dacă Lacul Văcăreşti va fi declarat arie protejată şi a precizat că proprietarii de terenuri vor fi compensaţi pentru acele măsuri care duc la conservarea biodiversităţii, dreptul de proprietate va fi respectat, nepunându-se problema exproprierii.

"Ministerul Mediului va întreprinde toate măsurile legale şi toate procedurile conform dispoziţiilor legale şi a normelor Uniunii Europene pentru instituirea ariei protejate naturale (...). Asta înseamnă că următorii paşi vor fi susţinuţi prin studiul ştiinţific din partea ONG-urilor, a mediului stiinţific şi academic, care să constituie baza pentru hotărârea de Guvern ce va fi adoptată în următoarele luni şi care, conform legii, va institui aria protejată", a spus Rovana Plumb.

Ministrul le-a repetat oamenilor că vor fi respectaţi toţi paşii legali de la finalizarea studiului ştiinţific până la supunerea spre aprobare în Consiliul Local al sectorului 4, continuând cu propunerea de Hotărâre de Guvern, care va fi supusă dezbaterii şi aprobării.

După mai bine de-o oră, în care a încercat pe de o parte să prezinte proiectul şi, pe de altă parte, să stea de vorbă cu oamenii, explicându-le că îi aşteaptă la minister unde va discurta cu fiecare în parte, ministrul Rovana Plumb a plecat cu autoturismul ministerial, urmat de maşinile "intruşilor".

În urmă, oamenii zonei, ce se cunosc de peste zece ani, îşi împărtăşeau deja neliniştea: "Iar vom fi prostiţi"; "Iar vor să mai fure", în timp ce angajate ale ministerului strângeau peturile aruncate în locul ce ar putea deveni Delta Bucureştiului, comentând: "Că doar au fost la un eveniment de mediu".

(Material de Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici